用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇關於資優管教的家長課程讀?
go

有冇關於資優管教的家長課程讀?

仔仔今年升小三,開始越大越有主見,有時會自視過高同時又好負面,唔聽身邊嘅人嘅說話,話佢時,佢又只係不停喊,感覺佢有時會自責,同佢傾完,應承咗會改善後,但到當時又會控制唔到自己忘記晒自己應該點做,結果每次都要不停提醒,不停同佢輪迴勸導,佢又覺得好似成日畀人鬧/管住晒,我又覺得好攰,影響親子關係。

佢依家只係有時肯聽我講嘢,其他人嘅說話都唔聽,其他屋企人只係覺得佢曳同懶。

我仔仔除咗評估到有資優,仲係自閉族譜有社交問題。

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKAGE 有,但佢地主要服務對像係學員家長,只有少數活動係俾公眾參與嘅

呢方面嘅家長支援的確係少,特別係對初小家長,其實初小唔搞好關係,到高小就更難改變局面
以下係我個人見解:
佢地一般想法特別,亦較自我,要先令佢覺得你同佢係同一陣線先,之後會比較容易叫得郁
家長要學習嘅,就係放低家長呢個身份,响無安全問題或其他嚴重問題嘅情況下,多d空間俾佢地
我試過一招,我覺得幾好用,就係我幫佢 (放過佢)之後,得到credit,下次可以用响叫佢做一d佢唔樂意(即時)做嘅事

恐龍家

小曳人 發表於 18-8-17 11:58
HKAGE 有,但佢地主要服務對像係學員家長,只有少數活動係俾公眾參與嘅

呢方面嘅家長支援的確係少,特別係 ...

HKAGE 係咪只有小四課程?如果係嘅話,佢仲未夠歲數可以參加。 我以前搵開嘅課程,只適用於A仔嘅管教,依家佢長大咗,模式都轉變緊,反而睇唔清管教方向。

醒目開學勳章 貢獻勳章

momotang 發表於 18-8-17 14:15
HKAGE 係咪只有小四課程?如果係嘅話,佢仲未夠歲數可以參加。  我以前搵開嘅課程,只適用於A仔 ...

要足10歲呀!

其實就算大家都係gifted,都各有專長,各有特點,所以無話有一定嘅教養法則
而且佢地變得快,分分鐘唔同!
睇書可能會好d...

恐龍家

小曳人 發表於 18-8-17 16:54
要足10歲呀!

其實就算大家都係gifted,都各有專長,各有特點,所以無話有一定嘅教養法則

各類書籍和電腦真的好大幫助。
以前仔會容易生氣,可能是覺得我們不懂他,或是没回答到他要的答案。
只能依照現在當下他的興趣去圖書館補充書籍,或是google,满足仔的求知慾。個性就穏定好多

momotang 發表於 18-8-16 14:14
仔仔今年升小三,開始越大越有主見,有時會自視過高同時又好負面,唔聽身邊嘅人嘅說話,話佢時, ...

我想問你仔仔有社交問題,即係同同伴相處唔到?我仔升小二,又係對自己要求好高,做唔到又大發脾氣,負面得好緊要,又話自己好大壓力,話諗左10個方法去自殺,其實我應該點做?佢洗唔洗睇心理醫生?

邪留丸ha 發表於 18-8-21 00:32
我想問你仔仔有社交問題,即係同同伴相處唔到?我仔升小二,又係對自己要求好高,做唔到又大發脾氣,負面 ...

提到自殺,好嚴重喎

我想問你仔仔有社交問題,即係同同伴相處唔到?我仔升小二,又係對自己要求好高,做唔到又大發脾氣,負面 ...

咁佢又無提過自殺,但就有話過有壓力,同唔開心,記住啲負面嘢。 學校有冇輔導組老師?問下佢意見睇下點。

你仔仔有冇安排見心理科?我仔兩個月後見心理科,希望有幫助。

momotang 發表於 18-8-21 07:08
咁佢又無提過自殺,但就有話過有壓力,同唔開心,記住啲負面嘢。  學校有冇輔導組老師?問下佢意 ...

安排見心理醫生,係咪即係搵私家呀?
佢係學校,好聽老師話、守秩序、成績好,有時與同學有講有笑,老師只係話佢對自己要求高包括別人,所以當其他人做唔到佢要求時,佢就會好嬲、好憫,與同學有爭執。
性格超級負面,無論我同佢傾幾耐,都好難扭轉佢負面既情緒,至於自殺,我唔知佢係一時氣憤定真係咁諗,我冇再提自殺,只係不停開解佢。

邪留丸ha 發表於 18-8-21 08:20
佢係學校,好聽老師話、守秩序、成績好,有時與同學有講有笑,老師只 ...

心理科係CAC評估,完寫轉介信去公立醫院排期,排咗年幾就快有得睇了。

momotang 發表於 18-8-21 08:34
心理科係CAC評估,完寫轉介信去公立醫院排期,排咗年幾就快有得睇了。

我上次問左協康姑娘,佢話CAC評估只適合6歲以下的小朋友,唔岩我仔做。

小曳人 發表於 18-8-17 16:54
要足10歲呀!

不用足十歲

邪留丸ha 發表於 18-8-21 08:20
佢係學校,好聽老師話、守秩序、成績好,有時與同學有講有笑,老師只 ...

私人有用的,唔嚴重當然唔需要啦。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 18-8-31 00:51
私人心理學家我仔有見過800元45分鐘一次見面交談。有用的,唔嚴重當然唔需要啦。 ...

謝謝回覆!唔好意思,有些問題想問,可否pm講?

momotang 發表於 18-8-16 14:14
仔仔今年升小三,開始越大越有主見,有時會自視過高同時又好負面,唔聽身邊嘅人嘅說話,話佢時, ...
和我仔一樣,都是今年升小三,情況好相似,最慘係成績由小一高峰,小二滑落了很多,擔心之後會點

不過阿仔無自閉族譜,社交能力很好

我仔都係類似咁..佢啱啱升小一, 其實兩年前已經成日企喺高地講 "呢度跳落去就好喇"... 成日唔肯返學, 話學校好悶...返學時間好長, 幼稚園無朋友 etc...我係咪應該去同佢check下? 應該邊度check先好? thanks.

hello_parents 發表於 18-10-2 15:17
我仔都係類似咁..佢啱啱升小一, 其實兩年前已經成日企喺高地講 "呢度跳落去就好喇"... 成日唔肯返學, 話學 ...

有沒有到學校覌課?他在學校的實況如何?老師有何看法?

hello_parents 發表於 18-10-2 15:17
我仔都係類似咁..佢啱啱升小一, 其實兩年前已經成日企喺高地講 "呢度跳落去就好喇"... 成日唔肯返學, 話學 ...
呢到跳, 指跳落街?你要研究他這觀念的來源,學校的同學教他的?正常悶可以找東西玩, 發白日夢, 畫畫等有創意的活動才像一個資優生。但悶而要要這種選擇就真要小心研究處理。
仔可以自動自覺溫書就好了。