用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Information Day 2018
樓主: LingChiBaBa
go

Information Day 2018  

LingChiBaBa 發表於 18-9-30 13:27
係呀,我2個女當時都係鐘意science subjects,咁咪去咗睇
科大 :理學院、工學院
中大 : 理學院、工學院 ...

好勤力 我呀女得唯一一個目標,獸醫…… 實在太天真,我都唔知點算……

Charissema 發表於 18-9-30 19:03
好勤力  我呀女得唯一一個目標,獸醫…… 實在太天真,我都唔知點算……
...

無辦法啦,衹能考慮Local U,唯有做多D功課。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

係喎! 好彩你講我知

好勤力  我呀女得唯一一個目標,獸醫…… 實在太天真,我都唔知點算……
...

城大BVM?  留意2020年開始係Chem & Bio Compulsory。

今年AVERAGE低左 (睇左UST/POLY/BU)

LingChiBaBa 發表於 18-9-30 22:30
城大BVM?  留意2020年開始係Chem & Bio Compulsory。

yes 呀…… 呀女chem同bio都有讀……Thank you.

LingChiBaBa    發表於 18-9-30 23:08
LingChiBaBa    發表於 18-9-30 23:07

LingChiBaBa 發表於 18-9-30 20:31
無辦法啦,衹能考慮Local U,唯有做多D功課。

請問小朋友現在Form幾?

JJDBB 發表於 18-10-3 10:17
請問小朋友現在Form幾?

我2個女今年分別S5及S6了。

LingChiBaBa 發表於 18-10-3 11:19

好快畢業!

JJDBB 發表於 18-10-3 11:40
好快畢業!

我都好快喺EK畢業

2jkidsfather    發表於 18-10-4 09:05

LingChiBaBa 發表於 18-10-3 11:19
你大女依家開始進入狀態未? 仲有未夠半年就開波。

JJDBB 發表於 18-10-3 11:40
好快畢業!
仲有四年大學,
不过入到U就可以放心由啊囡創

LingChiBaBa 發表於 18-10-3 11:55
我都好快喺EK畢業

可以上來比些意見!

LingChiBaBa    發表於 18-10-4 16:42

回覆樓主:

星期六理大大家会去嗎?大家諗住睇边科D資料?

Charissema 發表於 18-10-3 19:05
星期六理大大家会去嗎?大家諗住睇边科D資料?

1) 物業管理學(榮譽)理學士學位 Programme Code: JS3442 Property Management - BSc (Hons)
2) 物流及企業工程(榮譽)理學士學位組合課程 Programme Code: JS3571 Logistics and Enterprise Engineering - BSc (Hons) Scheme
3) 物流工程兼管理(榮譽)理學士學位 JUPAS Code: JS3571 Bachelor of Science (Honours) in Logistics Engineering with Management (呢 3 科理科faculty 但DSE無要求理科 weighting 分數,文科生都可以報,收唔收另外一件事)

小時了了 發表於 18-10-3 23:43
Property Management / 個名類似叫 Transport Engineering (呢兩科理科faculty 但DSE無要求理科 weighting ...

...
唯一城大果個係自費課程,可考慮平平地去台灣讀。台灣各大學給香港各大學通過校長推薦計劃報名既申請,本月12號就截止,估計趕不及了。但去年起可透過個人申請,好像下月才截?可找一下小時了了的帖子參考一下,有許多有用資料。17年就有個香港去讀獸醫的學生,拿了近四萬港元的獎學金

回覆 Charissema 的帖子

原來您已諗住睇台灣聯大展覽了
我囡目標都係台大,資訊工程。佢通過自己中學渠道報,好似1,2月已知道第一輪結果。佢仲話如台大收,佢DSE就會放棄溫中文和通識云云,因為好煩。

如我地既子女最終入台大,咁之前真係要認識吓

csy_ma 發表於 18-10-10 10:12
回覆 Charissema 的帖子

原來您已諗住睇台灣聯大展覽了

你好呀! 呀女讀緊F.5, 其實阿女嘅目標係獸醫, 去外國讀又係天價, 所以諗住攞下台大嘅資料, 但又唔知點入手? 真係要請教一下你 你囡囡今年讀F.6?

Charissema 發表於 18-10-10 11:27
你好呀! 呀女讀緊F.5, 其實阿女嘅目標係獸醫, 去外國讀又係天價, 所以諗住攞下台大嘅資料, 但又唔知點入 ...
係。城大假如可以轉既話,正合您囡了
我囡校內預估成績係足以入讀本地三大既目標科系既,不過佢喜歡台灣既自然同人文環境,想離開香港,又唔想洗咁多錢,亦唔想讀得咁辛苦,所以諗住去台灣讀。