用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎? ...
樓主: Eat_Sleep_Play
go

想買Kindle比阿女,大家可以分享一下嗎?   [複製鏈接]

applepie7788 發表於 19-6-7 12:37
請問你們hktv mall 哪間店買?或者有無其他店介紹?
就是在HKTVMALL買,有時星期四有95折,折實後八佰幾蚊

原本在hktv買2018pw,不過比佢cut 單,最後ssp 買左水貨,唔使800。

初步感覺,反應遲鈍,個touch screen 都頗難用。

入貨主要是中文(字典),2018pw 乜都唔使搞就看到繁體字,隔離po 網友話builtin 已有中文字典,但因為我手痕download 左落kindle,冇再verify (但肯定之前setting-dictionaries 只有eng)。anyway, 若有需要,可以在以下找到,仲有成語字典,不過轉換字典十分不人道:

https://bookfere.com/dict

MrBeast 發表於 19-9-2 07:57
原本在hktv買2018pw,不過比佢cut 單,最後ssp 買左水貨,唔使800。

初步感覺,反應遲鈍,個touch screen  ...
結論係推唔推薦SSP買?還是繼續等HKTVmall ?因為剛剛發現屋企部kindle 爆mon
應該要換。
依家買咩model 好?

b3410 發表於 19-9-2 17:09
結論係推唔推薦SSP買?還是繼續等HKTVmall ?因為剛剛發現屋企部kindle 爆mon
應該要換。
依家 ...
真是撞手神,不過如果個盒無開過,又可即場試,risk 都可以接受。以我understand 香港是冇正式行貨的,只是一些平行入口商somehow 保你維修咁解。
personally 我覺得pw 已ok (雖然我冇親自見過其他models)。

之前我都唔太想買套,不過最後都買左,聽落其實都是good investment

想請問抵吾抵呢?$678 HKTVmall, 4 g 有前燈有audible.

janiceau88 發表於 19-9-2 17:37
想請問抵吾抵呢?$678 HKTVmall, 4 g 有前燈有audible.
價錢去price.com chk 下就知抵唔抵。差少少唔出paper white? 不過呢部screen反應應該快pw dd.

MrBeast 發表於 19-9-2 20:35
價錢去price.com chk 下就知抵唔抵。差少少唔出paper white? 不過呢部screen反應應該快pw dd. ...

多謝指教,我以為呢部係paper white 再睇下先

janiceau88 發表於 19-9-2 21:29
多謝指教,我以為呢部係paper white 再睇下先

pw 是2018,8gb最低消費, 其實兩部基本上差不多,pw screen 細至些但慢d,整體輕d和防水

Deleted

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-9-2 17:09
應該要換。
依家 ...
唔一定要去ssp,我會上price.com隔下價睇下商戶評價,打電話問清楚留貨再上門試真先買

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-2 17:28
真是撞手神,不過如果個盒無開過,又可即場試,risk 都可以接受。以我understand 香港是冇正式行貨的,只是 ...
套要買(初初冇用無耐就跌爛),但可以淘,款多而且平過香港好多

bobbob 發表於 19-9-3 14:01
套要買(初初冇用無耐就跌爛),但可以淘,款多而且平過香港好多
相比下i乜i物真好kum

bobbob 發表於 19-9-3 13:58
唔一定要去ssp,我會上price.com隔下價睇下商戶評價,打電話問清楚留貨再上門試真先買 ...
其實做得得平的大多在ssp, 始創,原本price.com 搵到間在mk (要在mk 買其他野),但冇復call. 於是撘兩個站到ssp

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-3 18:54
其實做得得平的大多在ssp, 始創,原本price.com 搵到間在mk (要在mk 買其他野),但冇復call. 於是撘兩個站 ...
試過幾次都係響cwb或wc買,有問有答,無問題喎

bobbob 發表於 19-9-3 13:58
唔一定要去ssp,我會上price.com隔下價睇下商戶評價,打電話問清楚留貨再上門試真先買 ...
見到HKTVmall  2018黑色(32GB)New Kindle Paperwhite 第10代 Wifi(防水版)

1088HK$,是否已經算okay價錢?
請問SSP 800 +  是8G還是32G?

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-9-8 18:32
見到HKTVmall  2018黑色(32GB)New Kindle Paperwhite 第10代 Wifi(防水版)

1088HK$,是否已經算okay價錢? ...
睇返price.com 水貨$908,行貨$1098起,自己衡量下。
btw, 我相信樓上講ssp賣$8xx應該係8G,32G做唔到咁平,除非係2016年version

bobbob 發表於 19-9-8 21:49
睇返price.com 水貨$908,行貨$1098起,自己衡量下。
btw, 我相信樓上講ssp賣$8xx應該係8G,32G做唔到咁平 ...
thanks!睇來都係HKTVmall 買簡單D

b3410 發表於 19-9-8 18:32

1088HK$,是否已經算okay價錢? ...
ssp 8g 水pw $7xx, less than 800.  上price.com 就睇到,hktv 有時候promo,唔急可以等下。
若唔多睇漫畫、audio, 8gb 已足夠,我在hktv 買套和貼,價$ok,貼就好難貼

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-9 07:00
ssp 8g 水pw $7xx, less than 800.  上price.com 就睇到,hktv 有時候promo,唔急可以等下。
若唔多睇漫畫 ...
我都覺8G都夠,大大話話可以上載幾千本書,我屋企2部kindle只有4G用咗4、5年都未archive過

bobbob 發表於 19-9-9 11:16
我都覺8G都夠,大大話話可以上載幾千本書,我屋企2部kindle只有4G用咗4、5年都未archive過 ...

講開,我仲摸索緊,請教一下,幾千本書,在kindle 上搵書易嗎?尤其我呢d 中文輸入慢的人
‹ 上一主題|下一主題