用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-8-17 07:02
其實不少家長誤以為DSE等於NSS,lBDP等同於lB。是反映出他們是考試為本,而非教學為本,學習方法等等!政府 ...

上面的討論是停留在一膚淺的考試求分數的層次,而非教育的方式及學習的方法!我可能都有責任,我最初在大海那些分享太表面,讓部分非 lB 家長以懶人包來了解 lB的學制,我在日誌反而會分享得更深入更到肉。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

沒有人可以斷言DSE制度出來的學生學術能力比其它兩個學制差,大家有不同演譯,選擇後者是因為方便孩子日後海外留學,現在就連本地大學也可以用上,一舉兩得,加上數據顯示考生在後者更容易拿到好成績,所以後者開始受歡迎。
社會從來不公平,因此大家有責任減少社會不公。放棄DSE是他們自己選擇,談不上"不公"。
收取海外學生學費並不是懲罰,是增加另一面的使用量,你不能説餐廳中午前埋單減五元就是懲罰午餐時段來吃飯的人。
為何不考DSE學生就是受害者?是否暗示DSE較好?他們現在走一條較易的路徑,誰是受害者?

星西部 發表於 18-8-17 07:20
之所以大學鍾意IB囉

陳Sir,你覺得以下睇法點:

你又誤會了,香港政府為討好某類人上人,才搞個中文3,但對大學學習有何幫助呢?我贊成獨立思考,不要被擦鞋仔誤導!

去到中文又要看得仔細些,lB 母語中文是有中國文學的成份,就算SL已經有,程度比NSS可能略高。如果是中文非母語當別論。

另一方面作你參考,SPCC,DBS的 lB 中文是母語的,不是非母語,反而lS則大部分是非母語,是由於家庭及流動性的原因。又不能以此,抹殺部分合適本港出生學生的機會!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

星西部 發表於 18-8-17 02:02
我明白,渣跑車同渣細車講擇快而勝既道理。
平民百姓都是喜歡看孔明借箭、initial d 這類 underdog stories

shadeslayer 發表於 18-8-17 02:14
咁 F1 赛車怕要用全人類同款車才公平?
事實上係有same model race series such as formula renault, 大廠從這些比賽挑選 the real talent into f1

Radiomama 發表於 18-8-14 10:19
| 2018-08-14 | 明報 | A02 | 港聞 | 社評 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄
港大中大多個收生 ...
基本上我唔反對以non jupas 入神科,但個分配制度如何公平就大學問,but in the end 精英制得來也必定要provide 基層上游機會,我join ek 時有一個南亞討論,我當年提出過若正苦唔正視會是個 time bomb n look at todays hk, i rest my case.

星西部 發表於 18-8-17 08:02
討好人?香港教育係咁兒戲咩?
重英輕中仍然大把擁躉。
你們咪咁 idealistic la, policy making 背後 好多其他因素

ANChan59 發表於 18-8-16 16:44
我覺得文中的論點有關資源分配,狗屁不通,目的只有一個,就是搞分化家長們!

本地學生,不論任何學歷, ...

"巴士旳報"阿媽係"頭條日報","頭條"本身屬于星島集團,星島日報學校版都好豐富,都幾多人睇㗎,有内幕料唔出奇呀,篇博客作者盧先生是頭條及巴士的報揸fit人,人脈廣博,不是普通小記,冇咁上下事實,唔會落真名出文。

October. 發表於 18-8-17 08:30
"巴士旳報"阿媽係"頭條日報","頭條"本身屬于星島集團,星島日報學校版都好豐富,都幾多人睇㗎,有 ...
早排先有人脈廣又有學識既馬生係度講我話OK就OK啦!
識得人多唔才表一定知道真相,知道真相亦唔代表佢會講出事實之全部。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sc_mother 發表於 18-8-16 22:49
回覆 Cheeselover 的帖子

考評局可考慮因未來兩三年考生人數銳減,文憑試再不需要甄別某一個%的頂尖學生, ...

這個專家不好做,即使同一水平(考試難度),每一年结果可能不一樣,5*和5**數目猶如恒指,教人吃不消。

samsam123321 發表於 18-8-16 21:36
IB學生比例高的原因是因為入得IB的,父母都是最少都大學生,仔女成績都好也很正常。試問父母當年會考零分子 ...
父母都是最少都大學生,仔女成績都好也很正常。

世事無絕對。

君不見以前不少高考狀元,都係父母低學歷,家境清貧?
另一方面,又有多少個大學教授,專業人仕子女,係讀書唔成?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-17 08:44
早排先有人脈廣又有學識既馬生係度講我話OK就OK啦!
識得人多唔才表一定知道真相,知道真相亦唔代表佢會講 ...

睇做邊行啦, 做傳媒就要力求報導真相, 盧生又唔係街外客來寫專欄, 佢係傳媒幾十年, 如果佢要亂咁寫, 結果只是做壞自己名, 同果位海外升學"專家"、 講TALK收錢既某人, 寫既專欄內容, 又點同呢? 。

馬生唔知真相? 不過, 馬生不嬲咁識講野架啦, 香港人以前不是對佢好評如潮嗎?

每人心中有把尺,自己判斷.

MrBeast 發表於 18-8-17 08:00
事實上係有same model race series such as formula renault, 大廠從這些比賽挑選 the real talent into f1 ...

specific race of course could be same manufacture.  But the world famous F1?

香港好在有得揀,如大家要保護不夠競爭力的 DSE, 不如香港公民不準讀非DSE,新架坡咁。無得揀唔使嘈。

醫療無私家醫院,無得揀唔使嘈。

住屋香港人住組屋,新加坡咁,無得揀唔使嘈。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

請不要斷章取義,我們這裡所指的配額是JUPAS與Non-J的配額,只有你扯到band2, band 3的層面;我們闡述IB/GCE和DSE兩種途徑下進入同一平台出現的不均現象,利用權重或配額來平衡,就猶如拳手減磅或馬匹負磅出賽一樣,使之較對等。
我並非支持保護主義,不過在市場出現不理性情況下,政府有必要適量調查,2007年金融海嘯後告訴我們,任由市場自由運作會出現亂局,沒有一個政府不會在市場上插一手,美國也如此。

星西部 發表於 18-8-17 07:20
之所以大學鍾意IB囉

陳Sir,你覺得以下睇法點:

英國收外國生會不會要求 IB Eng Lit A level 3?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-17 09:48
specific race of course could be same manufacture.  But the world famous F1?

香港好在有得揀,如大 ...
f1 over time dev 好多 rules,part of them 就是 prevent 有$玩哂,可能你又會問點解唔得,因為冇under dog, arch rivals 冇人會睇,自取滅亡

‹ 上一主題|下一主題