用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄  

hkpapa852 發表於 18-8-15 16:46
其實佢只係講過當年會咁做, 無講過以後都會咁做

事實上除咗當年係HKU校網有見到75%限額外, 其餘年份都無再 ...

有不少人俾人呃咗,重幫人數錢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 18-8-15 18:08
NJ本地學生同NJ非本地學生入本地大學係經兩條唔同既隊

當然是排不同的隊,但都是掙同一盤東西,若Somoon指出還有很多通過GCE A-Level考進去,嘿嘿,醫學院都幾有國際視野,跟醫委會窒住海歸醫生在本地執業完全兩回事,再過幾年,內地高考考生也來分一杯。

shadeslayer 發表於 18-8-15 13:09
醫學院為何要你幫佢決定如何判斷 IB, DSE, GCE AL 學生是否應該收。

推展出去,其他科又要有另外的 test  ...

美國 亞裔學生很多成績優秀, 美國大學 因要"政治正確"而設定 配額,優秀學生 被拒之門外.
香港醫學院要不要設定配額,而不是 盡取優秀學生?現在 取錄標準是否有偏頗 ? 什麼原因偏向NJ生?日後會否因政治壓力而改變政策就唔知。

planetearth 發表於 18-8-15 22:51
美國 亞裔學生很多成績優秀, 美國大學 因要"政治正確"而設定 配額,優秀學生 被拒之門外.
香港醫學院要不 ...

我贊成由醫學院自主決定。因為醫學院入學係很專業的事,我不想看到醫學院受政治壓力。

普羅大眾認為公平的事,在醫學院來說未必是最好的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

香港學生今年文憑試成績相對往年的成績,沒有多大的進步; 但IB成績就一年勝過一年,以狀元的數目可見一斑,更出現IB尖子氾濫的情況,也許他們以多做試卷或補習的方式取得更佳IB成績,是無可厚非,是他們努力的成果。但為何香港學生不能以同一個方式在文憑試取得比往年更好的成績呢?皆因文憑試每年題目都有變化,俗稱多伏,不能單以這方式取得尖子成績,要加埋頭腦靈活和謹慎等的因素。
香港考試局以往努力游說外國大學,尤其是名牌大學,提高文憑試的認,授性,如果本港的大學都未能作好榜樣,怎能增加說服力?長此下去,只會令更多香港學生跳船和逃避文憑試,外國大學也許越來越看不起文憑試,香港考試局徒勞無功。

我提議香港的大學收生門檻,增加透明度,發放IB和文憑試的成績對照,表,作為學生選科的參考,例如: DSE5* 等於IB HL/SL幾多分,令人心悦誠服。

sc_mother 發表於 18-8-16 00:55
香港學生今年文憑試成績相對往年的成績,沒有多大的進步; 但IB成績就一年勝過一年,以狀元的數目可見一斑, ...

各種學制對照表唔駛等香港政府做,外國一早有。

DSE係香港考核制度主流,Jupas入學比例牽涉教育理念,社會資源分配,階層流轉等等問題。

作為市民,我豈會因一張對照表,一句擇優而錄就能"心悅誠服" ?

回覆 JustAParent 的帖子

外國沿用的對照,表,香港政府是否認同或適用於香港的大學,有人講過嗎?我就未有所聞。
一句「擇優而錄」,如何理解呢?

sc_mother 發表於 18-8-16 09:16

外國沿用的對照,表,香港政府是否認同或適用於香港的大學,有人講過嗎?我就未有 ...

上考試局網站看看,他們有引用,我假設他們"認帳"卦    

sc_mother 發表於 18-8-16 09:16

一句「擇優而錄」,如何理解呢? ...

他們一句" 擇優而錄", 公關語言罷了.

只有大家考統一一個試, 才能分出優劣。贊成網友說的, 既然本地大學不支持DSE學制,IB又咁好, 政府應推出IB 與DSE學制, 任揀.

Arabellahk    發表於 18-8-24 00:43

JustAParent 發表於 18-8-16 09:19
上考試局網站看看,他們有引用,我假設他們"認帳"卦

EDB引用其實係無用既, 收生係大學自決嘛. 大學唔認受係無用

而且政府部門經常引用人地既嘢, 不過每次出事都只會話: 引用資料只供參考, 與我們無關

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

October. 發表於 18-8-16 09:30

只有大家考統一一個試, 才能分出優劣。贊成網友說的, 既然本地大學 ...

叫EDB俾官津校開IBDP?

咁教大應該會幾好生意

不過要駛多咁多錢, 應該好難批

不如簡單D, 開GCE-AL同國內高考啦! 成本低好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 October. 的帖子

考試局對照,表DSE 5*=IB 7=UCAS 130
如果best 6 =36,即等同IB 六科都是滿分,
為何都不能入港大醫科?

ANChan59 發表於 18-8-15 18:10
我以前的理解,HKU 收英國讀 GCEAL 比香港 lB 多好多人!如果加埋入去個 % 會有不同看法。
...
HKU 近幾年除Medic外, 各熱門科目NJ都係主收IBDP學生.

HKU Medic係2014-2015同2016-2017兩個年度, IBDP收生人數都係較GCE-AL多, 其餘年份就係GCE-AL多D

HKU BBA 同 Law 取錄IBDP人數, 更加係GCE-AL既幾倍

sc_mother 發表於 18-8-16 09:39

應該5**先係=IBDP 7=GCE-AL A*

仲有, 按照新既UCAS計分, DSE Maths/M1/M2各自只計半科

所以DSE 36分如果係計埋Maths/M1/M2, 其實係要打折

October. 發表於 18-8-16 09:30

只有大家考統一一個試, 才能分出優劣。贊成網友說的, 既然本地大學 ...

"擇優而錄" 唔係公關語,係粗口! 呢句說話解讀? 簡單一句 ---- DSE考生成績廢囉。

我想問,資助大學建立目的為何?誰付鈔的?大學想自主放棄主流學制嗎?無問題,八大轉為自資好了。到時,咪話收IB,我話之佢萬多學位全部比晒大陸同胞。不過話說回頭,國內高考狀元生論學術,叻過班IB狀元幾條街啦。為何香港不擇優而錄呢?

本土優先,我一直以為是常識。原來,只有Donald Trump這樣想。

sc_mother 發表於 18-8-16 09:39

"的士報" (高中版有)有料爆, 話大學係為咗攞多啲資源, 而所取得既資源多少係根据JUPAS收生分數來分配,學生越高分所得資源越多, 等等..所以, DSE 36 分, 醫學院認為"低分" 褂?   

簡單一句,要資源係睇DSE收生分數, "擇優而録" 咩意思, 佢哋心中有數.  

JustAParent 發表於 18-8-16 09:50
"擇優而錄" 唔係公關語,係粗口! 呢句說話解讀? 簡單一句 ---- DSE考生成績廢囉。

我想問,資助大學建 ...
我認同需要有適當既保護主義, 唔應該盲目去做公平膠

尤其係EDB, 自己制定既學制自己都唔去保護, 簡直係沒有最蠢, 只有更蠢

Arabellahk    發表於 18-8-24 00:47

回覆樓主:

Now TV新聞台做緊直播, 鄧肇堅校長話,Non JUPAS係比有錢人既隨意門,其他講者都指出Non JUPAS高比例引出既社會問題。

有時間開電視睇下。

JustAParent 發表於 18-8-16 09:50

我想問,資助大學建 ...
其實8大近年都專門開設了"國內本科生入讀計劃", 學額甚至多過經一般NJ入既 (我又真係唔知佢點解可以咁做)

如果跟足新的對照表,DSE 5**等同IB HL/SL 7,core Maths 5**只當半科IB 的7分?有違當初香港的大學的說法話M1/M2只係有些少優勢?