用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 策略應該係點?九華、聖方濟、長天
樓主: carmenlook
go

策略應該係點?九華、聖方濟、長天   [複製鏈接]

sukihung 發表於 19-7-21 18:06
今年我仔自行九華和QE都有得in,最後派入乙二SFXC
他很失望
男女校如QE及銘基都是喜歡女生的,男生面試比較蝕底.

carmenlook 發表於 19-7-21 23:55
回覆 sukihung 的帖子

九華

恭喜!

LeeCC 發表於 19-7-21 10:50
乙3都有人入到?
會唔會佢係自行入左但誤會自己乙3入咋?
報導裡的不是我指的那位同學,佢自行係九華及伊中

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/349714/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D-%E5%A4%9A%E5%90%8D%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%8D%B2%E6%B4%BE%E9%A6%96%E4%B8%89%E5%BF%97%E9%A1%98-%E4%BB%8D%E5%88%B0%E5%90%8D%E6%A0%A1%E5%8F%A9%E9%96%80%E7%88%AD%E5%8F%96%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E6%A9%9F%E6%9C%83

討論區內甚至有人說今年有B2 生抽到入聖芳濟添

利申 : 小兒今年乙一入九華

arman118 發表於 19-7-23 00:37
討論區內甚至有人說今年有B2 生抽到入聖芳濟添

利申 : 小兒今年乙一入九華 ...

你不信?校長自己都講年年都有派b2生入喎。

babywoman 發表於 19-7-23 12:58
你不信?校長自己都講年年都有派b2生入喎。
無錯,姚校長年年都咁講有B2抽入SFX,事實亦沒有講錯,但抽唔到SFX既B2生更多,我覺得抽銘基、循道仲易中過SFX!

bbforever 發表於 19-7-23 13:34
無錯,姚校長年年都咁講有B2抽入SFX,事實亦沒有講錯,但抽唔到SFX既B2生更多,我覺得抽銘基、循道仲易中過 ...

係,有同學仔邊緣人,今年乙一中銘基(參考舊年同校派位),因舊年同樣名次的乙一不中聖芳濟,派左去信義。
年年都有,但並不代表明年仲有,來年家長要自己衡量。

arman118 發表於 19-7-23 00:14

報導裡的不是我指的那位同學,佢自行係九華及伊中

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/349714/%E5%8 ...

獲派第二志願 到九龍華仁叩門

其中到九龍華仁書院(簡稱九華)叩門的家長陳小姐,指兒子現就讀培正小學,將會升上培正中學。她表示:「都是一個面試機會,已準備叩門文件,心情是輕鬆的,只是想試一試!」而就讀陳瑞祺(喇沙)小學的袁同學被派到第二志願的東華三院黃笏南中學,到本為第一志願的九華叩門,希望爭取最後機會入讀心儀學校。袁媽媽表示不會再叩其他學校,因為東華三院黃笏南中學已經是不錯的學校。她指兒子沒有為派位結果而失眠,但今早6點多就起床,大呼緊張。

似乎在KL3九華也要放乙一才有機會。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我考慮明年聖芳濟還是銘基擺第二,比較穩陣

LeeCC 發表於 19-7-23 14:42
SFXC放乙二一定安全D, 因為只得男仔爭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LeeCC 發表於 19-7-23 14:42
我乙二揀聖芳濟,乙三揀銘基。
認同男校競爭較少及感覺聖芳濟的考試成績較好

arman118 發表於 19-7-23 15:09

KL1 大多數男生都是同樣的選擇,包括我只是睇彩數而已

arman118 發表於 19-7-23 15:09

可惜我沒有你幸運

hkpapa852 發表於 19-7-22 08:29
考近100入SFXC個位,應該無聽學校由獎建議。定係其實自行已入?

為免誤導,更新,今日我仔講,我校b2生原來英文好好,但其他科有D有C,所以排名屬b2中至尾(具體名次唔知), 佢話佢考入聖芳濟的,因為甲一乙一都揀b2學校。自行聖芳濟,最後入聖。

babywoman 發表於 19-7-26 21:39
為免誤導,更新,今日我仔講,我校b2生原來英文好好,但其他科有D有C,所以排名屬b2中至尾(具體名次唔知 ...

即係唔只睇排名,佢面試表現好啦

LeeCC 發表於 19-7-27 07:26
即係唔只睇排名,佢面試表現好啦

應該係面試好,自行時學校只知前後位,冇名次的。

babywoman 發表於 19-7-27 09:07
應該係面試好,自行時學校只知前後位,冇名次的。

校方應該手上有教統局名次吧?

boboT 發表於 19-7-27 10:54
校方應該手上有教統局名次吧?

自行都收成績表副本,都睇到佢成績系點

佢面試表現一定好出眾了

LeeCC 發表於 19-7-27 11:42
自行都收成績表副本,都睇到佢成績系點

佢面試表現一定好出眾了

即係中學睇教統局名次+面試+成績表可能係分科成績操行
‹ 上一主題|下一主題