用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒好似文盲, 小一勉強升班, 請教方法認字, 尤其英文 ...
go

女兒好似文盲, 小一勉強升班, 請教方法認字, 尤其英文 [複製鏈接]

15    0    0    0

培養課外閱讀習慣, P2仲有時間去追。

Need to have a formal lesson of Phonics urgently.

There are around 42 (?) phonics symbols in Jolly phonics. So it will take your daughter around a year to learn all the symbols. The learning takes time so do it early.

My son is doing it in the middle of his K2. So he is about to finish the course after K3. Now he can read by himself of Stage 3 or 4 books of Oxford Reading Tree, and need my little help to read the series of Stage 5 or 6.

shaqueen 發表於 18-8-13 11:37
女兒之前讀 Happy School 幼稚園, 升小有種好以文盲既感覺, 而家勉強升到小二, 但係都想盡量幫到佢認多D字, ...
我個都係happy school, 但我哋小一係有讀題, 所以無問題。我個都有讀phonics, 但一D用都無, 不過, 諗諗下默書只佔好少分, 就唔好太chur (自己), 佢到P3終於無咁文盲了。不過, 我個只係英文文盲, 中文溫一兩次就馬上記得了。至於英文, 佢係好少睇英文書, 但由細就只睇英文卡通, 平時又同菲菲溝通, 所以佢科英文都只係默書有問題。當然, 因為生字唔多夠, 作文唔好望佢高分, 而且勁懶, 所以comprehension又會錯下D tenses咁。

睇多D書啦, 起碼comprehension解決咗先, 生字就平時教既範圍學既生字, 叫佢每個字作下句子咁囉, 又可以溫生字, 又可以溫作文。

回覆樓主

陪佢一齊睇英文書,每日都睇,可以係好短時間識好多字

回覆樓主

樓主試分析小朋友好似文盲的原因是什麼?
1)你要求高-如你要有95分以上,其他同學仔狀況是點?有時我地覺得淺既字,佢地又唔係成日遇到就唔識用。我有時都不自覺諗,咁淺都唔識。
2)佢學校教得深- 有d 學校教得深,happy school 斷層會大小小,你有無幫佢
3)家長支援不足 - 幼稚園開始有無伴讀,甚至補習。家長教時方法是否正確
4)佢有讀寫障礙等問題 - 有部分學生真是有問題,需要額外協助。

認清問題對正下藥,唔係只叫佢讀好d 就得。

女兒之前讀 Happy School 幼稚園, 升小有種好以文盲既感覺, 而家勉強升到小二, 但係都想盡量幫到佢認多D字, ...

默完唔記得應係平常事,睇下邊個唔記得較多啫。我教完你寫5個日文,睇下你明天會記得幾多個?

Olympian 發表於 18-8-14 14:21
默完唔記得應係平常事,睇下邊個唔記得較多啫。我教完你寫5個日文,睇下你明天會記得幾多個?
...

最記得d家長話,K2放完暑假,小朋友連A-Z都唔識默。

先搞好認字,熟讀返一年班所有的課文。

shaqueen 發表於 18-8-15 00:09
回覆 Elenalan 的帖子

其實佢都鍾意睇書.....尤其中文書.....相比英文書到而家反而有D抗拒.....佢會選擇性 ...

我覺得phonics o既英文書都係好悶, 因為用字成日要遷就到d rhyming words, 故事內容太簡單, 如果你女兒中文已睇到多字橋樑書(故事性較強內容豐富), 就更易覺得phonics readers好悶和無聊。

我覺得英文書由graded readers入手(如果英文reading程度落後, 唔好介意由beginner level開始, 學無止境, 唔使同其他人比較, 語文浸得耐過一年半載就可以追番, 持之以恆甚至可超前)。

Graded readers, 我覺得ORT (從未睇過o既, 小學可由Stage 5有magic key開始睇), 女仔可以睇Rainbow Magic (有Beginner和Early Readers都係彩圖), 仲有Usbrone Reading Library/ Library Collection (呢2個d用字有時會深少少, 但故事內容豐富、經典童話, 必要時伴讀都好好)。

我女下月6歲升小一, 佢都鍾意睇Dogman(字少但內容搞笑), Captain Underpants (有彩色版本), 仲有Daisy picture books。

Storey Treehouse因為黑白, 字較多, 我買埋CD俾佢當Audio Book睇, 其實對於early reader可以善用Audio Book (圖書館都有得借), 等佢地愛上故事系列/人物, 就會好快冇Audio都肯睇多d字。

My kid (6 yrs old) is going to P1 this Sept. He has been reading ORT for a while DAILY.

Since he is 6, he should be reading ORT of level 6 (or 5). He can manage level 4 or below by himself. He just needs me to give him a little help for level 6.

Keep a daily reading habit is really important.

我小朋友從不喜歡看書……直至現在升小五,我意思是,可以做的照做,不過家長真的要有心理準備: 小朋友可能要幾年先至有改善; 同時,可以鼓勵小朋友多參加課外活動,希望他能慢慢發掘自己的專長,如果小朋友一直學術不好、又沒有其他專長,上到高小會有其他問題出現,例如受同學欺凌、沒有自信、不喜歡上學等。
‹ 上一主題|下一主題