用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎? ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-8-21 08:30
比我都會揀pw, mainly for the 300ppi, 個backlight for 小朋友imo 冇仲好,費事佢偷偷地係房睇。不過佢au ...

Audible 很方便,又多選擇。download 在手機,全家一齊聽,現在好多車都內置audible 呢,
小朋友我覺得不用買oasis. 佢地唔小心會曝mon。
題外話,淘寶有很多kindle 保護套,colourful 卡通d,小朋友好鍾意的。

MrBeast 發表於 18-8-21 08:30
比我都會揀pw, mainly for the 300ppi, 個backlight for 小朋友imo 冇仲好,費事佢偷偷地係房睇。不過佢au ...

it is called Kindle e-reader for a reason.   Most of the time people read with them, not listen with them.   For audio use your beloved phone.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mamadadakaka 發表於 18-8-21 08:41
Audible 很方便,又多選擇。download 在手機,全家一齊聽,現在好多車都內置audible 呢,
小朋友我覺得不 ...

淘寶的乜套物套,我担心D膠的安全性。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mamadadakaka 發表於 18-8-21 08:04
可以set word wise. Word wise 是會將一些kindle認為較深的字之上列出解釋,連長襟也不用。真的很方便。
K ...

Word wise slows down reading, not recommended.

Vocab builder is the best feature.

IloveJJ 發表於 18-8-20 19:12
我唔明咩叫基礎版?個model叫咩!kindle basic?
好似係咁上下, 總之最平果隻, 因為得佢同Oasis有藍芽可以接喇叭。

hippoo 發表於 18-8-20 21:44
想請問kindle 八無光有咩唔好?
好似睇書咁, 唔夠光要開燈。另一樣唔好係因為家姐有佢無。

醒目開學勳章 貢獻勳章

gigayan 發表於 18-8-20 13:57
可以,只要揀啱file name,download在電腦,由電腦過返去kindle就可以。繁體和簡體都睇到的
...
想請問,咁博客來嘅ebook又轉唔轉到去kindle?好似個format唔一樣..
恐龍家

shadeslayer 發表於 18-8-21 08:52
淘寶的乜套物套,我担心D膠的安全性。

題外話,香港或外國買嘅套多數都係同淘寶無咩分別

小曳人 發表於 18-8-21 09:34
想請問,咁博客來嘅ebook又轉唔轉到去kindle?好似個format唔一樣..

我未試過博客來,應該是看個file類型是否kindle可閱。

回覆樓主

建議新手上路/正在考慮中的朋友可閱讀以下開箱文,可以了解多點。

https://memoryfun3.com/life/kpw/

gigayan 發表於 18-8-21 09:50

題外話,香港或外國買嘅套多數都係同淘寶無咩分別:thinking ...

Probably.  iPhone 也是大陸做。

但淘寶咁多店,質素難保証。我們買過一些鞋,勁膠臭,從此補國買有牌子,或十分 popular 的。

IloveJJ 發表於 18-8-21 09:57
前面JM講了,叫kindle 8。
你係買audio版書,然後用藍芽喇叭聽?
我係咁諗呀, 不過仲未行動, 暫時買咗本magic tree house佢睇, 本來佢都鐘意睇, 點知有日天比較黑, 佢覺得好暗, 點知見到家姐部可以調光, 佢無, 咁就唔開心, 問點解佢部唔得....................

11月感恩節經AMAZON買KINDLE有折, 加埋集運幾十蚊, 都平過香港買.

另外, 也可以考慮係7月登記做PRIME MEMBER, 因為7月會員日仲平, 剛剛介紹咗三個同事係7月買經日本AMAZON買咗32G KINDLE PAPERWHITE, 連埋運費$700多少少, 超抵.... 但記得一個月內取消返個PRIME MEMBER, 否則會員費都幾貴.

IloveJJ 發表於 18-8-21 10:31
咁佢知唔知家姐嗰部無得藍芽聽書呢?
知。小朋友就係咁得意, 總係覺得人哋既嘢好。

mamadadakaka 發表於 18-8-21 08:41
小朋友我覺得不 ...
但係一本Audible book 好貴...有諗過買, 但最後都買唔落手
‹ 上一主題|下一主題