用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文大學醫科已經收咗, 港大牙科仲等緊通知收唔收 ...
樓主: wat321
go

中文大學醫科已經收咗, 港大牙科仲等緊通知收唔收 [複製鏈接]

JustAParent 發表於 19-1-19 15:19
有乜野伏可以中? 牙醫當然冇醫科咁辛苦,嚴格嚟講,係超hea。

又hea又有錢途。 讀大學如此,夫復何求!

https://www.quora.com/Is-medicine-really-harder-than-dentistry

唔識唔清楚就唔好亂噏隨時害死人

wcu 發表於 19-1-19 17:22
https://www.quora.com/Is-medicine-really-harder-than-dentistry

唔識唔清楚就唔好亂噏隨時害死人

你慳啲啦!港大牙齒仲要去睇Quora,你就真係唔好害人。

找港大讀牙醫嘅傾下啦!

///Dental school is a nightmare and probably the most difficult of any professional school (including law, medicine, science/eng PhD, etc.). Essentially, you are learning medicine and dental surgery at once (minus clerkships of medical school). Oral and maxillofacial surgeons who complete both dental and medical school often say that the 2 years of med school they are required to take during residency for the MD are like a vacation compared to everything else.///

This is the comment often made made by those double qualified (Med plus Dent). Dentistry is the more demanding course.

It may be due to the fact that dental student need to treat their own patients starting from their clinical year. Unlike their medical counterpart, they only need to observe.

JustAParent 發表於 19-1-19 17:27
你慳啲啦!港大牙齒仲要去睇Quora,你就真係唔好害人。

找港大讀牙醫嘅傾下啦!

費事同你呢啲充滿偏見嘅人講

wcu 發表於 19-1-19 17:38
費事同你呢啲充滿偏見嘅人講

唔送啦!

回覆樓主:

各位請記住
讀醫只係要求一個讀得書嘅人
讀牙科 除咗要讀得書之外隻手都要好靈活 仲要有artistic sense
如果你只係讀得書 隻手唔得 隨時中伏

我點都要畀埋呢一個回覆 費事啲人畀你害死

wcu 發表於 19-1-19 17:42
各位請記住
讀醫只係要求一個讀得書嘅人
讀牙科 除咗要讀得書之外隻手都要好靈活 仲要有artistic sense

有機會去醫學院interview既, 不妨問下佢哋係咪只要求一個讀得書既人。我反而可以肯定講,港大牙醫interview,唔會測試學生有冇artistic sense。手作訓練,入學第一年已經有,大學有信心訓練到。

如果隻手有問題既,就乜醫都唔好讀。醫科同牙醫,不論讀書時工作時,辛苦程度或壓力,根本係天同地。唔信就去港大搵D朋友問吓,冇嘢好拗。

JustAParent 發表於 19-1-19 18:15
有機會去醫學院interview既, 不妨問下佢哋係咪只要求一個讀得書既人。我反而可以肯定講,港大牙醫intervie ...
絕對認同

回覆樓主:

醫學院梗係唔係只係要求一個讀得書嘅人,
喺你度 ,我只係 張牙科同醫科 學生嘅要求 作一比較,
讀牙科嘅學生 係需要某一啲特質,
其他嘅要 有醫德呀 做個好醫生啦呢啲係基本要求,牙科醫科都需要,正如做人要做一個好人一樣,呢個係基本要求 ,唔使講出嚟嘅

牙科 interview 真係唔會測試 有冇artistic sense,因為呢個係好主觀嘅,不過我可以喺呢度講 ,冇artistic sense一定唔會係一個好牙醫, 啲牙醫成日話自己係artist, 其實我諗起都有少少骨痺。

manning2014    發表於 19-1-21 12:00

回覆樓主:

請睇清楚, 我係話讀牙科嘅學生需要一雙靈活嘅手, 唔係話要一雙健全嘅手,
雙手嘅訓練, 入學第一年的確已經有 ,大學係有信心訓練到嘅 ,不過如果你隻手係唔靈活,個人唔鍾意做手工 ,一定係事倍功半 ,捱得好辛苦, 做得唔靚 ,比tutor係patient面前 x交叉y ,你估好好受。
呢啲學生我見唔少, 有啲畀人鬧到眼濕濕。

回覆樓主:

醫科同牙科 不論讀書時,工作時,辛苦程度同壓力 都好大。
好難講邊一科辛苦啲。
我想講嘅係 你可以有一萬個理由揀牙科唔讀醫科,
不過讀牙科容易啲一定唔係一個理由。

正如可以有一萬個理由 揀讀醫科, 讀書讀得叻,醫學院收你,唔係一個理由。

還有 牙醫基本上係surgeon, 一日做幾個鐘頭surgery都幾係嘢, 唔係好似某一啲人咁講 可以hea做。 呢一點基本上 大部份人都認同 ,當然包括西醫。

回覆樓主:

其實真係冇乜嘢好拗
一個行內人 畀一個充滿 偏見,識小小扮 代表, 而且 理解能力有問題嘅人 叫佢返母校問下 讀牙科係唔係好hea, 做牙醫係唔係好hea, 真係好好笑。

我寫咁多都係唔想 啲家長或學生畀人 唔導。

回覆樓主:

結論係
讀牙科 嘅學生要讀得 又要做得 最好要有 藝術細胞
唔好以為做牙醫好舒服
口腔健康係身體健康嘅重要一環
如果你有以上特質 又有興趣 歡迎你加入。
不過要預咗有啲人會睇你唔起 覺得你係讀唔到醫科先至讀牙科

wcu 發表於 19-1-20 01:26
其實真係冇乜嘢好拗
一個行內人 畀一個充滿 偏見,識小小扮 代表, 而且 理解能力有問題嘅人 叫佢返母校問 ...

作咁多篇嘢, 原來因為我話醫生辛苦牙醫hea踩親你呀。早啲講呀嘛,行內人!咁我會醒目收番個hea字囉。

你係做牙醫,唔係做特首,大把人家人朋友甚至兒女都係做呢行, 唔好以為只有你先知醫科牙醫邊科難讀邊行辛苦。

JustAParent 發表於 19-1-20 03:17
作咁多篇嘢, 原來因為我話醫生辛苦牙醫hea踩親你呀。早啲講呀嘛,行內人!咁我會醒目收番個hea字囉。

...

原來做特首行行都識
真知灼見
拜服拜服

wcu 發表於 19-1-21 11:49
原來做特首行行都識
真知灼見
拜服拜服

我係話,你做特首我就唔知你行業幾辛苦。你做牙醫姐,全香港得你一個咩!

JustAParent 發表於 19-1-21 11:52
我係話,你做特首我就唔知你行業幾辛苦。你做牙醫姐,全香港得你一個咩!
...

其實,我都唔知你咁大反應做乜,我從來最鼓勵同學做醫生做牙醫。

醫生牙醫辛苦程度差得遠基本上係一般人認知,你話唔係就當唔係囉。你要講到又藝術細胞又什麼口腔清潔點樣重要咁偉大,你絕對有自由。

我都係呢句,有份工,政府成個制度保護住,有錢又舒服, 求之不得,我真係唔知有乜唔好?有乜可以中伏?

回覆樓主:

作為行内人
見到你自己嘅職業 被人作出 錯誤嘅comment
我覺得有責任去 指出錯誤
畀人侮辱事少
呢啲錯誤嘅comment隨時誤導 他人
尤其是喺呢一個教育論壇
好多家長會喺呢度攞料輔導子女

你有權繼續你嘅偏見
不過指出你嘅錯我覺得係我嘅責任

回覆樓主:

原來你唔衹充滿偏見
識少少扮代表
理解力有問題
還有表達能力都有問題
最重要係缺少同理心
請自我檢討

呢個係善意批評
如有得罪
見諒見諒

wcu 發表於 19-1-21 13:12
原來你唔衹充滿偏見
識少少扮代表
理解力有問題

你講乜都好啦。不再回覆你了,費事一陣踩親你條尾。
‹ 上一主題|下一主題