用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 本地生經非聯招入大學 增至逾1800人
樓主: elbar
go

本地生經非聯招入大學 增至逾1800人 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-8-30 13:06
你是少數明白我的意思的網友。

你第二段亦到肉,讓那些停留在考試只是求分數的家長開開竅!lB精粹不是在l ...

現實好難期望其他人会花時間心思去了解,見到咁多狀元,自然覺得你容易啦

poonseelai 發表於 18-8-18 08:18
ib 一定要兩種語文,有同學仔避中文考 Spanish a b initio (即從未學過), 中伏,並不容易
...

IB用non jupus入 local (hk) U?

用 non-JUPUS 入 本地大學是不少教育局 高官所 樂於採用的 特別容易通道。

poonseelai 發表於 18-8-30 16:55
現實好難期望其他人会花時間心思去了解,見到咁多狀元,自然覺得你容易啦
...
其實容易啲嘅意思係佢地可以避開死亡之卷,冇咁容易一科累全家。
但IBHP唔容易係兩年不斷嘅"工作"量,識個IB 狀元,其父都係尖子,問佢都話IB某啲科目係equivalent to 當年AL, 我都借咗我當年AL 書啲俾佢做reference.

Lofty 發表於 18-8-30 12:59
在網上看到有人講對IB and DSE既睇法, 我覺得呢個留言好真實, 令人會心"苦笑":           

我認為Ib 唔係 ...
你真是好叻,正中呢兩個考試最相異之處。
唔似其他post擾攘咁耐都不著邊。

倒覺得用non jupas 可獨立報科好似flexible啲囉。

ANChan59 發表於 18-8-30 13:06
你是少數明白我的意思的網友。

你第二段亦到肉,讓那些停留在考試只是求分數的家長開開竅!lB精粹不是在l ...

好的考試制度能準確地以能力(而唔係考試技巧)把考生分級,而學生亦能係預備過程中提升有用的能力。很可惜 DSE(至少中文科及通識科)的課程設計及考試內容都 fail。
IB 都好難,但很多父母或學生覺得辛苦完學到嘅野有用。
‹ 上一主題|下一主題