用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒好似文盲, 小一勉強升班, 請教方法認字, 尤其英文 ...
樓主: shaqueen
go

女兒好似文盲, 小一勉強升班, 請教方法認字, 尤其英文 [複製鏈接]

Olympian 發表於 18-8-14 14:43
先搞好認字,熟讀返一年班所有的課文。

我女今年小一認英文字很差,有什麼方法?她已學了半年的phonics, 但也沒什麼進展

ice-queen 發表於 18-10-24 17:06
我女今年小一認英文字很差,有什麼方法?她已學了半年的phonics, 但也沒什麼進展
...

我個認英文字比中文字好一點,生字好快認得。幼稚園開始,認字睇Oxford Reading Tree,level3至5,續d攞出來比佢睇,要佢讀下。Level 6至9和其他書晚間伴讀,佢自己揀。

有買過一些phonics readers,主要係3個字母的串成的句子教佢拼音,要佢讀。有一套教phonics的書(phonics for kids),自己學完教佢。其實出過去中心學phonics,但咩都學唔到嘥錢。溫默書用phonics的方法溫。而家小一,Phonics 都教左佢兩年,開始識拼下,默書都ok,默完會唔記得,但好快可以溫返熟。

閱讀方面仍好依賴阿媽讀,還是喜歡不斷重看同一本書的階段。其實已有能力看簡單chapter books.
‹ 上一主題|下一主題