用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 轉貼:Retake JUPAS 的考慮
go

轉貼:Retake JUPAS 的考慮

[轉貼文章]

你要考慮Retake,首先要知道兩件事:(一) 未來一年既自修生活係點過 (二) 你既得分能力同時間。

(一) 未來一年既自修生活

兩行字加一張相講晒:
冇假期、冇節日、冇娛樂、冇朋友、冇社交、冇自信、冇自尊;
要補習、要溫書、要操卷、要補習、要溫書、要操卷、有壓力。

以上兩行唔係嚇你,第二行更加係精萃,自修真係不停重覆做呢幾樣野,痛苦程度係每日見到本書就想撞頭埋牆,唔係講笑,每日對住同一大堆Notes和Past Paper,見到都想嘔xx( 有時壓力大起上黎連訓教都會發個操卷既夢,訓醒就好似冇訓過咁,然後你又要開始第二日既溫習,無限輪迴) 就係咁樣度過左生命其中既200幾日。不過,重覆去溫書在於考試黎講都只係基本野,請各位睇埋下邊幾個POINT,睇下自己頂唔頂得順。

1. 自修,冇人會督促自己

自修麻煩位,係好DSE相關既事都親力親為去處理,比起讀中六額外多左唔少野。由報考DSE同JUPAS,去到搵筆記Mock Paper、Past Paper,都要自己去攪掂,唔會有人代你去做。而且,唔會好似以前返學咁,有測驗、考試、功課去督促自己溫書,Keep住進度,Sorry,係完全冇既;有野唔明唔會隨時有老師同學答自己,有補習既話可以問補習導師,冇既話就要上網問人,但你會發現唔同人有唔同答案,最後又係要自己搵翻邊個先係真正答案。想自修,怕唔怕麻煩先?

2. 覺得自己係零

冇左學校既測驗、考試、功課,係好難知道自己有冇進步,百分之一千既自修生去到10-11月既時候就會開始懷疑自己溫書究竟有冇用,溫完都唔知自己溫左D乜,做PP又冇明顯進步,越溫越迷茫,唔敢肯定自己所花既時間係咪值得。有一朝訓醒,更加開始覺得自己無所事事,不事生產,坐食山崩,做左屋企既負擔。久而久之,你會當左自己係一個廢青,連自己都開始討厭自己,夜晚越諗越多開始失眠。btw,其實自修都係讀緊書,辛苦在於不斷要同自己既意志鬥爭,說服自己做緊既野係有意義既。想自修的話,擋唔擋得住呢D負面感覺?

3. 煉成摺毒性格

去到8月尾9月,你會開始見到以前既中學同學上左大專/大學,去ocamp,識新朋友,諗上莊,開始左新生活,你會發現大家已經行遠左,傾既話題再唔一樣,有自信的話還ok,冇自信既話就會自己摺埋,有聚會都唔去。即使你會去聚會,你會發現佢地突然好關心你溫書溫成點,不過你聽到佢地既關心可能會自卑感作怪,會覺得好唔自在;又或者你會聽到好多人撥冷水,覺得你唔掂,直接間接叫你收皮。另外,過時過節諗住比自己放監,點知出去玩完返屋企有會有好大罪惡感,最後都係同D筆記同PP過聖誕算。孤獨既生活,頂得順嗎?   
(二) 你既得分能力同時間

要視乎兩個因素:
1. 本身分數:分數距離cut off越遠,溫習的時間便要更多;retake科目越多,溫習的時間更分散。
2. 能力因素:手上既分數係咪出盡力先拎到?未盡力即係仲有進步空間 。

Case 1:18-20分 未盡力 (假設no offer)
未盡力既話,而你性格又係打死都唔讀HD/ASSO,Retake係最fit你既選擇既。不過你要確定之後你有足夠自律性由8月開始溫書溫到下年4月,上面已經講左過程係幾咁痛苦。9個月要換1-4分返黎,計數計上黎好似好理想,但升分唔係想像中咁易。Retake中英文係難上加難,見到有巴絲打其他科升左分,但語文科仍然維持2,1分都冇升過。問題在於語言科目既溫書方向好虛無,唔夠自律既人就會比俾數通或其他elective吸引左。呢D科目溫書時既2方向感同成功感會大D,不過就會令人忽略左語文科冇3既致命傷。

Case 2:18-20分 盡晒力 (假設no offer)
如果盡晒力咁就打死無怨啦,過去一年應該做既你都做左。出晒奶力都考唔好下年又要去Retake的話,你會唔知點樣去改善自己個讀書方式。不過,18-20代表你讀書上有一定既底子, 上到ASSO/HD會有競爭力。如果揀到一個在自己興趣同能力範圍內既programme,應該係容易過DSE既。ASSO/HD既考試範圍只係過去一個sem既課堂內容,唔似DSE一個考試要溫晒。

Case 3:16-17 未盡力
你要諗下自己究竟對學科內容是否掌握,即係有冇底。如果係掌握但只係你自己hea左一年又或者冇溫書, 咁都可以試下Retake,冇溫書都16-17你係讀書上有潛質。 不過,自己hea左一年,你點樣確保自己唔會再hea? 離開左學校會唔會仲hea過之前? 有冇一D人/事幫手鞭策你?

Case 4:16-17 盡晒力
如果你係唔掌握學科內容但又盡左力, 自修對你既難度好大。其實肯努力但又追唔上學科內容既朋友都係好值得欣賞 #good# 不妨試下HD/ASSO, 開拓新領域和出路。HD/ASSO同DSE既讀書方法係兩回事,起碼死記硬背既時間少左

Case 5:16-17 盡晒力
如果你掌握學科內容又盡晒力, 但又唔知點解成績差過平時好多, 咁可能係運氣同狀態問題啦!係的話可以試下Retake。但你要記得你個成績要有躍進先入到U,唔似18-20既巴絲打combined cert 成績升少少就OK。同埋, 你要肯定係運氣問題先好去...... 你既任務係升多4-6分,係要升好多好多分,要用極多時間去溫。我估升到6分既人, 全港50個都未必有...

Case 6:15
見過有一個巴打tritake, 由15左右爆到上2x分;另一個就第一年11分彈到去上去第三年23分,但真係萬中無一 。同時見到好多巴打retake完由15分去到18-20分(都係唔夠分),即係學科平均黎講要由3升到4,某D科要去到5,任務艱鉅。你要有齊高度既信心、能力、自律性先好做呢個決定。

Case 7:12-15
試下ASSO/HD啦!在新領域發掘自己所長,唔好再被DSE綁住了!

[轉貼文章]

回覆樓主

要分享比阿女睇

www 發表於 18-8-13 14:50
[轉貼文章]
仲有一個問題:

千祈唔好諗住combine cert, 8大中部份講明, combine cert成績有機會打折去計

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

吾retake ..有什麼介紹?

hkpapa852 發表於 18-8-16 11:32
仲有一個問題:

千祈唔好諗住combine cert, 8大中部份講明, combine cert成績有機會打折去計
要有自信,有信心,要repeat,就要去盡,强者心態 use new results totally, no need to use combine cert.

仲有一個問題:

Combined cert 絕少扣分
我仔重考2科,因數找到好老師,靠佢自己吾得

仲有一個問題:

通常神科(多人爭嘅科目) 先至會有 penalty

hksarhksar    發表於 18-8-26 11:27