用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 TARGET IS, 家中語境
go

TARGET IS, 家中語境

小朋友15個月, TARGET想比佢讀IS但我地本身不是NATIVE ENG SPEAKER,
平時我地返工時係菲姐姐(30%時間)同埋老人家(70%時間)湊, 菲姐姐講英文, 老人家講中文
近排開始我同老公大部分時間都話同BB講英文, 請問呢個語境可以幫到佢入IS嗎?
因為我知道而家入IS都唔係咁容易, 想睇下點樣可以比個好D既環境佢幫佢入到IS, 謝謝!

回覆 af0124 的帖子

Your situation is better than mine.
My humble advice: go to English-medium kindergartens instead of Biligual kindergartens. Anfield, ESF, Kingston are fine. Let the Filipino maid teach your child English (if she has the qualification, I know some of them do). Try enter ESF at K1 then you will follow an easier path.
If you are not native speaker it's better to speak in your native language to a small kid. It's better for them to learn from school. My English is not bad but since I speak to other family members in Cantonese, my son (now 4 years old) now refuse to talk to me in English. He prefers to speak English to the true native speakers

回覆樓主:

如果全英playgroup/nursery+菲傭已經好夠。但父母如果港式英文,或如用英文教佢做一個複雜少少的task都辭不達意(只是不停like this, like that), 鬧佢又只得一句對白不能再elaborate咁最好用番母語。

xiubak 發表於 18-8-13 18:14
其實如果入到全英文既 nursery,你可以放心佢一定識講英文。係屋企根本唔需要同佢講英文。反而應該同佢講中 ...

同意。再加上英文陪讀會更好。

回覆樓主

因菲傭的英文不太準確,我之前小朋友細個時叫姐姐播童話世界的CD或VCD給他看。

回覆樓主

父母能夠做的只有準備定錢了

回覆 964000 的帖子

而家都希望佢入到全英既PN, 不過唔知道入呢D全英PN小朋友使唔使已經要好識聽英文先會入到, 所以諗住早D同佢講英文, 但又驚我地唔係NATIVE (雖然我地本身英文都唔太差的), 所以唔知咁樣對小朋友係唔係好

為左阿仔入到IS,我同老公都同佢講英文,但我有點後悔,因佢而家只同我講英文,而入左IS後,我地只同佢講廣東話。我覺得最有效的方法係送佢去English medium pn and kindergarten. 一般IS都會睇家庭背景同理念是否同學校一致,見你比小朋友講English pn,會加D分。我指嘅係pure eng base pn,而唔係half chinese half eng.

另外,睇吓你想入邊間IS,有D比較西化的IS要求英語能力比較高,想入呢類型學校,除左打好英文底外,仲要多D苦工。

回覆樓主

我知有好多家長會反對我畀你嘅建議,但我覺得work,你考慮利弊後可以決定試唔試。

我們買左applx Tv 畀小朋友,佢好鐘意睇,不過佢全部都係睇英文兒童教育,佢學左好多我地冇教佢嘅英文,玩嘅時候講返出嚟。菲傭講英文,父母一英一中,,臨訓有 bed time story,考到入國際學校

回覆樓主

如果自小係讀英普或全英kinder,即私幼,已經足夠。家中全廣東話都冇問題.我小朋友都係咁

af0124 發表於 18-8-14 09:32
回覆 964000 的帖子

而家都希望佢入到全英既PN, 不過唔知道入呢D全英PN小朋友使唔使已經要好識聽英文先會 ...

唔難入,視乎邊區

s7824 發表於 18-8-14 10:16
我知有好多家長會反對我畀你嘅建議,但我覺得work,你考慮利弊後可以決定試唔試。

我們買左applx Tv 畀小 ...

apple tv 有兒童節目揀?

回覆樓主:

每個小朋友都唔同,你可以先只講中文,唔對路就轉台。幼稚園成日講係學校只係2-3 小時,只靠學校係唔夠。我唔識有父母只同小朋友講中文嘅小朋友入到IS. 我地pn前講中文多,後來50/50, K1開學後都差唔多100%英文, 但平日阿婆湊都係講中文。佢今年esf year1 囉,講英文多,我宜家就轉番多d講中文,小學都叫我地講番母語。我估佢地已經build up咗English, 又6-7 小時係學校,夠哂。

回覆樓主:

我地家中廣東話及國語。 學校三個小時足唔足夠,看小朋友能力。我們也刻意多英語伴讀,上英語的drama, 興趣班。小朋友中文能力不下於local kinder, 英文也夠升IS小.一

xiubak 發表於 18-8-13 18:14
其實如果入到全英文既 nursery,你可以放心佢一定識講英文。係屋企根本唔需要同佢講英文。反而應該同佢講中 ...

同意,在家要說中文,不要說半喊淡英文,自然而發展,我家小朋友在家跟我們溝通用中文的.

mskw 發表於 18-8-14 21:11
apple tv 有兒童節目揀?

其實係 YouTube, Applx TV 都有其他小朋友 app,只係睇電影好過睇 iPad / cell phone

真係因人而異,亦唔係間間全英幼稚園嘅效果一樣咁好,所以同一條formula人哋子女work,套用在你身上未必work…我仔情況就係咁,喺學校語言發展強差人意,結果都係要媽媽出馬轉英文台,並且轉校,小朋友嘅英文表達能力好快追番哂。

總之家長密切留意自己小朋友情況,見步行步,如你自己過衡量利弊,認為有需要在家講英文亦非不可。咁細個嘅小朋友,最鍾意嘅人係媽媽,始終媽媽同佢用英文溝通會俾到小朋友好大動力講英文。想同時保持小朋友中文發展,可考慮好多人證實成功嘅一親一語one parent one language方法,但亦非金科玉律,都有其他方法區分,例如家中某個時段劃定為英文時段。