用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃棣珊好唔好?
樓主: venus2014
go

黃棣珊好唔好?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-9-3 10:25
都係區內B1C學校(全港計應該都係B2A),無話邊間好啲,邊間差啲。
聖母玫瑰大家一直都話佢係B1B喎?! 點會變咗B2A, 同瑪神同級? 你係咪將佢同聖母書院撈亂咗呀?!

我覺得一間中學係band幾,唔會分區內定全港。聖母玫瑰算係傳統嘅band 1英文中學。

ok3 發表於 18-9-4 13:30
聖母玫瑰大家一直都話佢係B1B喎?! 點會變咗B2A, 同瑪神同級? 你係咪將佢同聖母書院撈亂咗呀?!
...
我係講緊以前用中文教通識、宗教(唔知道係唔係仲係用中文教),喺又一村附近嗰間。唔係話佢唔好,只係話瑪神同佢差唔多,甚至好啲啲。瑪神高中係用英文教通識(唔知道係唔係仲係用英文教)、中文教宗教(同樣,唔知道係唔係仲係用中文教)。

可以参考以下link
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3568799

我唔係好知點分析, 大家分析吓

王家爸爸 發表於 18-9-4 15:51
我係講緊以前用中文教通識、宗教(唔知道係唔係仲係用中文教),喺又一村附近嗰間。唔係話佢唔好,只係話瑪 ...

瑪神係中中, 有2班英文班, 阿女個friend讀瑪神中文班, 數學係用中文, 如果上到高中, 點可以一下子轉晒channel用英文考通識?

反而聖母玫瑰一向定位為band 1, 但揾唔到近幾年校務報告。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Vivi212 發表於 18-9-4 19:16
可以参考以下link
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3568799

2 cores (Eng and Maths) level 4 or above ~70% ~B1B

gracelam 發表於 18-9-4 20:49
瑪神係中中, 有2班英文班, 阿女個friend讀瑪神中文班, 數學係用中文, 如果上到高中, 點可以一下子轉晒chan ...
有2班英文班 or 有3班英文班?

我係講緊以前用中文教通識、宗教(唔知道係唔係仲係用中文教),喺又一村附近嗰間。唔係話佢唔好,只係話瑪 ...

為確保學生能學好通識科, 本校經常檢視學生的學習情况, 並於上月邀請外評者到校觀課。與此同時, 家教會亦舉辦了家長會, 聆聽各家長對通識科教學語言的意見。經過一連串的諮詢,校方決定於下學年度(2010)起, 改用中文教授通識科。
http://notice.mfs1.edu.hk/2010/Moi_Liberal%20Studies.pdf

如果這樣來定義,好多都由band 1 變 band 2。另好多學校由 band 2 變 band 1.

瑪神係中中, 有2班英文班, 阿女個friend讀瑪神中文班, 數學係用中文, 如果上到高中, 點可以一下子轉晒chan ...

聖母玫瑰近年係隔年先公開校務報告
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Happykidss 的帖子

中文, 通識無寫%, 不是OVER 70%

不過佢係1B中學

Happykidss    發表於 18-9-5 22:50

就係因為近年無咗校務報告,所以我估可能已經差過瑪神。反而瑪神由兩班中文班變咗一班中文班,係進步緊。

hkpapa852 發表於 18-9-5 07:48
聖母玫瑰近年係隔年先公開校務報告
其實有無佢哋既DSE數據?有數據先有真相。

Vivi212 發表於 18-9-4 19:16
可以参考以下link
英文、數學兩科有B1B水平,但係中文、LS兩個主科可能只係高香港平均啲啲(即係最差情況呢兩科係B2B水平)。因為化學60%有寫,所以呢兩科應該低過60%,所以最好既情況亦可能只係B1C水平),所以我一直都覺得坊間高估咗佢哋。

王家爸爸 發表於 18-9-5 09:35
其實有無佢哋既DSE數據?有數據先有真相。
佢地只公佈入U率

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-9-5 09:49
英文、數學兩科有B1B水平,但係中文、LS兩個主科可能只係高香港平均啲啲(即係最差情況呢兩科係B2B水平)。 ...
對比一下同區中學既水平:

中學: 主科4+ (中/英/數/LS)
寶血上智: 53%/81.5%/93.4%/58.9%
聖母玫瑰: ?/70%/72%/?
銘賢書院: 60.74%/55.56%/79.26%/42.96%
英華書院: 52.1%/63.6%/77.1%/43.6%

英文明顯較銘賢同英華好, 數學相比之下略差

中文同通識, 相信都係同呢兩間一樣, 會再差一D

所以我會認為 聖母玫瑰, 銘賢 同 英華 應該係同級

hkpapa852 發表於 18-9-5 10:56

YW数只有77.1%? 男校来讲是否算是很低?

猴子爸 發表於 18-9-5 11:01
YW数只有77.1%? 男校来讲是否算是很低?

Top tier  男校通常數理都較佳。

按我自己有留意開的學校,2017 整體數學成績都好咗,故此 77.1% 成績應不算是高。

hkpapa852 發表於 18-9-5 10:56

如果假設中文同通識係同銘賢、英華差唔多,咁就有機會係同級。不過呢啲係建基於假設,所以家長揀學校時最好去入學講座,私底下問清楚老師。

Ktfk 發表於 18-9-5 11:46
Top tier  男校通常數理都較佳。

按我自己有留意開的學校,2017 整體數學成績都好咗,故此 77.1% 成績應 ...
近兩年,SPC、SJC、KC都係大約82~84%。
‹ 上一主題|下一主題