用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 monkey tree英文班
go

monkey tree英文班

有冇家長比小朋友上過monkey tree嘅英文班呀?覺得如何,可分享一下嗎?

Jessie0807 發表於 18-8-14 10:18
有冇家長比小朋友上過monkey tree嘅英文班呀?覺得如何,可分享一下嗎?
我女上了一年多,從chatroom開始嘎,之後轉劍橋班,所以小朋友不覺在上堂,覺得幾好玩

Jessie0807 發表於 18-8-14 10:18
Monkey Tree 拼音班係唔錯,阿女真係學到嘢,學識拼音次次默書9字頭,但其他班就麻麻地了...無乜特別

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-15 01:46
Monkey Tree 拼音班係唔錯,阿女真係學到嘢,學識拼音次次默書9字頭,但其他班就麻麻地了...無乜特別 ...

請問整個phonics課程要學幾耐?

hippoo 發表於 18-8-15 12:24
請問整個phonics課程要學幾耐?
其實無時間限制,完哂成個課程要一年至一年半,跟著佢會要你做個評核,合格就畢業唔洗再學,如果fail就要繼續讀
當年阿女同鄰居一齊上,讀完後阿女評核合格唔洗再讀,鄰居妹妹唔合格要繼續讀,大約讀多半年左右再評核就合格了

間間唔同

我個女(升k3)在暑假上phonics, 一星期密集地上三堂學左正常既全年課程, 幸好佢可以應付, 亦真的可以分辨不同的音。雖然MT的英文班算貴, 但有其價值。當然要視乎小朋友既能力。

回覆樓主

除了K嘅Phonics班外,有冇小朋友係上緊佢地小學嘅Grammer & Writing, Reading & Speaking嘅課程呀?佢哋教得好嗎?
我大仔今年升小三,唔知啱唔佢上(emoji)

Jessie0807 發表於 18-8-16 17:30
除了K嘅Phonics班外,有冇小朋友係上緊佢地小學嘅Grammer & Writing, Reading & Speaking嘅課程呀?佢哋教 ...

Monkey tree chat room okay ma ?

回覆 Clock123 的帖子

我仔仔都在MT 學緊, 仔仔好喜歡返的. 我相信每較教O既野都會一樣, 重要係CENTRE 的老師分別. 好似我仔未去MT 前, 學DRAMA 好出名學校的上堂(名人開的). CENTRE 的老師不太可以. 所以學了3-4個月轉了去MT. 感覺差很遠. 仔仔非常喜歡MT 的導師.  所以我覺得, 導師比任何都更重要

Jessie0807 發表於 18-8-16 17:30
除了K嘅Phonics班外,有冇小朋友係上緊佢地小學嘅Grammer & Writing, Reading & Speaking嘅課程呀?佢哋教 ...

我仔由phonics 開始學,之後上speaking and listening 及grammar and writing. So far 我覺得唔錯。英文默書從來不用我煩。
佢有免費的assessment 睇小朋友的情度,不是跟幾年班的。

回覆 Sask999 的帖子

您是在哪間分校上課呢?

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-15 01:46
Monkey Tree 拼音班係唔錯,阿女真係學到嘢,學識拼音次次默書9字頭,但其他班就麻麻地了...無乜特別 ...

但我覺得我仔學拼音吾係學得幾好,默書完全不能靠佢自己拼

要睇下同邊間比?