用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果想插班神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d? ...
樓主: liliankaykay
go

如果想插班神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d?

猴子爸 發表於 18-8-13 15:30
即是四年級考8級樂理,2樣8級樂器,班頭5?
神童

回覆樓主

就算只是一件樂器,4年級八級已經好叻仔;兩件8級就簡直係超級叻,再考埋八級樂理,簡直係神級!串佢嗰個老師只係有眼不識泰山jie, 大人不記小人過⋯⋯如果佢喺dbspd, 可能有唔同嘅待遇,只怪佢揀錯校嚟轉

回覆樓主

多謝各位意見,如果係鼓類大家覺得呢種樂器如何?會較受青睞嗎?

回覆樓主:

樓主,咁多人回覆你重唔明?首先要問自己小朋友是否有音樂天份有無興趣,要係個種勁到將來可以以音樂為事業果種,如果唔係,勉強無幸福,點學仍做唔到神校會收果種,而且小朋友亦辛苦。
當然,佢有天份,你應順佢興趣去學,學音樂,要天份加興趣,不應為入神校去勉強去學,而且亦不會學得好。

lulumelody 發表於 18-8-14 10:05
樓主,咁多人回覆你重唔明?首先要問自己小朋友是否有音樂天份有無興趣,要係個種勁到將來可以以音樂為事業 ...

樓主係代人問ga

liliankaykay 發表於 18-8-14 08:37
多謝各位意見,如果係鼓類大家覺得呢種樂器如何?會較受青睞嗎?

你應該同你朋友講,學樂器從來不是為考學校而去學嘅,如果仲成日有此幻想,佢同佢小朋友都唔會開心架,明唔明呢?比心機讀好D書先,小朋友真心有興趣學的話,就慢慢培養佢,書讀得好時又有一技之長,到時考神校就機會大增啦!

Wmacy89 發表於 18-8-14 10:24
你應該同你朋友講,學樂器從來不是為考學校而去學嘅,如果仲成日有此幻想,佢同佢小朋友都唔會開心架,明 ...
根据朋友间的分析,其实楼主朋友应该改变策略,专攻数,尽考所有奥数比赛并拿好成绩,对于插入男神校好像更有着数。男校非常看重数理, 数好比体音强更亮眼。
当然,大前提是基本成绩已经非常出众啦。
各位家长,同意这个看法吗?

同你朋友講,入唔到神校唔使死,就算俾佢好彩入到,成績追唔上又會有說話聽。

與其扭盡六壬考神校,不如花時間好好發掘仔女究竟有咩志向,循嗰個方向栽培,好過你入咩神校啦﹗

猴子爸 發表於 18-8-13 23:29
就算只是一件樂器,4年級八級已經好叻仔;兩件8級就簡直係超級叻,再考埋八級樂理,簡直係神級!串佢嗰個老 ...

DBSPD/DBS收生標準都今時唔同往日。

我就未見過考唔到前五就有説話聽,老師講嘅說話有時大家理解有別,有人會認為係壓力,有人會認為出於善意,唔好太集中課外活動,根本就人言人殊。

Soundervolt 發表於 18-8-14 10:52

係嘅,呢個可能性都幾高,老師俾advice, 學生轉述,家長覺得有說話聽

Soundervolt 發表於 18-8-14 10:52

Agree

回覆樓主

多謝各位回覆,我會轉達給朋友。

回覆樓主:

以我所見,DBSPD 插班的都是各大小學的級頭,唔見有音體特別特出

RunningPig 發表於 18-8-14 20:47
以我所見,DBSPD 插班的都是各大小學的級頭,唔見有音體特別特出

據我所知,不是,肯定不全是,根據剛要新學年轉校的學生而言

猴子爸 發表於 18-8-14 23:17
據我所知,不是,肯定不全是,根據剛要新學年轉校的學生而言

我所知的只是初小。譬如你見到有咩音體特異功能?

RunningPig 發表於 18-8-14 23:35
我所知的只是初小。譬如你見到有咩音體特異功能?

我所知的幾個都是初小,都不是級頭。有運動樂器數嗰d,但又唔係非常特出,所以我估中國人最寶貴嘅「關係」,可能係其中一個關鍵。
當然,佢哋可能仲有其他才能我未知jie,但肯定唔係成績特異功能。

回覆樓主:

之前校長講過,只要喺一間小學,一級百多人入面考級頭幾名就有機會,但希望循體藝等特異功能插班,需要擊敗全港學界大部份嘅學生先至有機會.....照咁睇行邊條路會難行尐?

猴子爸 發表於 18-8-15 00:00
我所知的幾個都是初小,都不是級頭。有運動樂器數嗰d,但又唔係非常特出,所以我估中國人最寶貴嘅「關係」 ...

我的意思是沒有邊個音體特出。當然有 D 成績都唔特出,靠咩入就唔知啦

RunningPig 發表於 18-8-15 09:35
我的意思是沒有邊個音體特出。當然有 D 成績都唔特出,靠咩入就唔知啦
所以你话都是“级头”,我话“不是”law

相信神校好睇學生整個package, 見過級頭考連second in 都冇.  問返小朋友, 筆試係識晒, 而且唔深.  可能小朋友話識晒的成績未必係真.

不過睇番收的又真係音樂和成績并重, 父母係谷個種.