用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文大學醫科已經收咗, 港大牙科仲等緊通知收唔收 ...
樓主: wat321
go

中文大學醫科已經收咗, 港大牙科仲等緊通知收唔收 [複製鏈接]

BallBallMaMa 發表於 18-8-22 08:55

睇你用咩標準。
37分入HKU medic有些擦邊,38分稳的

ilyrd 發表於 18-8-22 09:10
37分入HKU medic有些擦邊,38分稳的

37分唔擦邊,夠了。

咁,IB 喺咪要修chem+ Bio

如果而家我返學校叫校長寫推薦信入港大牙科仲有冇用呢 ?

必要時我都可以搵到個牙醫寫推薦信嘅, 咁又有冇用呀 ?

回覆 wat321 的帖子

有中文大學醫科唔讀? 要讀港大牙科 ? 牙科好d咩 ?

人各有志,狀元也有讀牙醫.

wat321 發表於 18-8-23 10:33
如果而家我返學校叫校長寫推薦信入港大牙科仲有冇用呢 ?

必要時我都可以搭上搭搵到個牙醫寫推薦信嘅, 咁又 ...
呢個時候寫信冇用,直接打電話試吓啦!不過應該都好難,已經收夠人, O camp 前兩日都開始咗!Good luck.

BS129 發表於 18-8-23 10:54
回覆 wat321 的帖子

有中文大學醫科唔讀? 要讀港大牙科 ? 牙科好d咩 ?

我仔話牙醫早一年畢業,早一年搵錢,而且如果返菲臘牙科醫院或學童保健牙科診所都係返朝九晚五,收工仲有時間可以同朋友出去wet下,好過永遠冇收工時間嘅醫生
如果想自己開診所,應該可以比醫生早幾年(因為讀牙醫六年課程裏面已經包括實習,唔使好似醫生咁,等畢業之後再實習+讀專科)

相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況,  所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬個醫生, 牙醫就得千八個 , 所以知道牙醫實際嘅情況嘅人畀醫生嘅少好多.

我間公司係專門幫人報稅同避税, 客人之中都有超過 100個開診所嘅醫生同牙醫,  牙醫收入之高普通人真係好難想像得到. 一個普通牙醫嘅收入相比於一個專科醫生真係差唔多.有好多甚至更高

但唔好忘記牙醫讀完六年就可以執業,  醫生讀完六年要在醫院做一年 houseman. 跟住在醫院做六年至少先至做到個專科醫生,  六年做到專科要你次次考試都好順利, 好多時都要七年八年, 有啲醫生捱唔住中途放棄 la.

返醫院又要返shift真係好辛苦, 牙醫就他他條條 ,唔使輪shift , 返九五放下星期日, 生活優哉游哉好多, 我D仔女讀到我都想佢讀牙醫, 發吓夢先 !

王家爸爸    發表於 18-9-2 18:24

FS 發表於 18-8-23 17:56
相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況,  所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬個醫生, 牙醫就得千八個 , 所 ...

全對. 不過我想補充一些:
1. 醫生所學比牙醫多元化一些, 而且醫生專科有多些選擇, 當然要看成績和興趣.
2. 大部份牙醫的工作比較單調和專門. 當然有些醫生亦然.
3. 醫生工作壽命普遍比牙醫長一些, 因牙醫需要手藝, 年紀大了有點吃力, 而且較少轉做顧問. 專科/外科醫生唔揸刀, 大可轉做顧問或家庭醫生.
4. 醫生和牙醫收入相若, 財富多少, 大多視乎投資表現和家底.

FS 冇估錯我的親戚朋友之中亦有多位做醫生及牙醫嘅, 兒子亦都有在他們的診所及醫院做實習暑期工.

對於 FS and Youma  的說法十分認同, 而事實亦都係咁樣, 一個普通牙醫嘅收入已經同一個專科醫生收入相若, 而且牙醫工作時間較穩定,工作和生活的平衡比較好, 同埋一樣可以幫到病人.

所以兒子亦都以牙醫為佢嘅第一選擇, 可惜成績始終都仲係爭一啲, HKU牙醫的學位實在太少太少 !

無奈 無奈 無奈 !!

但牙醫真係預咗以後對住人彭牙,但醫生全個身體任揀,冇咁悶.

醫生想做專科都係揀一樣嘢你讀 , 例如眼科骨科 ,咪又係日日睇返嗰啲病嘅病人,

如果話牙醫工作悶, 專科醫生佢哋都係一樣咁悶㗎咋 , 專業專科係咁㗎啦.

FS 發表於 18-8-23 17:56
相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況,  所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬個醫生, 牙醫就得千八個 , 所 ...

好想八卦之下而家開診所嘅醫生同牙醫嘅收入, 係咪真係咁多月球醫生,
甚至星球醫生.
FS 可唔可以爆啲料嚟聽下 ?

回覆 BS129 的帖子

你估入医科就一定畢到業咩牙科冇咁辛苦
小兒6科41分棄医科揀牙科

shirleychan668 發表於 19-1-18 14:06

你意思是牙科一定畢到業?願聞其詳,謝謝.

shirleychan668 發表於 19-1-18 14:06

係呀,聽電台訪問醫學系教授,佢都講有不少人讀咗一年就轉系或唔讀,亦有人返工後第一日就即刻辭職轉去放射治療

我女師兄40分,都唔揀醫科,結果揀物理治療

回覆樓主:

以為牙科冇咁辛苦所以揀讀牙科
因住中伏

wcu 發表於 19-1-19 13:12
以為牙科冇咁辛苦所以揀讀牙科
因住中伏

有乜野伏可以中? 牙醫當然冇醫科咁辛苦,嚴格嚟講,係超hea。

又hea又有錢途。 讀大學如此,夫復何求!
‹ 上一主題|下一主題