用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 非聯招入讀醫科 收生成績近滿分
樓主: elbar
go

非聯招入讀醫科 收生成績近滿分 [複製鏈接]

jessimm 發表於 18-8-28 13:53
JUPAS的設計是建基於所有大學學科絕大部份學位是分派給本地考試制度, 用作有序地分配, 以免大學出現混亂.  ...

而家有乜混亂?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

咁大學又真係冇咩混亂,都不知幾好,有多種不同學生選擇.亂..最多响中學,唔關大學事.

shadeslayer 發表於 18-8-28 14:05
而家有乜混亂?

Non-jupas 下大學可以互相挖學生但騰出的位又不能比JUPAS/Non JUPAS 學生一同去填補. 當Non JUPAS 去到大多數, 而DSE 日校學生又不能選擇NON-JUPAS報讀大學. 收生制度倒退到四十年前(無JUPAS)但更差.

車,幾時有好過.

Jupas 派位萬幾個,點解要用醫科口個五百幾個位嘅分配比例去質疑(整)個制度不平衡,係咪見樹不見林?

唔好怨公唔公平喇,如果的小學或初中家長認為某某學制考試對入香港的大學易的,著數的.馬上去想辦法喇,借錢又好,賣樓又好,賣身(呢個唔道德,唔好用). 如果冇辦法,咁就用返的時問幫仔女讀叻的,考好的DSE.又係一句:自求多福,

ilyrd 發表於 18-8-28 14:17
咁大學又真係冇咩混亂,都不知幾好,有多種不同學生選擇.亂..最多响中學,唔關大學事. ...
講緊未有JUPAS前.

jessimm 發表於 18-8-28 14:21
Non-jupas 下大學可以互相挖學生但騰出的位又不能比JUPAS/Non JUPAS 學生一同去填補. 當Non JUPAS 去到大 ...

NJ 位年年不同,今年多出年少,同是香港人,教出來的精英也是服務香港,為何不給大學自主?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

重未明?的家長就係唔爽在大家香港3粒星,點解有人可以選讀不同學制去玩jupas或non-jupas,而佢地冇得選.又係一句:有錢有得楝,有得揀至係老板,

ABC-DAD 發表於 18-8-28 14:30
Jupas 派位萬幾個,點解要用醫科口個五百幾個位嘅分配比例去質疑制個制度不平衡,係咪見樹不見林?
...
☹唔好怪樹壓死人, 森林大火重要D

怪人地自己會成功咩?
要多一棵樹,自己要去種,前人有種樹,後人可 乘涼。
好多人小朋友一出世就為教育慳哩慳lo 啦,我個年代讀書真係要問親戚朋商量籌學費嘅。
最近睇有本回憶錄,感歎以前香港人曰子艱難,但總為家庭子女打拼「從不抱怨」,可今時今曰,獅子咁大個口多,獅子山精神少囉,祝福仍然打拼從不抱怨嘅獅子。

呻下係無壞嘅,不過咪放軟手腳,騎牛揾馬,好過守株待兔吖。

誰搶走了我的芝士?

路見不平, 會拔刀相助, 定行快一步. 路係人行出黎,  明嘅!

路見不平......?哈哈,呢個世界變了很多,锄強扶弱?唔啱用了,只有:强者會埋堆,弱者入廢墟.

ilyrd 發表於 18-8-28 15:02
重未明?的家長就係唔爽在大家香港3粒星,點解有人可以選讀不同學制去玩jupas或non-jupas,而佢地冇得選.又係 ...

有錢選擇多,是資本主義社會基本原則,在很低的道德底線之上。。。

唔喜歡,可以去社會主義家地區。

真係成語新解,鋤「強」扶弱嘅強係指強人惡勢力,唔係階級鬥爭嘅強與弱嘩。

世界變得不一樣,係因為一邊怨天尤人不求甚解,另一邊慎思明辨將勤補拙。

shadeslayer 發表於 18-8-18 21:07
香港官立津貼,$74,000(16/17 年,只有成本,沒有商業利潤)

啟思,12萬元

官僚嘛,七萬四(emoji)究竟有多少落在學生上?如果找到每所學校一年獲得多少津貼,數字會看出差別。

Cheeselover 發表於 18-8-29 07:54
官僚嘛,七萬四(emoji)究竟有多少落在學生上?如果找到每所學校一年獲得多少津貼,數字會看出差別。
...

$74,000 係給學校的錢。正好和私立學費比較。

人地私立,國際學校,要利潤,又要校舍。。。

shadeslayer 發表於 18-8-29 11:28
$74,000 係給學校的錢。正好和私立學費比較。

人地私立,國際學校,要利潤,又要校舍。。。

中小官津學校學生約65萬(17/18數據),若每人七萬四,總額是480億;而政府財政預算案中中小學教育開支約496億,差不多剛好派盡給學校,那麼餘下16億可以幹啥?

Cheeselover 發表於 18-8-29 23:54
中小官津學校學生約65萬(17/18數據),若每人七萬四,總額是480億;而政府財政預算案中中小學教育開支約496 ...

最近看過教育局公開文件說明,直資也跟人頭此數,有時間才搜尋番文件。
‹ 上一主題|下一主題