用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃棣珊好唔好?
樓主: venus2014
go

黃棣珊好唔好?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-9-5 12:28
近兩年,SPC、SJC、KC都係大約82~84%。

上智科數學有93.4% level 4 or 以上, 叻過班仔好多

王家爸爸    發表於 18-9-6 00:33
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-9-5 13:10
上智科數學有93.4% level 4 or 以上, 叻過班仔好多
上智係少有數學強既女校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-9-5 12:28
近兩年,SPC、SJC、KC都係大約82~84%。

那裡可找到 KC 近年 DSE 各科整級成績的資料呢?

Ktfk 發表於 18-9-5 16:03
那裡可找到 KC 近年 DSE 各科整級成績的資料呢?
入學講座有講,平時去學校都睇到。

gracelam 發表於 18-9-5 13:10
我一直都覺得女仔數學差主要係Social Conditioning既結果。

回覆 王家爸爸 的帖子

那 ... 有冇人到場影低咗KC DSE results 呢?

同大家分享吓 ..

王家爸爸 發表於 18-9-6 00:36
我一直都覺得女仔數學差主要係Social Conditioning既結果。
对数学的喜爱程度,由细细个开始,普遍上男孩跟女孩又的确有分别wo

猴子爸 發表於 18-9-6 09:05
对数学的喜爱程度,由细细个开始,普遍上男孩跟女孩又的确有分别wo
真係唔知道,香港(或者應該話亞洲人)可能係男仔數學叻啲,不過我讀研究院時,啲鬼妹同學啲數學唔差得過男仔。
我留意到有歐美既研究發現,性別對數學影響唔大(唔係無,只係唔大),反而學生對數學既信心同實際既數學成績有好大既相關性。但係佢哋同時發現,男女仔解決數學問題既方法好唔同。如果考試題目係典型書本教過既題目,女仔反而高分啲;但係如果考試題目係要諗既(需要用novel problem-solving strategies),男仔會高分啲。

無上黎一排, 原來多左甘多意見, 真係長知識了。 代友問, 女仔SSP 區召, 呈一老師話BAND 1成績(無詳細問頭,中, 定尾, 當係BAND 1尾先), 抽獎如果甘排, 安全嗎? 聖母玫瑰 (排第一), 黃棣珊 (排第二), 德雅 (排第三), 謝謝。

王家爸爸 發表於 18-9-6 10:46
真係唔知道,香港(或者應該話亞洲人)可能係男仔數學叻啲,不過我讀研究院時,啲鬼妹同學啲數學唔差得過男 ...
“如果考試題目係典型書本教過既題目,女仔反而高分啲;但係如果考試題目係要諗既(需要用novel problem-solving strategies),男仔會高分啲。“女仔乖d, 肯读书; 男仔天生爱数多些,要諗既,证明男仔的脑袋适合计数多些。这只是指一般情况而已,超班数女当然比比皆是。

猴子爸 發表於 18-9-6 11:07
“如果考試題目係典型書本教過既題目,女仔反而高分啲;但係如果考試題目係要諗既(需要用novel problem-so ...
有可能係,不過香港無人好系統化咁去研究。

王家爸爸 發表於 18-9-6 13:15
有可能係,不過香港無人好系統化咁去研究。
其实即使在男女校,奥数有奖的,成个长list要找个女生名都有d难。。。 这是我的research materials

猴子爸 發表於 18-9-6 13:24
其实即使在男女校,奥数有奖的,成个长list要找个女生名都有d难。。。 这是我的research materials ...
問題係唔係個個數學好既人都會參加奥數,我啲小朋友升中之後都無參加奥數,原因只係比較friends既同學都無參加(小學時參加亦都只係因為friends啲既同學都參加,大家熱熱鬧鬧咁去玩下)。

venus2014 發表於 18-8-16 11:36
你甘講, 攪到想轉番葵青區tim....
請問點樣由SSP轉去葵青區?

newcomer550 發表於 18-11-19 11:01
請問點樣由SSP轉去葵青區?

小六响學校申請轉屋企地址, 要有水電煤証明, 做法同升小時一樣。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-11-19 12:45
小六响學校申請轉屋企地址, 要有水電煤証明, 做法同升小時一樣。
明白

請問有冇初中生家長可分享黃棣珊及銘賢。例如學生質素、品德、有冇分精英班、學校活動等。謝謝。

加菲 發表於 18-11-22 15:21
請問有冇初中生家長可分享黃棣珊及銘賢。例如學生質素、品德、有冇分精英班、學校活動等。謝謝。 ...
以上問題我都想知呀!  Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

Explorer1010 發表於 18-8-15 22:36
回覆 venus2014 的帖子

以我囝嗰班有幾個都幾百厭吓,所以校方對初中學生嚴厲管治

朋友話學校行政混亂

例如:修訂出左街D通告
甚至考試範圍都出錯

是真的?

amj 發表於 18-11-28 17:35
朋友話學校行政混亂

例如:修訂出左街D通告

黃埭珊?
‹ 上一主題|下一主題