用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「神科」收非聯招生趨升 學界籲調低DSE生門檻 ...
樓主: elbar
go

「神科」收非聯招生趨升 學界籲調低DSE生門檻   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-8-16 23:49
以前沒有電腦及 search engine,乜都記一大歺。現在科技進步,重要死記?咁叫有競爭力?我不苟同。

其他 ...

你指嘅Formula/Equation係講大學定中學?

如果係中學嘅要死記,咁係個學生連concept都唔清楚。

回覆樓主

是中學考試時沒有提供 formula table,所以學生要死背!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Smarcoy 發表於 18-8-16 23:31
dse 狀元都係叻人,冇得話次一等,GCE 攞晒A 都未必係DSE 攞5**,IB 叻 同 DSE 叻有啲分別~ IB 可叻係pres ...

英文和思维叻,今天我們是都期望孩子有這些能力嗎?

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:25
外國大學, 對IBDP, GCE-AL 以至香港既DSE, 都有劃一分數對照表, 仲係各科列明收生要求.

唯獨香港既大學,  ...

.........

samsam123321 發表於 18-8-17 10:18
其實都是頭2%的學生才入到醫科,無論dse/ib.其他所有問題都不是問題,最重要係擇優而錄 ...
如果以2%計, DSE考生起碼有45000人, 2%係900人, 咁DSE呢900人已打爆兩大醫學院所有Quota

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 18-8-16 23:49
以前沒有電腦及 search engine,乜都記一大歺。現在科技進步,重要死記?咁叫有競爭力?我不苟同。

其他 ...

靈活運用當然重要和好,學生受少少壓力,記性好都係本錢,對個人甚至出嚟做事都有好處

hkpapa852 發表於 18-8-17 10:23
如果以2%計, DSE考生起碼有45000人, 2%係900人, 咁DSE呢900人已打爆兩大醫學院所有Quota

.....

samsam123321 發表於 18-8-17 10:32
天下只有醫科是神科?唔係個個狀元都貪錢的。狀元唔讀醫唔得?孫中山都去救國而唔去醫人拉。做得狀元就好心 ...
近5/6年, 大部份狀元都係無乜志氣.

如果唔係, 點解年年醫學院DSE收生分數都係要求最高?

如果唔係咁, 大家又點解要叫佢做神科? 點解IBDP叻學生又爭住要入?

香港人一向都短視

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-17 10:35
近5/6年, 大部份狀元都係無乜志氣.

如果唔係, 點解年年醫學院DSE收生分數都係要求最高?
其實你估頭果2%dse一定全部讀理科?

回覆樓主:

如狀元想做警察/消防員,入大學讀什麼? 管理?

samsam123321 發表於 18-8-17 10:32
天下只有醫科是神科?唔係個個狀元都貪錢的。狀元唔讀醫唔得?孫中山都去救國而唔去醫人拉。做得狀元就好心 ...

讀神科都可以真係為志願和興趣,以前讀書時代,computer n engineering 就係神科,8A , 9A 10A 暫取生大把,之後Y2K 和 科網都搵到錢,科網爆後,仲有咩人會首選,返大陸取經就有,學下咩叫金融科技啦

brother4 發表於 18-8-17 11:41
如狀元想做警察/消防員,入大學讀什麼? 管理?

以前讀大學,冇話讀咩唔好,最重要明白事理,對社會有承擔,學習批判思考,現在為生活,為住屋,都疲於奔命

Smarcoy 發表於 18-8-17 11:55
讀神科都可以真係為志願和興趣,以前讀書時代,computer n engineering 就係神科,8A , 9A 10A 暫取生大把 ...

以前講四師:医師,律師,会計師和建築師,今日後二者都少人講,理工畢業生薪金調查会計畢業生低於平均起薪點,如唔怕捱又考到專業試,做幾年去到經理都ok, 當然同医生無得比。

Smarcoy 發表於 18-8-17 11:55
讀神科都可以真係為志願和興趣,以前讀書時代,computer n engineering 就係神科,8A , 9A 10A 暫取生大把 ...

......

wwn722 發表於 18-8-17 12:48
回覆 Smarcoy 的帖子

HKDSE 學生的成績(不是能力) 跟本是次一等。

名校定位就係咁啦,分班時讀得叻就揀先,多數教揀IB,淨返就只可以選DSE,就要讀通識和中文,唔想讀就要提早出國   

沙文主義者一般都是過於對自己所在的國家、團體、民族感到驕傲,因此看不起其他的國家、民族和團體,是一種有偏見的情緒。

如果,盲目去將遠見化成短視,利用人嘅不同出身去分化,把高等教育 扭曲成名利鬥獸場,會有咩結果呢?

如果有一個地方,可以畀不同背景嘅年青人,去自由交流學習,身邊有 傑出又有成就嘅學者,社會又願意支持,大家會會喜歡幫忙建立,還是催毀呢?

細心諗一諗,如果唔學識相互欣賞、信任、忍耐同堅持,好難同其他優秀嘅人合作。 如果上大學,就係為學習共融為日後與不同背景嘅朋友合作,咁專重別人的選擇,建立可以合作嘅環境,會比較讓人舒服。

samsam123321 發表於 18-8-17 13:09
無非貪錢,咁有志願上大陸讀都得,實入到

唉,如果社會富裕,有保障有民主,學以致用,讀咩都有出路,正常國家需要各方便人才,不像香港,讀有啲學系可以講冇出路,想讀一啲學系,就冇得讀要出國,唉仲要香港著重金融的城巿,想生活唔睇錢,唔通訓街咩。

香港今時今日係大家都有份組成嘅集體意識,這有這樣想法好正常,意識的一部分,請問你想小朋友可以怎樣? 出國讀書跟著移民?    

‹ 上一主題|下一主題