用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎? ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-8-22 13:15
Great features like vocabulary builder, you can’t get from physical books.
Sounds loke a good feature

大家有無比較下邊度買最平?

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-22 21:08
我覺得HKTVmall最簡單。可以比較價錢,有時會有特價promotion,  送貨上門。省時省力

siden    發表於 18-8-23 10:13
Eat_Sleep_Play    發表於 18-8-22 23:00

b3410 發表於 18-8-22 22:45
我覺得HKTVmall最簡單。可以比較價錢,有時會有特價promotion,  送貨上門。省時省力 ...

無錯,當時我又係咁諗,慳水慳力,仲有得送貨上門.... 唔使上淘寶唔使出深水埗。(曾有youtuber介紹上淘寶買都抵,但睇過唔係平好多)

siden    發表於 18-8-23 10:13

四隻貓 發表於 18-8-22 15:29
我最後買左32GB, 因為會睇漫畫.
如果唔睇漫畫, 4GB好夠用.

想問邊到搵漫畫?

回覆樓主

請教Kindle 睇pdf 是否唔方便,有頁面格式問題?

text to speech in old kindle n voiceview:

https://youtu.be/22VAaegoql4

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-22 21:08

Agree 楼上

HKTV mall唔貴又方便
日版4GB $868 送上門又有幾蚊積分

如果唔要日版,呢幾日HOKOBUY
AMAZON Kindle Paperwhite 美國版 第 7 代 4GB Wifi  $879!限時7日!
不過要自己去拎

Eat_Sleep_Play    發表於 18-8-24 20:48

MrBeast 發表於 18-8-23 08:25
text to speech in old kindle n voiceview:

https://youtu.be/22VAaegoql4

其實去到長的英文書,audio真係講得好快。我個仔都係睇Horrid Henry 和Geronimo果個程度有聽。打後都無聽,佢好似有話過太快,聽得來跟唔到d字,但其實佢已經算係睇得幾快。佢Roald Dahl 開始就咁睇書唔聽喇audio。所以audio係咪真係咁重要呢。我自己仲衰,係睇到聽唔到果種。
另有朋友教讀寫障礙的,她以往常勸我不要太依賴audio,要小朋友習慣就咁睇。如果唔係會依賴聽,不肯直接閱讀。不過我覺得佢可能教得西人多。我地唔係日日聽英文,都好難發生佢擔心的情況。

MrBeast 發表於 18-8-22 09:55
我倒覺得由pucture book -> bridge-> 一寸書,是一個good experience.  For me, 會先反思一下是否一定要,o ...

其實你講得好啱

之不過

我呢度個問題係只喜歡睇中文書,英文書興緻缺缺,咁我唯有搵d gimmick 去引誘佢地睇多d

siden 發表於 18-8-23 10:29
其實你講得好啱

之不過
我都係諗呢條屎橋, 諗住兩個會睇, 不過新屎坑, 過咗氣又睇返中文書.............

Olympian 發表於 18-8-23 10:15
其實去到長的英文書,audio真係講得好快。我個仔都係睇Horrid Henry 和Geronimo果個程度有聽。打後都無聽 ...
聽同睇各有各好,我小朋友兩樣都係至愛。其實睇書快過聽,如果有適合環境,睇書先。如果被捉去擦牙洗面沖涼,出門坐車,或者休息眼部,唔俾或唔可以睇書,即刻轉聽故事。
我仔比較懶,聽故事多,有一段時間唔肯睇書。好簡單,聽一半,收機
唯有乖乖的去搵書睇。

siden 發表於 18-8-23 10:29
其實你講得好啱

之不過
我自己都有用電子工具付助下learning,絕對是valid reason. at the same time, 父母角色也很重要,不能完全out src 到

Olympian 發表於 18-8-23 10:15
其實去到長的英文書,audio真係講得好快。我個仔都係睇Horrid Henry 和Geronimo果個程度有聽。打後都無聽 ...
聽說讀寫,我覺得相付相成,不過我唔會特別花$去買,builtin 有text to speech,若可再加少少感情 就正,就算robot 聲,個package 包埋都no complaints。
每個人 sensory 發展不同,好難一概而論

little_yolky 發表於 18-8-23 11:44
我都係諗呢條屎橋, 諗住兩個會睇, 不過新屎坑, 過咗氣又睇返中文書............. ...
好似bbq 起爐咁,點著左個火頭後仲要大力put sin 先得

little_yolky    發表於 18-8-23 13:48

b3410 發表於 18-8-23 12:24
聽同睇各有各好,我小朋友兩樣都係至愛。其實睇書快過聽,如果有適合環境,睇書先。如果被捉去擦牙洗面沖涼 ...
我都有類似方法,bedtime story 講一陣跟著話好眼訓,之後小朋友就自己繼續睇。如果唔work 就索性話係reading assignment,但我都flexible, 睇1/4 唔喜歡的話就可以stop (仲可練埋除)

b3410 發表於 18-8-23 12:24
聽同睇各有各好,我小朋友兩樣都係至愛。其實睇書快過聽,如果有適合環境,睇書先。如果被捉去擦牙洗面沖涼 ...

就咁聽都明真係好。我見仔睇utube都開字幕。

Olympian 發表於 18-8-23 18:15
就咁聽都明真係好。我見仔睇utube都開字幕。
多聽就好。我發現佢哋聽故事多,NET都唔使,雖然讀中小,英文方面都完全冇問題。

shadeslayer 發表於 18-8-21 08:21

佢看消閒書,求之不得。你唔想佢看消閒書,你想佢用 Ki ...
真係有苦自己知,好多人都會好似你咁諗,但當你d仔女有其他正經嘢未做完就睇書,或者食飯又睇,上廁所又睇,你會明我的煩惱。另外,同一本fiction 睇好幾次,呢d亦係我煩惱地方。年紀大咗,他們應該多睇non-fiction, 而唔係成日掛住追有劇情嘅fiction .

little_yolky    發表於 18-8-27 14:20

ajfamily 發表於 18-8-26 21:42
真係有苦自己知,好多人都會好似你咁諗,但當你d仔女有其他正經嘢未做完就睇書,或者食飯又睇,上廁所又睇 ...

My daughter was like that when she was younger.

‹ 上一主題|下一主題