用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有關visa 的 police registration
go

請問有關visa 的 police registration [複製鏈接]

請問應該去Overseas Visitors Records Office 做定係local police station?  網上話 if you live in the City of London, contact your local police station.  但又提到 ‘Register at Overseas Visitors Records Office if you live in area of London by the Metropolitan Police.’

因行程緊迫,唔想去錯,請問大家有無這方面的經驗?做登記的時間大約要幾耐?謝謝。
   3    0    0    0

回覆樓主

Police register 係要上網book時間的,不可walk in. 同時,可以問學校會否開學時把有需要的學生一起去做register

Umi 發表於 18-8-17 23:58
Police register 係要上網book時間的,不可walk in. 同時,可以問學校會否開學時把有需要的學生一起去做reg ...

原來要上網book 時間,多謝提醒。佢學校應該不會帶學生去做register, 因學校講明要我們開學前辦好手續。

回覆 Kyal 的帖子

我仔中學時,學校已安排派人員在學校內做登記,一次過做全校海外生,不用去police station,你學校有沒有這樣安排?

回覆樓主:

問咗agent,佢話學校可register可以

noel2010 發表於 18-8-18 09:22
回覆 Kyal 的帖子

我仔中學時,學校已安排派人員在學校內做登記,一次過做全校海外生,不用去police stati ...

學校無提過這個安排,只是叫我們要在開學前自己去做police registration

brother4 發表於 18-8-18 10:32
問咗agent,佢話學校可register可以

你就好啦!我哋間學校只是叫我們自己做

Kyal 發表於 18-8-18 12:12
你就好啦!我哋間學校只是叫我們自己做

自己也蒙查查,好彩上EK見register post ,才問番agent

brother4 發表於 18-8-18 12:14
自己也蒙查查,好彩上EK見register post ,才問番agent

Kyal 發表於 18-8-18 12:10
學校無提過這個安排,只是叫我們要在開學前自己去做police registration  
...
我仔去之前唔知,到步後問他,他話已經搞掂了。

noel2010 發表於 18-8-18 15:59
我仔去之前唔知,到步後問他,他話已經搞掂了。

(emoji)(emoji)咁仲好啦, 我現在煩緊怎安排,因時間緊迫,諗住可以係學校攞完BRP , 跟手可在附近police station 辦手續,點知學校話要自己去OVRO 搞

回覆 Kyal 的帖子

如果唔熟可以揾英國Guardian幫你. 我女第一間學校也是什麼也要自己去搞. 後來經香港agent幫我們問阿女個host family可不幫忙. 他們好好. 當年我們約好日期去探訪host family時, 他們幫我們book埋警局和去郵局取BRP. 當天順便做埋. 我記憶中police register因為要book所以過兩日才可以去, 所以我女仲係host family住一天以便第二天一早去警局. 最好你也問一問agent.

回覆樓主:

是否要錢?中學生都要做?或是18歲以上才需要?
DouglasMaMa :lol

回覆樓主:

DOUGLASMAMA 發表於 18-8-18 20:21

要付34鎊,另外要帶証件和相做登記,應該係16 歳以上,但Agent 提過未必所有人都要做registration ,好似係睇國藉

Umi 發表於 18-8-18 19:54
回覆 Kyal 的帖子

如果唔熟可以揾英國Guardian幫你. 我女第一間學校也是什麼也要自己去搞. 後來經香港agen ...

等我問清楚先,多謝你

Kyal 發表於 18-8-18 21:07
等我問清楚先,多謝你

是否要有BRP先可以做?

DOUGLASMAMA 發表於 18-8-18 20:21
16yrs 或以上就要做,我仔學校會安排同學一齊做。

DOUGLASMAMA 發表於 18-8-18 21:50
是否要有BRP先可以做?

是的

Kyal 發表於 18-8-19 00:02
是的

但BRP寄咗去學校,我們一定唔可以入學前做啦!唔知學校是否會幫忙?真系要問下學校先啦!
‹ 上一主題|下一主題