用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎? ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎?  

回覆樓主

剛睇返我email record, 我買的是美版,有一年保養呢款....唔好意思

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-19 18:58
嘩...萬謝你的資料呀,阿女就係喜歡實體書,喜歡睇完成本好有成功感,但又不喜查字典,所以想買kindle比佢 ...

又有人話從上文下理估就得,事實上its true n a useful skill.  但我倒覺得某些位,尤其idioms,可能會get 唔到個story / msg. 不過e加手機dictionary apps 都方便,又可語音輸入,雖然話一千唔係好貴,但我又費事多舊野係屋企,仲猶豫緊。
ps 係買就快d決定,trade war 唔知會不會加價

gigayan 發表於 18-8-19 23:21
內置了幾本字典,自己選咗邊樣後,長按就有解釋。睇英文書又懶查字典一流
...

Thank you

gigayan 發表於 18-8-20 00:38
剛睇返我email record, 我買的是美版,有一年保養呢款....唔好意思

我呢個人實在太out

想問吓高小生P4-6程度,kindle版有適合圖書嗎?

MrBeast 發表於 18-8-20 07:21
又有人話從上文下理估就得,事實上its true n a useful skill.  但我倒覺得某些位,尤其idioms,可能會get ...
我都係咁同阿大講呀, 我同佢講, 中文都係咁估啦。但佢話, 英文好難丫嘛, 中文易好多。

gigayan 發表於 18-8-18 22:59
前輩,阿女用緊paperwhite,要睇中文書多數在「好讀」網download,在HKTVmall 買好似$900+,有一年代理保 ...

「好讀」網download 的中文書可以在kindle看嗎?

IloveJJ 發表於 18-8-18 11:58
咁好好喎,係咪買咗audio版先,跟著兩部機同時上wifi呢?
好乜鬼啫, 咪就係唔想佢哋睇咁多手機螢幕至買kindle之嘛, 有kindle做乜仲用手機kindle apps啫。

kindle最初最平果隻同Oasis都可以聽audio book, 不過, 我唔知原來Oasis係built in 喇叭, 最原始果隻係用藍芽, 連藍芽喇叭或手機發聲, 你手機可以唔download kindle apps都應該得, 我仲未買audio book。阿妹買咗部原始版俾佢, 因為想佢聽audio book, 但因為唔識發光, 佢唔鐘意, 話:平嘢係差D既。家姐就買咗部paperwhite, 買咗之知笨, 因為我响網上見到有公司平過書展, 但貪佢有保養, 以為係行貨, 點知佢哋話, kindle無分係咪行貨水貨, 因為唔會幫你寄返日本/美國維修, 郵費咁貴, 所以話一年保養都只係自己舖幫我整。唓, 咁即係水貨啦, 咁做乜要同你買啫, 又唔早講。上網我見平多100蚊。

IloveJJ 發表於 18-8-20 10:23
我仔主要睇金庸小說,也有睇衛斯理。而家試緊英文書。不過老公話,剩係一本kindle睇金庸,慳既位都值嗰部 ...
如果我C6有你老公既大智慧就好, 佢仲係不思進取買書俾佢哋, 屋企根本無位放。佢就嚟要俾世界淘汰, 因為佢浪費地球資源。

IloveJJ 發表於 18-8-20 10:23
我仔主要睇金庸小說,也有睇衛斯理。而家試緊英文書。不過老公話,剩係一本kindle睇金庸,慳既位都值嗰部 ...

正ar

little_yolky 發表於 18-8-20 10:28
好乜鬼啫, 咪就係唔想佢哋睇咁多手機螢幕至買kindle之嘛, 有kindle做乜仲用手機kindle apps啫。

kindle最 ...
你太年輕la, 好似我呢d上過樓買水貨就一定會問清楚

gigayan 發表於 18-8-20 00:38

剛上hktv mall見有這款,請問支持中文繁體定簡體呢?

b3410 發表於 18-8-18 09:52
paper white 最符合性價比
繁體簡體都可以。
分辨率差些少平時感覺唔到。

nice

siden 發表於 18-8-20 10:19
我呢個人實在太out

想問吓高小生P4-6程度,kindle版有適合圖書嗎?

我小朋友主要睇衛斯理

siden 發表於 18-8-20 10:20
「好讀」網download 的中文書可以在kindle看嗎?

可以,只要揀啱file name,download在電腦,由電腦過返去kindle就可以。繁體和簡體都睇到的

siden    發表於 18-8-20 14:25