用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校宿舍
go

學校宿舍

阿女昨天收到學校安排嘅on campus accommodation。我哋初時以為可以揀type of room, 原來係無得揀,要十二個人share 兩個bathrooms 同兩個toilets。學校要我哋七日之內選擇accept or not。若果選擇放棄,學校就會安排給下個學生。我哋即時已經上網睇吓附近樓盤,想幫阿女租屋住,但後來再細心諗,佢一個人第一次出門讀書,一個人住真係唔放心。我今日會聯絡agent,睇吓佢嘅女學生有無人想搬出嚟住,可以一齊租樓住有照應,唔知咁樣可行嗎?

回覆樓主:

回覆樓主

咁多人住在一齊,估計是中學Y11 樓下?不管是男女仔,第一次出門,除了安全問題,重有作息時間管理、飲食、和人相處和融入當地社會等等要考慮,建議貴d都去 boarding

964000 發表於 18-8-17 07:42
要十二個人share 兩個bathrooms 同兩個toilets有甚麼問題?

樓主一定是沒有女兒,所以不知道現好多女仔用洗手間嘅時會多過男仔好多,須然我個女唔化裝,用洗手間時間唔長,但想起唔排隊用洗手間都覺得煩

eddiemom 發表於 18-8-17 08:17
咁多人住在一齊,估計是中學Y11 樓下?不管是男女仔,第一次出門,除了安全問題,重有作息時間管理、飲食、 ...

囡囡過去係讀foundation, 隹大學宿舍

summer14 發表於 18-8-17 08:30
樓主一定是沒有女兒,所以不知道現好多女仔用洗手間嘅時會多過男仔好多,須然我個女唔化裝,用洗手間時間 ...

summer14 發表於 18-8-17 08:30
樓主一定是沒有女兒,所以不知道現好多女仔用洗手間嘅時會多過男仔好多,須然我個女唔化裝,用洗手間時間 ...

廁所只作大小解用,化裝個D其實在房,房有冇洗手盤?有D有的。

Where?
You have not mentioned which countires?

964000 發表於 18-8-17 10:36
廁所只作大小解用,化裝個D其實在房,房有冇洗手盤?有D有的。

我阿女話佢都要無奈接受。

自己房係無洗手盤 ,佢希望啲 roommate 唔好咁麻煩就好

168148 發表於 18-8-17 11:48
Where?
You have not mentioned which countires?

Uk

回覆樓主:

delete

brother4 發表於 18-8-17 15:45
-般AL/大學宿舍有單人/双人房選擇,你的foundation 宿舍真係…還可能讀多三年,考慮轉校?
...

四阿哥,如果家長同小朋友覺得因為為咗無private bathroom而轉校,我就覺得佢哋嘅價值觀錯晒。

做父母嘅一定會係能力範圍內選擇最好嘅嘢比佢哋嘅小朋友; 而當中我應為選擇適合嘅學校係最重要。

為咗呢啲事而要小朋友轉校,家長就灌輸錯誤訊息比小朋友,令佢哋會以自己為大,我覺得對小朋友將來出嚟社會工作有影響。難道他日因為做Director無房坐而要轉工嗎?

我權衡輕重下叫囡囡accept room offer, 開學後睇吓學校有無房間可以換。最壞打算住呢一年,下年同同學租屋住

summer14 發表於 18-8-17 19:43
四阿哥,如果家長同小朋友覺得因為為咗無private bathroom而轉校,我就覺得佢哋嘅價值觀錯晒。

做父母嘅 ...

delete

我以前 7 個人一個廁所,係要排隊,所以我改左早上沖涼,夜晚就沖身算。英國天氣好少熱到出汗,所以唔會有問題。

我個朋友住 exactly 12 人兩個廁所,冇聽過佢話有問題。不過一定會有吉位的。十月左右問宿舍 reception,有或者去 Freshers Page 搵同一間 U 嘅 「housemate wanted」,呢 d post 幾乎日日都有,唔難搵,但要預左 pay full or have a guarantor。

回覆樓主:

也問番亞细間學校女宿舍情況,每層有2個厕所,但同-個時間起身,每人限用5分鐘(繁忙時間),有計時的(唔知佢講真講笑)

brother4 發表於 18-8-17 20:10

同-個職位人工及福利等差不多,-個有房坐另—個冇房坐, ...

四阿哥,呢個世界無可能有人工,福利exactly 一樣嘅工,你會衡量A同B邊間好啲先至會去做。
若果因為要排隊去洗手間呢嗰問題,而放棄選擇啱自己讀嘅學校及已經繳交嘅學費,難道你唔會覺得呢個小朋友及家長有好有問題?
當然若果我小朋友比欺凌,而學校又無正面處理,我就一定會為佢轉校。每個小朋友係父母心中都係寶貝,不容别人欺負。

回覆樓主:

另好奇-問,好奇foundation是那間?

summer14 發表於 18-8-17 19:43

做父母嘅 ...

delete