用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB課程,都可以敗於怪獸家長手下,點金成屎 ...
go

IB課程,都可以敗於怪獸家長手下,點金成屎

係華人, 或者東亞區既民族, 都絕對有強大既能力去異化任學好既學制.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:08
係華人, 或者東亞區既民族, 都絕對有強大既能力去異化任學好既學制.

概然異化左,異化有理,咁要怪lBO容許異化,IBO 有責任攪掂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-16 10:18
概然異化左,異化有理,咁要怪lBO容許異化,IBO 有責任攪掂。

不少宗教都俾人異化咗出咗異端宗徒, 唔通又叫上帝嚟攪掂佢地?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:20
不少宗教都俾人異化咗出咗異端宗徒, 唔通又叫上帝嚟攪掂佢地?

我唔知呀,我由TSA事件中學到的。

學校異化左 TSA,學校說佢地被迫異化,異化有理,責任在教育局,叫教育局攪掂佢。

依佢地思路,上帝的確要攪掂佢。

(抽水)
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-16 10:53
我唔知呀,我由TSA事件中學到的。

學校異化左 TSA,學校說佢地被迫異化,異化有理,責任在教育局,叫教育 ...

我覺得好似又唔可以咁講

TSA係完全可以預見得到學校會咁樣對應嘅,但IB唔係。教局用TSA來評估學校教學嘅質素,學校當然求好。IB學制存在咗咁多年,係其他地方都冇發展成咁喎...... 怪獸家長自己要負返責任。