用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家有沒有用安裝監控小朋友手機玩game apps嗎? ...
go

請問大家有沒有用安裝監控小朋友手機玩game apps嗎? [複製鏈接]

是否好用嗎? iPhone 有沒有?
   4    0    1    0

moremoremimi 發表於 18-8-14 12:57
是否好用嗎? iPhone 有沒有?

我姪仔有,父母用iphone 控制住,裝app全都會透過父母手機同意才裝。玩機都可以定時間到時就玩唔到。控制上色情網站,但睇到小朋友是不開心呢個是後果。

王家爸爸    發表於 18-9-13 10:22

回覆 polly0503 的帖子

小朋友多大 ? 要咁樣控制似乎唔係一個好方法 , 如已失控其實用咩都難攪

Jasonhaha 發表於 18-8-15 10:09
回覆 polly0503 的帖子

小朋友多大 ? 要咁樣控制似乎唔係一個好方法 , 如已失控其實用咩都難攪

今年升中三

polly0503 發表於 18-8-15 10:19
今年升中三

升中三監控手機。。。 與父母關係往往從而變得緊張!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-8-15 10:28
升中三監控手機。。。 與父母關係往往從而變得緊張!

我睇見姪仔好靜,完全沒有笑容。同人亦少溝通,不知道是否因為全俾操控而不開心,但我咁諗每個人都喜歡自由,如沒自由其實真係會冇晒動力。

醒目開學勳章 王國長老

polly0503 發表於 18-8-15 10:32
我睇見姪仔好靜,完全沒有笑容。同人亦少溝通,不知道是否因為全俾操控而不開心,但我咁諗每個人都喜歡自 ...
係咪連開機 password 都知道埋?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-8-15 10:57
係咪連開機 password 都知道埋?

聽佢爸爸講,電話照用上網但色情果d入唔到,download  game 電話直接通知父母要父母按同意才download 到。玩game 到時間就會冇得玩要加時又要透過父母手機按同意才加時。應該小朋友部電話同家長果部連繫左。

醒目開學勳章 王國長老

polly0503 發表於 18-8-15 11:09
聽佢爸爸講,電話照用上網但色情果d入唔到,download  game 電話直接通知父母要父母按同意才download 到。 ...
唔排除所有通話程式都監控埋, 真係.........忍唔到時六國大封相
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-8-15 11:12
唔排除所有通話程式都監控埋, 真係.........忍唔到時六國大封相

小朋友好多安排都會問過父母才去做,變左自主性較低。但暫時見到都好聽父母話。

醒目開學勳章 王國長老

polly0503 發表於 18-8-15 11:17
小朋友好多安排都會問過父母才去做,變左自主性較低。但暫時見到都好聽父母話。
...
佢呢種係無得唔聽囉

聽佢爸爸講,電話照用上網但色情果d入唔到,download  game 電話直接通知父母要父母按同意才download 到。 ...
試下企係個細路方面諗都幾難頂 , 睇黎第時見工都要帶埋父母

其實我好唔認同要用呢啲方式去管孩子,將心比己,若自己是该孩子會如何?父母不信任自己孩子,孩子心底裡一樣唔會信任父母,唔信佢何必要出比佢,孩子會記在心裡,有朝一日有能力就會反抗,高壓手段來管治年青人,破壞關係,双輸。

Jasonhaha    發表於 18-8-15 17:37

阿女部手機有安裝了一個叫OurpXXt 既APP, 可以by application 阻止幾時用, 都OK 好用, 不過大仔用iPHONE 個APP 就唔係好得, 佢自己識得uninstall.. 佢部機我現在只可以在Router SET Parental Control 同QoS.. LOCK 住上網時間..

回覆樓主:

無需要,佢通常打 game 1小時內就厭,亦對 fb, whatsapp 等並不熱衷。手機多數用嚟睇小說,因為佢驚開 4G 多幅射會生癌,甚少用 4G(即使無限) 一般會預先喺 wi-fi 環境下載。

回覆樓主:

其實如果成績OK,隻眼開隻眼閉,孩子大學日日打機 但自己也打的

識人個仔唔知個app 收錢, 同埋佢唔知係咩的SMS程式 (佢說冇用過), 唔知點一日被收幾十幾百, 幾天已收幾千.. 佢家長是autopay開, 收單先知, 立即收機, 不過頭痛個細路大左, 遲D點都要開過, 有D野佢又真係唔知但被人收錢..     所以有哩D程式去控制, 我覺得分分鐘個小朋友會接受, 一定比冇機用好.   問題是邊個程式最有效.  

polly0503 發表於 18-8-15 09:08
我姪仔有,父母用iphone 控制住,裝app全都會透過父母手機同意才裝。玩機都可以定時間到時就玩唔到。控制 ...

咩app?i phone先有?

回覆樓主:

對於是否響女的手機裝一些控制apps,我仲係比較糾結。

前兩日同女講要裝呢D,一向好乖的女即刻抹眼淚,話失自由。

暫時睇佢都會懂得做完自己手頭功夫先玩下手機,我吾打算裝控制apps住。

Ahbee02 發表於 18-9-12 17:49
對於是否響女的手機裝一些控制apps,我仲係比較糾結。

前兩日同女講要裝呢D,一向好乖的女即刻抹眼淚,話失 ...
聽到都覺得阿女可憐呀!

都係我兩個女幸福, 因為阿媽係電子白痴, 唔識點整。
‹ 上一主題|下一主題