用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈
go

無奈

delete.. 雖然未解決

回覆樓主

咁奇怪

fungfung2013 發表於 18-8-17 13:20
咁奇怪

完全極度失望。。。
簡介會時仲話校車路線如何完善。。。。無諗過我住港島竟然會衰過住將軍澳。。。

試下搵下媬母車

nelsonyp 發表於 18-8-17 13:18
真係好無語,千辛萬苦考到入救恩,仲要am 班, 但竟然俾一個校車公司搞到我要考慮放棄呢間學校。

事源係救 ...
校車公司根本唔休做, 唔做你間學校做旅行團可能仲好賺, 就算名校中小學都要受校車公司氣.

隨時每年加你10%車費, 返半個月學照收1個月你都要俾, 無辦法.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:59
校車公司根本唔休做, 唔做你間學校做旅行團可能仲好賺, 就算名校中小學都要受校車公司氣.

隨時每年加你10% ...

可以咁樣完全omit 一個地區。。。 無人管?
唉。。。 家長除左要接受各種interview 考驗, 估唔到,連校車都係一個難關(emoji)

nelsonyp 發表於 18-8-17 15:34
可以咁樣完全omit 一個地區。。。 無人管?
唉。。。 家長除左要接受各種interview 考驗, 估唔到,連校車 ...
學校嘈多兩句如果人地話唔做你生意, 咁學校又點同其它家長交代?

只能怪校車公司現在太惡

諗辦法搵街車吧!

如果整個灣仔區受影響, 一齊去搵番架街車, 應該唔係太難

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實唔係剩係救恩,有d港島幼稚園的校車也不到中西區

回覆樓主

校車公司唔憂做,學校都冇符。我覺得坐保母車仲好,小生意,老闆較緊張夠唔夠人坐,服務亦較有彈性。救恩應有唔少學生住灣仔,你試下自組保母車,通常10-12人就會有車

WinnieCatCat 發表於 18-8-17 18:47
校車公司唔憂做,學校都冇符。我覺得坐保母車仲好,小生意,老闆較緊張夠唔夠人坐,服務亦較有彈性。救恩應 ...

我搵唔到哦

nelsonyp 發表於 18-8-17 19:07
我搵唔到哦

有沒有入家長群組?有沒有在ek徵保母車和救恩幼稚園的版問過?沒理由只有你一人要搵車啊

回覆樓主

我諗吾關學校事。
新生家長日,老師有講過話校車係外判俾校車公司,所有運作以及路線全由校車公司決定,所有路線問題都是由家長直接聯絡校車公司自行處理。
反而覺得校車公司很好。
我囡囡亦是今年新生,原本我住所附近亦沒有校車站,而最近的校車站亦要走15mins/乘5mins巴士才到!
因為我知道校車其實沿路是經過我住所附近,所以我亦曾致電查詢可否增加我住所附近一站。
初時校車公司尚未確定,說要待收到所有申請再重組行經路線,看可行與否。校車公司亦說在不影響運作情況下都盡可能幫忙學童。
到7月底/8月初,校車公司終於打來確定成功可以加到站。

回覆樓主

所以我相信不是校車公司不做,而是可能因為客源太少真的不能運作。

媽媽可以嘗試找找保姆車,應該會有的。灣仔都有好多小朋友讀中西區幼稚園。

WinnieCatCat 發表於 18-8-17 20:06
有沒有入家長群組?有沒有在ek徵保母車和救恩幼稚園的版問過?沒理由只有你一人要搵車啊
...

問過呀。。。 無feedback...

bigfacekam 發表於 18-8-17 21:57
我諗吾關學校事。
新生家長日,老師有講過話校車係外判俾校車公司,所有運作以及路線全由校車公司決定,所 ...

已經分別同學校、校車公司都傾過好幾次, 校車起初回覆話最多加一個15mins 車程距離嘅站,但最後都係話增加唔到,仲叫我取消校車服務

問題係一定唔止我一個需要校車, 但校車就係唔想提供呢個區嘅路線。
只要從來都無呢個路線,就唔有需求啦?!佢就可以同每一個灣仔區嘅家長講,無其他家長有需求,去拒絕呢區嘅服務囉。。。

點解校車公司可以咁?
無人管佢地???

nelsonyp 發表於 18-8-17 22:24

已經分別同學校、校車公司都傾過好幾次, 校車起初回覆話 ...

媽媽,不如你快D去呢度個「找保姆車」區搵吓有冇自組灣仔去中西區嘅保姆車!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我做過家教會睇校車(不是救恩)
樓上hkpapa講得岩,校車唔憂做
咁學校搵唔搵到一間有心有力嘅校巴公司,一睇誠意,二講運氣
例如我地招標就一定講明要提供返現有路線,招標時已有大概路線表,唔係「外判俾校巴公司」就學校唔理/無權理
睇你份合約點寫架啫!
我地學校又要過海、又要細車(唔想大車兜到天黑都未到),係好多公司唔願接,但我地有我地要求,作為pta 作為學校,要為家長籌謀
當然平時都要同校巴公司維持良好合作關係,否則完約佢劈炮,我地都煩架!(聽過學校態度惡劣要求多多,校巴公司寧願中途賠錢唔做)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

8 月好難搵到其他學校,一係考慮搬,一係自己湊啦,湊完再返工
放學有無車呀?

Charlotte_mom 發表於 18-8-17 23:45
我做過家教會睇校車(不是救恩)
樓上hkpapa講得岩,校車唔憂做
咁學校搵唔搵到一間有心有力嘅校巴公司,一 ...

咁校車公司真係好發啦。。。 唔憂做。。。。 申請個牌就得喇, 又收得貴。。。
永遠都係父母、學生suffer

bigfacekam 發表於 18-8-17 22:43
媽媽,不如你快D去呢度個「找保姆車」區搵吓有冇自組灣仔去中西區嘅保姆車!

...

我喺forum searcb 左好多字眼,pm 左好多人,但都搵唔到有人覆。。。 好呀, 我即刻去搵下, 唔該哂你