用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

1) 其實唔係負責大學admission 嘅都可以專家過專家,何解?
2) 香港大學醫學院admission專家收取大量GCE學生。
3) AL 諗住有大量pass paper就攪得掂? 現今教育嘅走向係自發自主學習,叫人死鋤千年舊筆記+pass paper 入到去都係死得好慘。

問題:
香港大學醫學院GCE學生將會死得好慘?
大學admission專家唔夠專,竟收取死鋤千年舊筆記+pass paper 入到去都係死得好慘既GCE AL學生?

鬧我即本話,有錯我會改,亦不恥下問。
你個人我唔批評,你嘅針對直資學校嘅講法就係糢糊不清不盡不實。non Jupas同Jupas嘅貧富論調亦不敢苟同。

去你最近幾個帖按只看該讀者就一目了然。

我講得唔啱應該唔會得你一個話我。

以前我出個帖講鬥心兩個字,連校名都無提過,就被禁言數週。

針對你話提醒大家直資讀-IB 無減免,我用SPCC 校網嘅公開資料問你幾次ー IB 係有學費減免,你當無件事喎,唔該咪屈我咩「眼光好似只係自己SPCC 世界」,咁嘅辯論手段,質素差過小學生。你眼前只見到呢間嘛,我講過直資有好多,亦有不同收費水平,更有為SEN學生提供協助方案嘅學校。

莫名其妙嘅事天天都有。你要下枱階,唔該,唔好講到咩當畀返次機會你,盡在不言中,你講得好,有建設性嘅我都會拍手掌。

shadeslayer 發表於 18-8-27 09:57
認為十分不公的理由為何?不要忘記,NJ 中有大量港人。
回應焦点已经錯了,是閣下的理解能力有問题,還是偷換概念,又或是其他辯論技俩,討論焦点是制度可能偏向 non jupas, 而不是制度可能偏向 non hongkongers. 而選NJ 的大多是中產或以上,所以制度可能傾科有钱人,尤其是某些學科。什么其他輸掉人生哲学的言論,都只是亭台楼阁,離不開客观事实本身。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

ABC-DAD 發表於 18-8-30 01:11
1) 亦不恥下問。
2) 你個人我唔批評。
3) 你嘅針對直資學校嘅講法就係糢糊不清不盡不實。non Jupas同Jupas嘅貧富論調亦不敢苟同。
4) 我講得唔啱應該唔會得你一個話我。
5) 針對你話提醒大家直資讀-IB 無減免,我用SPCC 校網嘅公開資料問你幾次ー IB 係有學費減免,
6) 莫名其妙嘅事天天都有。你要下枱階。

1) 答你問題真慘,做左你下人。心態要調節一下。
2) 唔係掛?????
3) 不苟同聖言校長、葉健源、梁卓偉及社會人士針對jupas同non jupas既評論,不認同學者及社會人士對直資既講法,可以清楚講出你論點..........
4) 不斷發出弦外再外之音,摸不著天際,當然不會得到評論。
5) 事實我係睇漏SPCC(要讚SPCC),但你知道所有直資IB都能純因家庭經濟問題有學費減免至免費? 我咁問當然聽過唔係。事實上,即使SPCC,係咪你想讀IB就會比你讀IB?
6) 不用下台階,無諗過呢個平台有台上或台下,你咁講可能其他人會有。

平心而論,你講野講件事、講你論點就得,覺得唔啱,就直講錯係邊,用你既資料或知識講人地點解錯,唔使下下講個人,成日"似是而非"、"偷換概念"、"雙重標準"但卻無內容,又成日話人想點想點,發表睇法可以想點? 你支持直資又話你想全世界變直資? 呢啲comment係無聊。題目又要捉緊少少,如講直資收生問題,就唔好轉去講收左生學校係點幫學生問題,兩樣野黎,又如講制度公平與否,就唔好去左講學生需要、學生應自強不息,根本完全唔對位。

試下得唔得....你咪話我雙重標準? 引用我講過既,証明我雙重標準,okay? 其實我可能真係,需要你具體說明比我知道,我都想知我有無雙重標準。

回覆樓主:

想請教為何咁着緊樓主引述文章所講環球商業,医科和建築這些科收生情況?因為畢業賺錢多?我知医生起薪點有近6萬,其他哩?如果看整體dse入資助大學學位,單計中英文一半人唔合格,即唔夠兩個人爭一個位,如果有大學學位是向上流動起點,咁多過一半dse生已有啦。如果話入唔到那些神科就無得向上,是否家長或其他持份者目光視野問題?如我係官津校長,多dse狀元和入医科相信係marketing selling point

Vanadium 發表於 18-8-29 20:12
直資學校大都雙軌制了,不一定要行三軌制。

若考GCE,相信根本不用訓練老師,近似昔日香港制度,老師駕輕 ...

今教師工作量巨,求變不易,惡聲必起。另GCE乃英帝遺物,必不為高者所欲,港官決斬之表敬,愛國奴才為利為忠,亦七嘴八舌 ; 至思教,GCE亦不具洗腦之效,難表黨績。盡GCE(IB)廣為衆愛,及至內外,嗚呼,終不認。

poonseelai 發表於 18-8-29 08:34
簡單D改善dse啦,考 A level之前大部分學生会考GCSE, 符合條件才升上A level or ib, IB myp 學生也要達學校 ...

其實又係魚蛋論。
明明係 NSS / DSE 的 curriculum 差,考試 making scheme 屎。
然後,其他人在相對較公平的制度,如 IB, GCE 之類,考到香港的大學,就話唔公平。
講真,好多 IB/ IS 學生根本唔想在香港讀本地大學,唔好以為人地行 IB / IS 就係要同你地爭。
大把人,有 43+ 分,有資格入 HKU CU 醫科,都寧願去外國名大。同一班自以為了不起的人一齊返學,冇乜意思。

Cara2006 發表於 18-8-30 11:19
其實又係魚蛋論。
明明係 NSS / DSE 的 curriculum 差,考試 making scheme 屎。
然後,其他人在相對較公 ...

DSE個curriculum真係屎,
教D嘢比|B同AL都淺同窄,
IB和AL的高中生一定比DSE果D學得多。

記住我係話課程唔係話考試張卷。

Vanadium 發表於 18-8-30 02:54
2) 唔係掛?????
3) 不苟同聖言校長、葉健源、梁卓偉及社 ...

瑕不掩瑜。
你有能力直接指出問題所在,有條有理,即使用避重就輕嘅手法,亦省去不少浪費左嘅時間。

不過唔好用自己唔肯定,聽返嚟嘅就去假設人地全部都有問題。

你明明知道並可以簡單分析,卻花一大番工夫去舖排,粉飾漏洞,用左十版以上去含糊其詞,可必呢?

Cara2006 發表於 18-8-30 11:19
其實又係魚蛋論。
然後,其他人在相對較公 ...

口講 "冇乜意思",跟住又係入兩大讀醫。港大50% NJ生,唔係IB/GCE生,唔通係鬼咩。

教得好唔好真係睇教師嘅工力。

JustAParent 發表於 18-8-30 11:49
口講 "冇乜意思",跟住又係入兩大讀醫。港大50% NJ生,唔係IB/GCE生,唔通係鬼咩。
...
我等緊两大醫科生今年收生结果.唔公開得?

回覆樓主:

我一直認為港大今年係收唔夠dse學生,而唔係特登收少D,今年5科考獲31分以上少了100人有多,這些最大機會考到港大37分考以上,未來幾年考生人數持續下跌,除非下調收生分數,否則75%……

DSE 去外國大學都有認受性,偏偏ーーEK 就有人唱反調,係咪幾矛盾?
外國課程用non J返港得到大學接受,同咩政治正確論調,又係不攻自破,自己打自己咀巴。

poonseelai 發表於 18-8-30 12:18
我一直認為港大今年係收唔夠dse學生,而唔係特登收少D,今年5科考獲31分以上少了100人有多,這些最大機會考 ...

咁就下調入學分數啦,事實係已經講咗下年會下調。

如果大學覺得主流DSE考生唔掂,冇資格讀醫,咁大學仲加學位做乜。

Vanadium 發表於 18-8-30 02:54
2) 唔係掛?????
3) 不苟同聖言校長、葉健源、梁卓偉及社 ...

我好簡單,尊重人地嘅選擇權。
心「想」事成留返拜年,想做法官係咪[想]就得
5) 事實我係睇漏SPCC(要讚SPCC),但你知道所有直資IB都能純因家庭經濟問題有學費減免至免費? 我咁問當然聽過唔係。事實上,即使SPCC,係咪你想讀IB就會比你讀IB?
你去校網自己睇答案啦。畀過條link 啦。
唔想讀無人會廹你讀,唔係有錢無錢嘅問題。
好似Google 行(話)侵侵咁:你諗多左。

JustAParent 發表於 18-8-30 12:36
咁就下調入學分數啦,事實係已經講咗下年會下調。

如果大學覺得主流DSE考生唔掂,冇資格讀醫,咁大學仲加 ...

加位因唔夠医生,出生率最低应該係2004年,会否遲下33分都有機?

poonseelai 發表於 18-8-30 12:46
加位因唔夠医生,出生率最低应該係2004年,会否遲下33分都有機?

香港就係得咁多學生。

香港醫學界利益集團一面封殺外國醫生, 一方面話唔夠新血,好自然就係要下調入學分數。

JustAParent 發表於 18-8-30 12:52
香港就係得咁多學生。

香港醫學界利益集團一面封殺外國醫生, 一方面話唔夠新血,好自然就係要下調入學分 ...

香港人自求多褔啦,日後医療服務水平如何,真係no eye see, 各位好好保重身體

poonseelai 發表於 18-8-30 12:54
香港人自求多褔啦,日後医療服務水平如何,真係no eye see, 各位好好保重身體
...

放心。香港私營醫療水準不錯的,只要你銀包有水  
‹ 上一主題|下一主題