用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 策略應該係點?九華、聖方濟、長天
go

策略應該係點?九華、聖方濟、長天  

仔明年升中一,在校內屬於B1B, 因為都知道明年比今年競爭更大,所以都開始考慮緊應該點樣選擇,心目中想自行揀九華同聖方濟,乙都應該會揀返呢兩間做一二,但因為競爭更大怕華仁一派唔到,就連聖方濟都冇埋,首先問題係想知道這兩間學校叩門的要求,成績方面、操行方面要求等等?因為怕派唔到又唔夠資格叩門唔知點算,另外有諗過如果為咗穩陣好唔好考慮以長天做自行,就算派唔到,長天會唔會比另外呢兩間容易叩門?好怕自己揀錯累咗阿仔,上網搵過唔見有人提九華或者聖方濟叩門嗰日實質要求大概係乜,謝謝

在校內來講排位係Band one,但未至於全部攞A

carmenlook 發表於 18-8-13 12:37
又如果,九華自行覺得機會唔大,因為睇咗180分裏面,冇宗教分冇關係分,亦冇特異功能,在校內來講排位係Ban ...

小學係深水埗定油尖旺? 定諗住跟住址油尖旺?

Band 1b自行揀九華/聖芳濟/銘賢都好憫水。大抽獎就多D機會過自行入到。

自行長天成數好高, 睇下甘唔甘心, 定博下, 但長天都好好, 4間是但一間入到都唔錯。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 carmenlook 的帖子

如果係B1b自行聖芳濟同長天好大机会入,吾使等抽奖。

KikiDaddy    發表於 18-8-13 21:05

回覆 gracelam 的帖子

其實油尖旺地址,學校喺深水埗,所以都好難抉擇揀邊一邊,心目中覺得聖方濟各同九華都好,所以唔知點

carmenlook 發表於 18-8-13 10:54
仔明年升中一,在校內屬於B1B, 因為都知道明年比今年競爭更大,所以都開始考慮緊應該點樣選擇,心目中想自 ...
你個仔間小學, 好似係SSP中學網, 你搬咗去油尖旺區?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kkhon 發表於 18-8-13 13:07

如果係B1b自行聖芳濟同長天好大机会入,吾使等抽奖。 ...
kkhon 發表於 18-8-13 13:07

如果係B1b自行聖芳濟同長天好大机会入,吾使等抽奖。 ...
咁我喺自行選擇聖方濟同長天見,甲一揀九華〉聖方濟〉長天,策略上會唔會咁揀的? 我係想博九華抽唔到,甲二重有聖方濟、甲三長天

carmenlook 發表於 18-8-13 14:07
咁我喺自行選擇聖方濟同長天見,甲一揀九華〉聖方濟〉長天,策略上會唔會咁揀的? 我係想博九華抽唔到,甲二 ...

你自行揀聖芳濟及長天, 好可能自行已經入左長天。 無機會大抽獎抽九華!

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:50
你個仔間小學, 好似係SSP中學網, 你搬咗去油尖旺區?

係呀

carmenlook 發表於 18-8-13 14:16
係呀,最後租咗大角咀嗰邊
小朋友要保証唔係邊緣, 否則轉網好高風險
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁我喺自行選擇聖方濟同長天見,甲一揀九華〉聖方濟〉長天,策略上會唔會咁揀的? 我係想博九華抽唔到,甲二 ...

甲部抽唔到甲一,還有機會抽到甲二???

我諗SFX和長天唔會無B1生放甲一。

问题係自行入左,甲丶乙部抽奖都冇份玩的,视乎你们聖同長天滿不滿足搏5搏,始终抽奖冇包生仔。

回覆 kkhon 的帖子

唔該晒,可能我對玩法唔算太清楚,明你想講乜,即係冇得貪心的,謝謝,好彩上嚟問一問

bbforever 發表於 18-8-13 14:27
甲部抽唔到甲一,還有機會抽到甲二???

我諗SFX和長天唔會無B1生放甲一。
明白,冇得貪心,即係我要諗定啊博勁的,就有機會要叩門,定搵間穩陣少少放自行同甲一,係咪咁?

回覆樓主

我情況跟你一樣,油尖旺區,男仔。我仔第一次呈分四主科A,視藝丶音樂B,老師只說如無意外是band 1,但我冇概念是B1a 定B1b

我心儀的是QES,但男女校多了女仔爭,加上我仔冇特異功能又比較內向唔出聲,自行應該冇機會。諗緊好冇放棄自二直接搏大抽獎。
如果我甲一丶乙一QES,乙二聖方濟、乙三銘基,會唔會太進取?因為有人話聖方濟放乙二一定冇機會。

popochiny 發表於 18-8-13 15:52
我情況跟你一樣,油尖旺區,男仔。我仔第一次呈分四主科A,視藝丶音樂B,老師只說如無意外是band 1,但我冇 ...

咁樣放唔算進取, 不過要有心理準備, 乙一QE唔入就多數入乙三銘基。

QE多左女仔爭係事實, 乙一放聖芳濟反而入到機會好大。

popochiny 發表於 18-8-13 15:52
我情況跟你一樣,油尖旺區,男仔。我仔第一次呈分四主科A,視藝丶音樂B,老師只說如無意外是band 1,但我冇 ...

我都係對自行同扣門冇乜信心,但第一志願又想進取少少,我都係有啲怕聖方濟放第二冇埋,明年競爭比今年更大,所以唔想錯策略影響個仔,都掙扎緊好唔好保守啲,聖方濟自行加放第一

gracelam 發表於 18-8-13 16:04
咁樣放唔算進取, 不過要有心理準備, 乙一QE唔入就多數入乙三銘基。

QE多左女仔爭係事實, 乙一放聖芳濟反 ...

真的嗎?銘基是我的保險線,入了都開心,反而係驚放到乙三會唔會有危險,落空的話唔知派去邊。我仔只是做卷叻,面試技巧好弱,所以希望唔駛扣門。

popochiny 發表於 18-8-13 16:27
真的嗎?銘基是我的保險線,入了都開心,反而係驚放到乙三會唔會有危險,落空的話唔知派去邊。我仔只是做 ...
如果係B1男仔, 乙2入唔到SFX, 乙3入銘基更加難, 因為近幾年不少人乙2已放銘基.

不過只要係B1生, 盡填B1中學都唔會派得太衰.

hkpapa852 發表於 18-8-13 16:31
如果係B1男仔, 乙2入唔到SFX, 乙3入銘基更加難, 因為近幾年不少人乙2已放銘基.

不過只要係B1生, 盡填B1中 ...

有問題請教:派位機制不是派完哂B1才到B2嗎?以前都有聽聞B2a 都大機會入銘基,咁理論上應該B1排到30都會入先?定係我對遊戲規則有誤解?
先謝謝