用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-8-20 12:46

讀書唔係讀 boundary.

重申。 唔反對IB, 反而從今次事件中更加了解IB嘅認受性和它的好處。擴闊了自己的思維,亦要密切了解未來優勢的改變以作最佳的決定。

Rational係應該從眾多選擇中找出最有利自己的方案(self-interest)

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:09
唔寫英文點顯得elite D

我一直覺得, 話家長教學歷好, 家境較好, 所以投放資源多, 令讀IBDP學生成 ...
明明寫開中文,突然轉台有口的唔適應。

akys 發表於 18-8-20 12:58
重申。 唔反對IB, 反而從今次事件中更加了解IB嘅認受性和它的好處。擴闊了自己的思維,亦要密切了解未來優 ...

但同一科唔好以為DSE 5% 5**,但 lB 10% 7分,等如DSE難一倍。因為課程內容唔同,重點唔同,Marking 晤同,難的地方唔同。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-20 13:02
但同一科唔好以為DSE 5% 5**,但 lB 10% 7分,等如DSE難一倍。因為課程內容唔同,重點唔同,Marking 晤同 ...
DSE 係大約1% 5**。

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:45
咁駛唔駛禁止NJ入醫學院既學生申請Grant/Loan?

避免出現類似既金融危機?
人地邊使GL呀。

akys 發表於 18-8-20 13:05
DSE 係大約1% 5**。

DSE 1%,定 10%, lB 10% 定80% 對我的意思沒影響。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-8-20 13:13
人地邊使GL呀。

邊個係人哋?

shadeslayer 發表於 18-8-20 13:18
邊個係人哋?
佢似乎係指nonJ 嘅醫科生。
你同意嗎?

shadeslayer 發表於 18-8-20 13:17
DSE 1%,定 10%, lB 10% 定80% 對我的意思沒影響。
但對好多針對熱門科目,外國名大嘅中上資質學子有好大影響。起碼我見到44+呢班學生讀DSE肯定大半班因為Quota或拉Curve問題做唔到狀元榜眼(完全唔係話佢哋唔叻)。

續...香港係唔會有美國醫科生咁大財務困難,香港無private medical schools. 係美國讀書無船,都真係會有財務考慮嘅。

ABC-DAD 發表於 18-8-20 13:25
佢似乎係指nonJ 嘅醫科生。
你同意嗎?

可能報紙作大左,大家又無再看清楚。由NJ入,國際學校,lB私校,10萬左右一年就有(平嗰批),整個lB二十萬左右,直資更平。

醫學院出名貴,我唔敢判斷。

samsam123321 發表於 18-8-20 11:47
直資名校年年出狀元,好似10a港姐父母都係專業人士,入得去讀個個都要比學費,神科是否應該設額,每年每間 ...
唔知唔好亂噏啦,做下功課先啦

......

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:09
唔寫英文點顯得elite D

我一直覺得, 話家長教學歷好, 家境較好, 所以投放資源多, 令讀IBDP學生成 ...

Sorry, 小女子不才,因為唔識用電腦打中文,如果用電腦覆,所以被迫打英文啫。

你話難聽過粗口嘅,老實講亦唔難預計,好多國外research 都draw 過呢類conclusion.

窮人往上流,目的係咪做富人呢?
可以阻窮人向上嘅,最有效就係教佢地自己唔好努力,有咩都係要大家一樣,無就大聲話唔公平。
邊個話要配額?手握配額就可以控制人往上流,窮唔大問題,無志氣係最大問題。
可以享有免費教育,可以有機會爭取更好嘅教育資源,而輕信人家說話,放棄爭取,就係自己對唔著自己,無得怨社會。 我咁講,因為我成長嘅年代,資源遠比現今貧乏。

ABC-DAD 發表於 18-8-21 17:45
窮人往上流,目的係咪做富人呢?
可以阻窮人向上嘅,最有效就係教佢地自己唔好努力,有咩都係要大家一樣, ...

我見有報導話,直資減免學費申請者少,原因是家長怕「高攀」。又唔係 CIS, Harrow,住山頂,甚至私校的同學,直資都怕成咁,咁係自己看不起自己,放棄孩子接受更好的教育機會。

咁都無問題,個人選擇。 但一些人擰轉頭又大叫不公不義,教育分化,窮人不能上流,等等,便不合理。

揾嚟講啦,出嚟做嘢,有大公司請,因為怕同事家景好唔通怕高攀又遲工?

講講統計吧。有人用%去比較香港IB同DSE成績,然後話IB成績好過DSE,係IB本質學生能力同家境都好啲。

我認同呢種講法,但唔代表結論成立,事實上,如我一直只用數字而唔係%。以下討論會用實數: 香港IB有近40位狀元,但DSE只有10位8位。

2018年有2291位IB學生,38位滿分狀元,至於DSE,有51675日校考生,11位滿分。計%比較當然唔公平,因IB學生大都SES(家庭社經地位)比較好,但若然係DSE果51675位考生中,抽SES最好既2291位出黎,難以相信會比IB果2291位差,但呢2291位DSE最好SES既學生,最多都只有11位滿分,但事實比11位少得多,因新聞中見到呢11位狀元,唔少都黎自普通中產階層,甚至基層。

以上道理,同樣應用係所謂IB係elite學生一樣,因為,DSE最elite果2291位,講elite程度相信一樣唔會差過IB果2291。

IB做狀元易過DSE係客觀事實,仲包括考試範圍,同各科取滿分(即IB 7或DSE 5**)既分數。 IB有公開,各科取7級成績,約係100分攞75至78分,而呢個分數,只係DSE攞到5級,5*都唔得,當然,會唔會IB難攞分啲就不得而知,但至少,IB唔使好似DSE咁,要100攞近90分先攞最高grade 5**,少少唔識同失手都唔得,相反IB寬容度高得多,至少唔使識晒同容許少少失手。

以上推論,亦被全港38位IB狀元印証,狀元唔係1位或10位,而係38位。

當然,有人又或會再argue,IB考45分,又或低至43分,都可能因IB教育做得好,而表現比DSE狀元更好,所以大學鐘意收。就當呢個係事實(但未必係),但要知道,呢個只係後天教育既問題,DSE考得好既同學,若然家庭有錢可供佢地考IB,同樣可以被train到非常smart,若然用錢買既教育去分高下,正正反映社會不公平性,破壞社會擇優選才既機制,對整個社會發展做成悲劇。

據聞社會公平既地區,必定要大部份學生接受相似既教育體制,或所有人都有同等機會選讀既教育,唔會比有錢人可以同窮人分開有不同既教育體制,以確保上到社會上層,都係因為人既才能與智力,而唔係家庭背景。香港昔日社會係咁,結果好多有才之士,即使出於基層,長大都可獨當一面,甚至成世界社會既棟樑。但香港回歸到今日........返回中國人傳統,成個制度好聽就係多選擇,但事實就係保護優勢或有錢一族,識人好過識字,最緊要屋企有錢,結果咩怪事都係香港發生。

回覆 Vanadium 的帖子

非常同意!!!
‹ 上一主題|下一主題