用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 莊啟程書院擬招初中生
樓主: elbar
go

莊啟程書院擬招初中生 [複製鏈接]

elbar 發表於 18-8-15 09:27
算啦;吹水佬講嘢,不用太認真
"王家爸爸“不是EK的中坚份子吗?讲野地有声ga, 应该。。。

猴子爸 發表於 18-8-15 09:51
"王家爸爸“不是EK的中坚份子吗?讲野擲地有声ga, 应该。。。
正所謂唔識就當神咁拜,識就 笑/嚇 死  

猴子爸 發表於 18-8-15 09:13
当年莊中入U率好劲ga, 一定不是“E”工廠
同恒商比較又真係差好遠下。

elbar 發表於 18-8-15 09:59
正所謂唔識就當神咁拜,識就 笑/嚇 死
總好過「elbar」啲吹屎佬。

回覆樓主:

恒商/莊預係兩種吾同嘅野,客路不同,點比較!
理性討論番莊/唐脫龍問題仲好啦!

王家爸爸 發表於 18-8-15 14:58
同恒商比較又真係差好遠下。
QC年年出状元,当然是“A”工廠曾记好似未试过出状元,但不等于是“E”工廠卦

fatman69 發表於 18-8-15 15:24
...
理性啲睇,莊預成績差,其實得兩種可能,一係莊預自己教得差,一係唐升上去既學生差。如果話唐差,所以莊差,其實外人係唔夠資料評論既。

fatman69 發表於 18-8-15 15:24
...
換轉另一個角度睇,唐其實唔少人報,唔算係太冷門既學校,所以應該唔係收到最差既學生。但係莊預既成績差,基本上無可能係只有一間有問題,應該係莊/唐都有責任,脫龍唔可能根本地解決到問題,反而真係有機會攬炒。

猴子爸 發表於 18-8-15 15:32
QC年年出状元,当然是“A”工廠曾记好似未试过出状元,但不等于是“E”工廠卦
...

你真識貨,莊預 都出過高考狀元  

全港15名狀元 恒商佔8人

王家爸爸 發表於 18-8-15 15:46
換轉另一個角度睇,唐其實唔少人報,唔算係太冷門既學校,所以應該唔係收到最差既學生。但係莊預既成績差, ...
同意你的讲法。 唐有99%没落的机会。 莊有90%没落的机会,分别是如果莊有能力把new F1 intake 很有可能是band2头那批学生做上去,变成DSE band1中的料子,就可以成功。这个大工程,大把band2学校在努力,但好像看不到有哪一间很成功过。 沙田崇真算不算是一个成功例子?

猴子爸 發表於 18-8-15 15:56
同意你的讲法。 唐有99%没落的机会。 莊有90%没落的机会,分别是如果莊有能力把new F1 intake 很有可能是ba ...
坦白講, 如果莊開初中, 而你個小朋友係B1學生, 會唔會叫佢揀?

我就一定唔會.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-15 16:14
坦白講, 如果莊開初中, 而你個小朋友係B1學生, 會唔會叫佢揀?

我就一定唔會.
要睇教育局會否俾莊一開中一就全英文班

hkpapa852 發表於 18-8-15 16:14

我就一定唔會.
如果是B2, 就值得博wo

猴子爸 發表於 18-8-15 16:20
如果是B2, 就值得博wo
油尖旺的確缺乏一D有質素既B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elbar 發表於 18-8-15 16:18
要睇教育局會否俾莊一開中一就全英文班
教育局怎样决定呢?应该根据唐的数据?因为在教育局的眼中,唐和莊是一体化来看待?新的津校,是否可以一开始就是英文中学?

王家爸爸 發表於 18-8-15 15:46
換轉另一個角度睇,唐其實唔少人報,唔算係太冷門既學校,所以應該唔係收到最差既學生。但係莊預既成績差, ...

唔脫龍莊預係吾心息嘅!
假設脫龍後,原本有10個人想報唐初,都會有9個直接報莊預好過。
所以脫龍只會對莊有利,對唐不利!
兩兄弟分身家,大佬係著數D嘅!

猴子爸 發表於 18-8-15 16:23
教育局怎样决定呢?应该根据唐的数据?因为在教育局的眼中,唐和莊是一体化来看待?新的津校,是否可以一开 ...

唐現在是全英的,莊可能襯唐仲未跌band,嗱嗱林脫龍開全英中一,收一批比唐更加好的中一仔,食住個勢年年增值咁就變B1校!

fatman69 發表於 18-8-15 16:58
唐現在是全英的,莊可能襯唐仲未跌band,嗱嗱林脫龍開全英中一,收一批比唐更加好的中一仔,食住個勢年年 ...
唐是全英中? 即是band1学校?

猴子爸 發表於 18-8-15 17:01
唐是全英中? 即是band1学校?

資料顯示有分中英文班

2018/2019 學年擬開設科目:                                                         [td]中一至中三
以中文為教學語言::                                                         [td]中國語文、通識教育、中國歷史、普通話、圖書館課、成長課、全方位學習課、其他學習經歷課
以英文為教學語言::                                                         [td]英國語文、數學、科學*(中一及中二)、組合科學*(中三包括物理、化學、生物)
按班別/組別訂定教學語言/校本課程::                                                         [td]中國語文(普通話)(中一)
電腦*、地理*、歷史*(中一及中二)、商業會計*(中三)、經濟*(中三)、家政*(中一及中二)、設計與科技*(中一及中二)、音樂*、視覺藝術*、體育*

* 有英語延展教學活動。

elbar 發表於 18-8-15 17:07
資料顯示有分中英文班

識家長,六班中一都係用英文書,至於學生有冇英中能力就吾知了!
‹ 上一主題|下一主題