用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄  

JustAParent 發表於 18-8-16 10:00
Now TV新聞台做緊直播, 鄧肇堅校長話,Non JUPAS係比有錢人既隨意門,其他講者都指出Non JUPAS高比例引出 ...
今晚返去睇,聽下EK外哋人點講

JustAParent 發表於 18-8-16 10:00
Now TV新聞台做緊直播, 鄧肇堅校長話,Non JUPAS係比有錢人既隨意門,其他講者都指出Non JUPAS高比例引出 ...
今次真係由港大醫引爆炸彈喇,咩75%Jupas....今年只收114個Japus.....咁大内外压力,可能出年DSE考生有運行喇.

ilyrd 發表於 18-8-16 10:46
今次真係由港大醫引爆炸彈喇,咩75%Jupas....今年只收114個Japus.....咁大内外压力,可能出年DSE考生有運行喇 ...

我都係呢句 --- 本土(學制)優先。八大,尤其三大,如果覺得DSE唔優,唔該佢同政府一齊優化佢,或者執咗佢以其他制度代之。

八大呢條Non JUPAS捷徑係一定要關門,至少limit在一個很低很低人數。我理得你IB45分有幾巴閉,資助大學的成立,不是為少數人錦上添花的。我相信未來中學校長議員的討論皆會聚焦在這裏,而唔再係同你爭拗IB有幾難考45分有幾勁。

cafeva    發表於 18-8-16 13:44

回覆樓主

看一些數據,不得不打倒昨日的我,早前指出考生籍IB或GCE考入八大,應該不是庸碌之輩,但一看grading 分佈,三試立即現形,根據考試局記錄,過去五年考獲5**或5*比例3.8-4.7%(中文科),4.5-5.3%(英文科)和5.9-7.4%數學科,而GCE A-Level的英文科A+:5.7%(2017)/6.0%(2016)和A:13.4%(2017&2016),數學科A+:17.5%%(2017&2016)和A:24.3%2017&2016),至於IB方面,上網一清二楚,我不知是自己是否眼花,在英數科取得grade6&7,竟然多於25%和近七成,是什麼標準?麻煩各位幫忙覆核我的數據。如果以上正確,成績對照表已經沒有意義,我以前讀HKAL,考GCE A level up 一個大grade 至毫無懸念,現在兩個國際考試派A和6/7,好像街邊派報,排隊就有。

b3410    發表於 18-8-16 15:40

Cheeselover 發表於 18-8-16 11:14
看一些數據,不得不打倒昨日的我,早前指出考生籍IB或GCE考入八大,應該不是庸碌之輩,但一看grading 分佈 ...

睇下今年22XX人考IB , 已產出3X 個狀元, 就知咩回事啦.

歷代會考, 高峰期一年十萬八萬考生, 邊一界有出產咁多狀元呢?

hkpapa852 發表於 18-8-16 09:59
我認同需要有適當既保護主義, 唔應該盲目去做公平膠

尤其係EDB, 自己制定既學制自己都唔去保護, 簡直係沒 ...

非常正確,政府努力推動DSE的認受性,但八大另起爐灶,校董會不是與政府都是一丘之貉,喂,傳媒開工啦!

看一些數據,不得不打倒昨日的我,早前指出考生籍IB或GCE考入八大,應該不是庸碌之輩,但一看grading 分佈 ...
只係你太低估學校訓練學生對不同學制既應試能力

開辦IBDP既直資學校, 大部份係每個IBDP Group只有一科至三科既選擇, 自然能集中資源做好成績, 尤其可提升佔科目分數比重個30%校內評分.

同時, 亦令一些唔想讀個別科目既人唔去讀, 減低拉低成績既機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我估你可能睇錯咗,冇咁高percentage的。

我自己理科出身,文科exam papers我唔敢comment。IB理科past papers,程度一眼睇晒,有幾深呀。

October. 發表於 18-8-16 11:23
睇下今年22XX人考IB , 已產出3X 個狀元, 就知咩回事啦.

歷代會考, 高峰期一年十萬八萬考生, 邊一界有出 ...
如果只計直資學校開辦IBDP課程既學生人數同狀元比例去計, 情況係更加嚇人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

沒有成績對照'表,又不行,因欠缺透明度及客觀因素。你話基層人士讀不到IB咩,又不是,只要成績好,可讀直資中學的IBDP課程,可申請學費減免。

我覺得教局,3大應該直接話DSE課程廢,唔夠AL和IB好,等學生家長們識得選擇。

今次搞到咁大,出年會多咗好多不確定性,位多咗,但36/37分NSS學生唔敢報,IB個個報,但要應付輿論收多啲NSS學生,咁就好笑了。

雖然我仔女都係有得揀,第日可以揀Jupas or non-Jupas.但做人唔係咁嘅,政府對社會應該在可行的情况下做到公平,而唔係見倒不公都由佢.

JustAParent 發表於 18-8-16 09:50
"擇優而錄" 唔係公關語,係粗口! 呢句說話解讀? 簡單一句 ---- DSE考生成績廢囉。

我想問,資助大學建 ...

非 DSE 當中,有很多香港公民,應享香港資助大學而不受配額限制。  他們也是本土。

October. 發表於 18-8-16 09:50
"的士報" (高中版有)有料爆, 話大學係為咗攞多啲資源, 而所取得既資源多少係根据JUPAS收生分數來分配,學生 ...

資源跟head count 有直接關係,但跟分數掛扣,畧為牽強。等我今晚問一問!

你話面子問題,我就非常認同!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-8-16 10:56

我都係呢句 --- 本土(學制)優先。八大,尤其三大,如果 ...

所以要醫學院收生屈服於普羅大眾自己以為的公平,有問題囉。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

陳sir,你識猛人多,八多的而家教育界人士點睇今次事件比大家聽下.thank you.

IBDP Maths has HL and SL, also have Maths Studies and Further Maths. Which one you referred to?

I don’t think HL Maths around 25% in 7.

Interpret the IBDP grading needs more basic background for Apple to Apple comparison.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 18-8-16 11:30
如果只計直資學校開辦IBDP課程既學生人數同狀元比例去計, 情況係更加嚇人
...

Check their social economic status.

looking at these percentages one must also look at the demographic, namely the SES.  Also DSS having IBs are mostly elite school to begin with, highly selectively in their students and you want to compare with the HKDSE average?

個個用自己有限知識,沒全面考慮,以為自己好啱,批評醫學院,好嚇人。

回覆 hkpapa852 的帖子

Agree. My son's classmate fail in A1 Dental but given OFFER in A2 MBBS.
This means not enough able students choose MBBS this yr

shadeslayer 發表於 18-8-16 13:13

Check their social economic status.
咁解要以 social economic status 去判斷人既能力同成績?

如果係咁, 不如大學入學要求加一項"身家"要求吧!