用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎? ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎?   [複製鏈接]

小曳人 發表於 18-8-21 09:34
想請問,咁博客來嘅ebook又轉唔轉到去kindle?好似個format唔一樣..

剛看了博客來的電子書是epub 檔,可在手機,平板睇(壞眼)或kobo reader閱讀 ,Kindle 開不到的。Kindle用mobi 檔或pdf檔。

小曳人    發表於 18-8-21 12:39

shadeslayer 發表於 18-8-20 22:00
咁查法太慢了。
我都知,所以咪想買Kindle囉

little_yolky 發表於 18-8-21 08:58
好似睇書咁, 唔夠光要開燈。另一樣唔好係因為家姐有佢無。
冇同阿細講有bluetooth?

mimi1102 發表於 18-8-21 11:13
但係一本Audible book 好貴...有諗過買, 但最後都買唔落手
仲諗可唔可以outsrc bedtime story, 咁可以放棄這念頭了

Olympian 發表於 18-8-21 11:29
剛看了博客來的電子書是epub 檔,可在手機,平板睇(壞眼)或kobo reader閱讀 ,Kindle 開不到的。Kindle用mo ...
用Kindle睇PDF檔唔開心的。

醒目開學勳章

剛看了博客來的電子書是epub 檔,可在手機,平板睇(壞眼)或kobo reader閱讀 ,Kindle 開不到的。Kindle用mo ...
博客來嘅電子書可以dl 個file嗎?我以前見一定要指定app先睇到

其實有免費SOFTWARE叫calibre 可以DOWNLOAD到電腦來轉換EPUB 同MOBI FORMAT.

由EPUB轉做MOBI FORMAT後存到KINDLE睇, 所以應該都唔大問題.

台灣人仲教人登記中國AMAZON買平書, 再把簡體字轉繁體字看:-
https://www.newmobilelife.com/2018/06/17/kindle-sim-to-trad-chinese/

gigayan    發表於 18-8-21 13:59

醒目開學勳章

mamadadakaka 發表於 18-8-21 08:41
Audible 很方便,又多選擇。download 在手機,全家一齊聽,現在好多車都內置audible 呢,
小朋友我覺得不 ...
我仔用嘢好粗,第1部kindle用咗無1年就爆mon,之後嗰部淘埋個套先敢俾佢用,so far so good

醒目開學勳章

tinon2005 發表於 18-8-21 12:20
其實有免費SOFTWARE叫calibre 可以DOWNLOAD到電腦來轉換EPUB 同MOBI FORMAT.

由EPUB轉做MOBI FORMAT後 ...
以我所知博客來嘅電子書無得dl,只可以用app或web browser online睇

回覆樓主:

我都係用 Calibre.

bobbob 發表於 18-8-21 12:29
以我所知博客來嘅電子書無得dl,只可以用app或web browser online睇
博客來的電子書是什麼FORMAT, 我也不知道了.

只知EPUB FILE可以很簡單地轉換成MOBI 放到KINDLE看.  

tinon2005 發表於 18-8-21 12:20

由EPUB轉做MOBI FORMAT後 ...

謝謝你!

IloveJJ 發表於 18-8-21 09:58
請問audible是甚麼?响邊買?

相片橙色那個是audible. 基本上是download app, 開account, 比$買書聽。可以申請membership每月有1個credit, 可以留超到有興趣的書才買。即可等貴書才用credit. 平嘅就即比錢

mimi1102 發表於 18-8-21 11:13
但係一本Audible book 好貴...有諗過買, 但最後都買唔落手

本audible跟你一世,隨時retrieve 番來聽。我小朋友好喜歡,睡覺前當bedtime story 聽。大女覺得尤其有用。她看書時有d字不識怎樣發音,聽完後信心大了,可以和老師,同學討論而又不怕讀錯。

bobbob 發表於 18-8-21 12:27
我仔用嘢好粗,第1部kindle用咗無1年就爆mon,之後嗰部淘埋個套先敢俾佢用,so far so good ...

我睇kindle 超過十年,只裂了一㳄mon,都只是一條線。可以繼續用。
我鐘意保護套,冇甘滑手。

mamadadakaka 發表於 18-8-21 13:20
我睇kindle 超過十年,只裂了一㳄mon,都只是一條線。可以繼續用。
我鐘意保護套,冇甘滑手。
...

我都用左6-7年, 我都用得幾粗, 以前有用套, 最近依年冇用套, 因為唔用套輕啲同slim 啲, 我放响斜咩手袋仔都好方便.
心思思想買Oasis, 但佢重啲又大啲, 所以hold 住先.

mamadadakaka 發表於 18-8-21 13:18
本audible跟你一世,隨時retrieve 番來聽。我小朋友好喜歡,睡覺前當bedtime story 聽。大女覺得尤其有用 ...

我兩個女其實唔係好鍾意聽audio book, 係我想聽

ajfamily 發表於 18-8-20 23:40
請問部機可否lock 住唔比孩子download? 唔係錢嘅問題,我知有免費版,我主要唔想孩子download 太多消閒嘅 ...
可以 set parent password 架

tinon2005 發表於 18-8-21 10:08
11月感恩節經AMAZON買KINDLE有折, 加埋集運幾十蚊, 都平過香港買.

另外, 也可以考慮係7月登記做PRIME MEM ...

$700...嘩, 好抵...
‹ 上一主題|下一主題