用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃棣珊好唔好?
go

黃棣珊好唔好?  

呢度好少資料, 有無用家可分享? 謝謝~

SSP區來講算好學校~

0030 發表於 18-8-15 14:29
SSP區來講算好學校~
知唔知校風如何?

回覆樓主:

和基崇/唐乃勤點比較?

venus2014 發表於 18-8-15 13:50
呢度好少資料, 有無用家可分享? 謝謝~

SSP BAND 1保險線.  我地學校男仔大部份都係乙一放銘賢/長天, 乙二已經放黃棣珊.

今年升中暑期作業有3本, 再加中英文讀書報告, 中文暑期作業就係校本版.  
聽講開學之後功課量都幾多下.   

去過open day覺得學校都管得嚴, 我自己對這種教法麻麻, 當然有好多家長鍾意咁教.

另外學校唔俾帶電話, 好似要到中三先可以出外食飯.

yaya_c 發表於 18-8-15 15:39
SSP BAND 1保險線.  我地學校男仔大部份都係乙一放銘賢/長天, 乙二已經放黃棣珊.

今年升中暑期作業有3本, ...
甘校風應該不錯吧~ 我上年聽唔哂個講座, 最重要部份聽唔到(收生標準), 我只記得校長重申好多次講呢間學校係SSP同英文要好, 學生黎至不同階層, 講到D學生品行好似有問題甘 (希望自己理解錯)~ 唔知黃棣珊DSE成績如何?

自己都喜歡銘賢, 但好似好難入甘....

屬B1c中學,
教學模式幾傳統吓,
如果直資小學或私小
升上去,真係要D時間適應,
校方幾獅子山下精神嗰隻,
叫學生要刻苦,他日有所成就
記得返來回饋深水埗嘅居民,
校方亦有搞一D活動,例如揼心口
揾一班髮型師返來免費幫深水埗
嘅長者剪髮..........等等活動,
功課量多(但未至於勁多),
我囝最遲晚上十點前可完成,

學校成績唔係完全無公佈,幾難揾吓,
印象中全級有30幾人入到三大,

中一開始可帶電話返學,
但會鎖在班房内嘅鐵櫃,
放學先派返,方便學生放學後
去補習、琴棋書畫時聯絡家長,
中三先可外出用膳,

學生的確來自不同層面背景,
相信所有津貼學校也一樣吧,
有來自綜緩家庭,也有醫生、教育工作者、
廠家的子女就讀,

學生的學習態度,有三份一嚟運吉嘅,
有三份一中規中舉,有三份一係認真
讀書,尤其是高年級嗰D係讀書嘅,

希望解答到樓主對此校嘅疑惑。

層經有人話擺十幾都入到,照計深水埗區嘅B1c學校唔多,
我都好有興趣想知佢頭十間
填咩學校  

Explorer1010 發表於 18-8-15 19:00
屬B1c中學,
教學模式幾傳統吓,
如果直資小學或私小

多謝你甘有用既資料其實我仲想問問d小朋友一般乖吾乖?我自己都比較著重小朋友品行同價值觀多過學術,吾該哂

回覆 venus2014 的帖子

以我囝嗰班有幾個都幾百厭吓,所以校方對初中學生嚴厲管治
亦有其道理,對高中學生自由度
就明顯放寛,整體品行好嘅有三份二嘅。
而嗰D我認為唔乖嘅亦未至於爛仔嘅,
係比較多口、小學鷄行為、唔認真讀書,
浪費咗個B1學位。

學校作風守舊教學似商會,愛心不足!
係band 1 中透明不高学校

開放曰星期六唔見有老師
校長、副校及訓導主任全男講
要求高高!講到自己好搶手!

我甲、乙完全冇選佢!
因佢只要求收乜学生
但感觉唔到佢為学生做改變做D乜
好刻板、冇生氣、見D学生在獄中犯咁

同其他招生會比差很多!

之前揾落嘅資料,Cap圖上唔到,
Copy文字上

2016年香港中學文憑考試於四科核心科目平均及格率為98.1%。6位同學獲六科
或以上5**/5*/5,成功升讀本港及各地專上教育課程的學生約90.3%。
本校鼓勵同學參加校外比賽,互相砥礪,現摘錄部份獎項如下:
1. 深水埗區傑出學生選舉:「傑出學生」3名、「優秀學生」3名
2. 九龍地域傑出學生選舉:「傑出學生」2名
3. 香港學校朗誦節(中文朗誦):季軍2名、(英文朗誦):集體朗誦亞軍、獨
誦亞軍、獨誦季軍3名
4. 港澳杯數學比賽:金獎6名、銀獎14名、銅獎25名
5. 再生能源應用設計暨競技大賽:冠軍2項
6. 計算機科學大挑戰:冠軍
7. 香港理工大學數學及科學比賽:高級優異2項、優異2項
8. 香港中學生物奧林匹克比賽:一等獎及優異獎
9. 消費文化考察報告獎:冠軍、季軍、推介作品獎、嘉許作品獎、優異選題獎
10. 明愛樂晴軒話劇比賽:最佳劇本獎
11. 校際戲劇比賽:季軍
12. 香港創意戲劇節:優異獎2項及嘉許獎1項、英文話劇:傑出演員獎5名及傑
出合作獎
13. 賽馬會平等共融戲劇比賽:團體合作獎
14. 生命的誕生藝術年展:金獎、銅獎及優異獎
15. 公民教育攝影故事創作比賽:亞軍
16. 世界學生節攝影比賽:最優秀作品獎
17. 青年義工網絡「VNET嘉許證書」6名
18. 義工運動獎勵計劃:團體嘉許金狀、金獎3名、銀獎6名
19. 香港校際音樂節:初級組女子合唱:優良獎、二胡獨奏:亞軍
20. 香港步操管樂節比賽
巡遊比賽:金獎、中學組:金獎
國際比賽:金獎、鼓樂對戰:金獎、最佳鼓樂獎
銅管樂對戰:金獎
21. 校際田徑比賽第三組:女子甲組團體殿軍、女子丙組團體季軍
22. 校際越野比賽第三組:女子團體全場總冠軍
23. 中學校際游泳比賽:女子乙組團體:亞軍
24. 中學校際乒乓球比賽:九龍第三組:男子團體:季軍
25. 全港躲避盤公開賽:冠軍 代表香港到台灣參賽
26. 學界欖球賽男子丙組碟賽:季軍
27. 香港街馬@中環:街跑少年賽冠軍及亞軍
28. 第十屆聯合國兒童基金會慈善跑籌款:三公里冠軍
29. 傷健無界-高分猛龍慈善跑:(中學組)季軍、女子雙人組亞軍
30. AXA安盛香港街馬@九龍東:亞軍
31. 全港舞蹈比賽
現代舞:銀獎;爵士舞:銀獎;中國舞:銀獎2項
32. 校際舞蹈節
街舞:甲級獎、現代舞:甲級獎;中國舞乙級獎2項

venus2014 發表於 18-8-15 21:13
多謝你甘有用既資料其實我仲想問問d小朋友一般乖吾乖?我自己都比較著重小朋友品行同價值觀多過學術 ...
係深水埗區,好難做到傳統名校區嘅德育。唔係話小朋友唔好,只係家庭環境影響小朋友價值觀,就算b1成績都係咁話。當然,名校區一樣有咁嘅學生,只係比例相對地少。黃中過去廿年(我所知)都係行嚴謹政策,我覺得對區內學生係有需要,始終本區環境係比較複雜。想當年張明添同黃中並列(甚至話好少少),但就係規管方式唔同再加上環境改變,宜家變左一間係b1c一間b2b。

黃暫時都係區內大部分B1b~b1c學生首選,其中以b1c佔多數,聯繫小學升上嚟嘅更有機會係b2。要係dse輸出方面大提升係比較難,但亦唔會比其他區b1c學校差太多。

vincentyoyo 發表於 18-8-15 23:20
學校作風守舊教學似商會,愛心不足!
係band 1 中透明不高学校

好認同, 叻既學生唔會乙一揀佢, 咁多年佢都只可以做保險線.

佢因為係SSP先可以要求高高, 換轉係其他區多BAND 1位仲可以咁要求.

老實講, 係這區既男仔考慮下誇區喇, 唔駛局限係本區讀書既.

worldcat 發表於 18-8-16 08:47
係深水埗區,好難做到傳統名校區嘅德育。唔係話小朋友唔好,只係家庭環境影響小朋友價值觀,就算b1成績都係 ...
聯繫小學係區內寶校, 但中學一直無嫌棄年年照收所有聯繫學生, 其實學校算係咁了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yaya_c 發表於 18-8-16 09:34
好認同, 叻既學生唔會乙一揀佢, 咁多年佢都只可以做保險線.

佢因為係SSP先可以要求高高, 換轉係其他區多B ...
如果唔係ssp,學校成績可能更加好呢。。
呢啲真係無如果。
正如如果ls同瑪神掉區,ls仲係咪大家所知ls。

認同成績top嘅一班未必揀黃中,但認唔認同黃中校規係個人選擇。

hkpapa852 發表於 18-8-16 09:51
聯繫小學係區內寶校, 但中學一直無嫌棄年年照收所有聯繫學生, 其實學校算係咁了!
...

請問對銘賢又有乜COMMENT?去過OPEN DAY, 校長同學生只不停SELL話同學好純.....我相信銘賢都好鬼難入.....其實自行同抽獎都想轉葵涌區, 但又怕跌BANDING....

venus2014 發表於 18-8-16 10:44
請問對銘賢又有乜COMMENT?去過OPEN DAY, 校長同學生只不停SELL話同學好純.....我相信銘賢都好鬼難入..... ...
個人對呢間學校印象麻麻.... 主要係校方管理手法問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

worldcat 發表於 18-8-16 10:28
如果唔係ssp,學校成績可能更加好呢。。
呢啲真係無如果。
正如如果ls同瑪神掉區,ls仲係咪大家所知ls。
地區肯定有影響啦! ssp係全港人均收入最低嘅地區, 父母能投放於小朋友嘅資源亦相對少! 所謂"限米煮限飯"

ok3 發表於 18-8-16 11:06
地區肯定有影響啦! ssp係全港人均收入最低嘅地區, 父母能投放於小朋友嘅資源亦相對少! 所謂"限米煮限飯":ig ...
你甘講, 攪到想轉番葵青區tim....