用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)  

回覆 Vanadium 的帖子

咦,呢句可能啱聽的喎。Ha Ha

beastiebistro 發表於 18-9-8 15:59
我唔係贊成全民行IB或Alevel。我覺得現時基制無問題。我純粹想講唔應該比較DSE同non-jupas難易然後延伸覺得 ...

正常人唔會因為lB/AL入醫比例高,便斷定lB/AL易,破壞香港教育制度,或香港制度針對窮人,或要全民lB/DSE/Alberta/AP........。

「無錯,呢度既資深版友真係講得好啱,根本唔應該成日講咩醫科、法律、財務商業,大學得呢啲科咩? 咁多大學咁多非神科比你DSE學生揀,呢啲大學同呢啲科係我地IB/GCE學生絕唔會揀既,咁多位無話唔比你成才。你地考DSE就如參加奧運,你破到世界紀錄,一定會比你參賽,一定有獎牌,但你破唔到無得怪大會比成績差過你既人代替你,你係蘋果人地係橙,點比? 根本唔係問題。

人就最緊要開心快樂,比你入到神科就代表你一定快樂? 比你醫學院畢業,做到理想,月入以10萬計又如何、將來可以炒樓炒股又如何? 難道一定開心過你搵2萬蚊、租住劏房?

要考DSE既年青人及家長,積極點吧,就算社會只有0.1%機會比你,都係有機會,社會無欠你,只有你欠社會,你讀書係免費呢。

所有話我地有著數既人要檢討下你地思想,資本主義,有錢人有著數係理所當然,你地都可以申請直資同國際學校,無人唔比你報,若然人地唔收你又或你比唔起錢,咁要讀埋DSE呢啲死背死讀既爛課程,出到黎都唔掂,咁唔通大學都要收你,唔收我地經過IB優秀課程訓練出黎既子女? 簡直荒謬。

我地子女又有教養又英文好又有禮貎又多才多藝,知識融會貫通,根本係社會人才,絕對唔係話佔你地DSE既便宜。」

一位子女讀IB課程的家長
18年9月8日

October.    發表於 18-9-8 17:58

Vanadium 發表於 18-9-8 15:54
「IB尖子談讀IB好處:IB考大學比DSE容易很多」

讀IB其中一個最大好處,是能夠以更小的努力得到更大的回報 ...

.......

好有娛樂性。

千蒼百孔。
順便提下不時話講數據嘅朋友,最近引好多感性嘅創作,加油呀。

中文有2個詞語我好有印象,但係唔識用:
1。 黔驢技窮
2。口蜜腹劍

我學緊。應該都係學唔識。

啲補習社點睇嘅哩,是商機定係危機?

beastiebistro 發表於 18-9-8 16:50
所以我都係認為唔應該用醫學院收生比例無限延伸到窮人無法上流。大把DSE學生入到其他科,讀得好好,出嚟做 ...
筆者的意思是大學神科收爱收IB尖子,会制造階级分惹。若大學收生自主是最高價值,那麽是否應該讓現在的情况繼續彭脹呢?
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

Vanadium 發表於 18-9-8 17:50
「無錯,呢度既資深版友真係講得好啱,根本唔應該成日講咩醫科、法律、財務商業,大學得呢啲科咩? 咁多大學 ...

嘩講到讀IB 神一樣!神呀!想嘔!

討論還討論,亂扣帽子並不恰當。別人唔做只不過以禮待人。

大家記得去今年大學開放日,如目標"神"科的,了解下他們2018年Jupas and Non-Jupas收生情况.人數,分數等等,2019收生準則怎樣.绝對影响大家子女選擇DSE,IB,GCE AL.小學家長也要留意,免得日後升中後又再爭議冇得揀,不公平等等.早的計劃吧.

升中前就叫人花時間去聽入大學資訊,都真係幾用心量苦。

有人升小一己經問定,大概係前年一個熱門大學科目資訊日,有個家長追問,最後還表示即將計劃生小朋友,一定要問清楚,身在現場嘅我,感慨如果今曰做父母,保持身心靈健康,倒是要多花點心神。

ilyrd 發表於 18-9-10 10:51
大家記得去今年大學開放日,如目標"神"科的,了解下他們2018年Jupas and Non-Jupas收生情况.人數,分數等等,20 ...

目標和能力要匹配才不流於空談,香港有七百間小學,就算小學考第一,如何知道中學讀成點?能在小學先訂目標為神科?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.