用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛或單簧管邊樣比較容易學?
go

[音樂] 長笛或單簧管邊樣比較容易學?

請問如果初學的話,長笛或單簧管邊樣比較容易上手?因為對弦樂不感興趣,希望大家比D意見。

summerwin 發表於 18-8-16 11:13
請問如果初學的話,長笛或單簧管邊樣比較容易上手?因為對弦樂不感興趣,希望大家比D意見。 ...

長笛無簧片,單簧管有一塊,吹得響塊簧片就吹得出聲,不過都係好個人,我有音樂底,但永遠吹唔響支長笛,但阿女乜都唔識,學了一堂就已吹響了,我自己覺得女仔學長笛優雅D,你果個仔定女?男仔就單簧管型D,技術我諗兩種差唔多,同樣是高音譜號吹單音,唔熟單簧管,可能有時吹中音譜號......啩!

summerwin 發表於 18-8-16 11:13
請問如果初學的話,長笛或單簧管邊樣比較容易上手?因為對弦樂不感興趣,希望大家比D意見。 ...
我自己為女揀樂器時,都有同樣疑問。我朋友有兩個女,分別學吹單簧管、長笛,佢話覺得睇佢兩個女學,佢話兩個差唔多。我都問過教管樂老師, 都話分別唔大。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 11:31
長笛無簧片,單簀簧管有一塊,吹得響塊簧片就吹得出聲,不過都係好個人,我有音樂底,但永遠吹唔響支長笛 ...
多謝你意見!我個係女,可能要兩樣試試吹唔吹得響。

bbforever 發表於 18-8-16 11:43
我自己為女揀樂器時,都有同樣疑問。我朋友有兩個女,分別學吹單簧管、長笛,佢話覺得睇佢兩個女學,佢話兩 ...
最後你揀了什麼?怎樣下決定?謝謝!

summerwin 發表於 18-8-16 11:46
我自己要扮優雅,所以三唔識七買了支長笛,諗住報音統處長笛course去學,點知吹嚟吹去都吹唔出聲...放棄,擺埋一邊幾年鋪麈,咁啱阿女上了中學規定要學樂器,就威迫利誘阿女學長笛

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 12:04
我自己要扮優雅,所以三唔識七買了支長笛,諗住報音統處長笛course去學,點知吹嚟吹去都吹唔出聲...放棄, ...

難易度- 單簧管易。
優雅度- 長笛勝。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-8-16 13:28

summerwin 發表於 18-8-16 11:46
我最後揀咗單簧管,只係因為佢似直笛,我估易啲,但我都覺得長笛啲聲好聽啲,同個外型靚啲。

真係多謝大家寶貴意見!

我自己兩種樂器都學過,個人黎講,我喜歡長笛嘅聲音多啲,吹起來較優雅,單簧管聲音較厚,但吹起來要用嘴夾實,吹得耐有啲吃力,而且要隔一排要換簧片,我比較懶,所以都係主力吹長笛。

siu_mei 發表於 18-8-16 16:57
我自己兩種樂器都學過,個人黎講,我喜歡長笛嘅聲音多啲,吹起來較優雅,單簧管聲音較厚,但吹起來要用嘴夾 ...

換簧片事小,我囡每次上堂落堂都要裝嵌支管,這年來巳經跌爛過2次mouthpieces,一個要成2佰幾蚊,肉赤死~

bbforever 發表於 18-8-17 00:59
換簧片事小,我囡每次上堂落堂都要裝嵌支管,這年來巳經跌爛過2次mouthpieces,一個要成2佰幾蚊,肉赤死~  ...

長笛都要砌

bbforever 發表於 18-8-17 00:59
換簧片事小,我囡每次上堂落堂都要裝嵌支管,這年來巳經跌爛過2次mouthpieces,一個要成2佰幾蚊,肉赤死~  ...
阿女支長笛裝嵌嘅時候直出直入以至管邊花哂,最終抆唔返出嚟,硬著頭皮去通利搵師傅整,盛惠$400大元,仲要試過兩次,激到我彈起

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-18 03:01
阿女支長笛裝嵌嘅時候直出直入以至管邊花哂,最終抆唔返出嚟,硬著頭皮去通利搵師傅整,盛惠$400大元,仲要 ...

好正常,必經的過程。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-8-18 16:43

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-18 03:01
阿女支長笛裝嵌嘅時候直出直入以至管邊花哂,最終抆唔返出嚟,硬著頭皮去通利搵師傅整,盛惠$400大元,仲要 ...
細囡也是吹長笛,有時也會好難裝拆!老師話天氣太冷或春天時,都影響銅管樂的裝嵌的順暢度,可以買些潤滑膏塗抹在管邊!可補暢順

bettyay 發表於 18-8-18 11:55
細囡也是吹長笛,有時也會好難裝拆!老師話天氣太冷或春天時,都影響銅管樂的裝嵌的順暢度,可以買些潤滑膏 ...

有沒有加入樂團?樂團的譚指揮十分好又有料。老師都很好

Sophie0804 發表於 18-8-18 12:42
有沒有加入樂團?樂團的譚指揮十分好又有料。老師都很好

我知呀係學校已經是合唱團、球隊及其他隊團,已經塞滿六天!不能再添了!或者高小重整活動時再考慮
話是話,學校各團隊老師導師都好好!入邊隊都有得著。諗諗下妹妹興趣活動跟師姐也相像

bettyay 發表於 18-8-18 13:30
我知呀係學校已經是合唱團、球隊及其他隊團,已經塞滿六天!不能再添了!或者高小重整活動時再考慮 ...

青出於藍

bettyay 發表於 18-8-18 11:55
細囡也是吹長笛,有時也會好難裝拆!老師話天氣太冷或春天時,都影響銅管樂的裝嵌的順暢度,可以買些潤滑膏 ...
有潤滑膏的嗎?請問是否也在通利可以買到?

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-18 16:45
有潤滑膏的嗎?請問是否也在通利可以買到?
係!