用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不小心不小心
go

不小心不小心 [複製鏈接]

去到高小...仲常常出現CARELESS MISTAKES , 好似加減數. 題目明明識..都會計錯. 看漏..虛心請教有咩方法. 另外.寫字太慢. 中文卷常常做唔哂...又可以點呢. ?
   0    0    0    0

yeunglam 發表於 18-8-14 16:52
去到高小...仲常常出現CARELESS MISTAKES , 好似加減數. 題目明明識..都會計錯. 看漏..虛心請教有咩方法.  ...
其實 careless mistakes 無論初小定高小都仲係成日發生,我囡P5時考試都係咁,老師明知佢啱(人地叫圈佢就去間),但都無法,佢今次衰咗,下次就會小心D,不過下次又會衰第二樣。我都只能每次提佢自己小心D唔好咁大意。

回覆樓主:

我都好想知有冇方法解決, 加數計左減數, 抄錯題目, 照抄都錯字, 漏字, 每次都有好多, 起碼一半, 好苦惱

慢慢講試過, 罵試過, 做練習時講明慢慢做, 唔好心急, 琴日只叫佢做4題, 竟然可以錯3題, 全是不小心的錯, 請高手教下我可以點做

熱媽 發表於 18-8-15 15:26
其實 careless mistakes 無論初小定高小都仲係成日發生,我囡P5時考試都係咁,老師明知佢啱(人地叫圈佢就去 ...
阿女初小有一次仲慘, 選擇題寫英文字母, 題目細楷佢寫咗大楷.........另一個女, 人哋叫佢circle, 佢走去underline

不過, 大果個到P5因為緊張成績, 突然開竅, 無咗9成careless mistake。

wonglily    發表於 18-8-21 08:09

yeunglam 發表於 18-8-14 16:52
去到高小...仲常常出現CARELESS MISTAKES , 好似加減數. 題目明明識..都會計錯. 看漏..虛心請教有咩方法.  ...
你哋中文卷要作文嗎? 如果唔駛, 份卷唔駛寫好多字, 做唔晒既元凶可能係睇字太慢大D喎, 因為要睇3-4篇文章, 睇慢D, 再諗下, 隨時答唔切。

little_yolky 發表於 18-8-15 17:03
阿女初小有一次仲慘, 選擇題寫英文字母, 題目細楷佢寫咗大楷.........另一個女, 人哋叫佢circle,  ...

我隻仔都勁careless, e.g. 比喻句填A,擬人法填B.
佢會A同B調轉,即全部無晒分

上面大家講個幾樣野,我個仔都出現過,連漏寫標點符號都有(試過超過10個!!!),佢算是睇心情,即不是經常出錯,睇來要待人漸漸長大,先至可以改善到,惟有慢慢等下去。

教同學要睇題目, 圈出重點才開始做, 做好後再看圈出位置是否符合所作答案, 對後做一個記號 (例如: TICK), 在家多練習, 久而久之, 一定會有改善的。

聲兩把

回覆樓主:

搜尋"訓練細心"會有更多有建設性資料

謝謝各位. 希望大家的少爺小姐大有改善.

回覆樓主:

大把人成年後也是粗心大意的,並沒有隨年紀改善。

回覆樓主

我中三中歷考試,選擇題答案係左至右填再往下一行,我填左上而下,三十分冇晒,結果入唔番理科。

回覆樓主:

不用擔心,以上問題孩子亞细高中也改不了 亞大日日打機見佢寫及計也快(要看攻略等),亞细冇打機常錯及慢,打機真係有用? (可能想多咗
‹ 上一主題|下一主題