用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d? ...
樓主: liliankaykay
go

如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d?  

無論體藝,還是其他特長,叻到可以被招攬,小朋友第一要有天資,第二要自己喜歡肯去努力,第三要家庭支持,還要無數的時間,金錢方面的投資,其實一點也不簡單。

josewing 發表於 18-8-21 02:02
回覆 pamelaywy 的帖子

請問勁到什麼程度才招手?

小四兩樣樂器八級+樂理八級
自小拉團(非學校團)拉到大,個個指揮對佢嘅sight read 能力都大讚
十歲有份拉solo concerto
APA double major
自七歲年年出tour, 亞洲、北美洲、歐洲都幾次

Soundervolt    發表於 18-8-21 10:41

Sophie0804 發表於 18-8-21 08:07

靠特異功能入名校,如果成績相差太多,小朋友會開心嗎? ...

E個真係睇用家嘅意向啦!我都答唔到你!我只針對樓主個po回答。

回覆樓主:

Del

little_yolky 發表於 18-8-21 09:04
派咗入銀禧, 做乜仲要叩黃笏南? 好鐘意音樂嗎?

新校舍較吸引,反正銀禧係手,所以試下叩黃笏南!

pamelaywy 發表於 18-8-21 10:11
自小拉團(非學校團)拉到大,個個指揮對佢嘅sight read 能力都大讚
十歲有份 ...

呢位同學就係喺喇沙插班小四,玩音樂神級叻,但成績保唔住班前五名,「疑似」班主任俾學生有説話聽嗰位同學?

回覆 pamelaywy 的帖子

嘩,小學生叻到甘! 勁!

十歲有份 ...

天才加勤力(emoji)(emoji)(emoji)

猴子爸 發表於 18-8-21 12:19
呢位同學就係喺喇沙插班小四,玩音樂神級叻,但成績保唔住班前五名,「疑似」班主任俾學生有説話聽嗰位同 ...
保唔到前5就有說話聽咁harsh!

十歲有份 ...

我都識一個係咁,不過讀緊國際學校,比較低調。

joeyxlma 發表於 18-8-21 19:34
保唔到前5就有說話聽咁harsh!

千祈米當真!

王國會長

liliankaykay 發表於 18-8-13 08:47
代友問:如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d?

佢點叫叻? 要攞到大獎如校際級以上才有用.

王國會長

hkpapa852 發表於 18-8-15 08:45
D1學界活躍份子, 永遠唔介意多一個半個可以幫佢係D1比賽攞獎既隊員

所以我認為體育才華, 反而無咁海鮮價
神校體育教練會去d 大型比賽主動招攬有潛質的學生.

猴子爸 發表於 18-8-21 12:19
呢位同學就係喺喇沙插班小四,玩音樂神級叻,但成績保唔住班前五名,「疑似」班主任俾學生有説話聽嗰位同 ...
如果喺音樂上有咁嘅成績, 其實將來都好大可能走音樂呢條路, 學業成績難免受影響, 如果老師咁都唔體諒, 有點兒那個吧!

winsonma 發表於 18-8-23 01:25
如果喺音樂上有咁嘅成績, 其實將來都好大可能走音樂呢條路, 學業成績難免受影響, 如果老師咁都唔體諒, 有點 ...

所以對某尐學校(尤其傳統名校)既不盡不實既所謂黑暗傳說就咁傳開去.....

winsonma 發表於 18-8-23 01:25
如果喺音樂上有咁嘅成績, 其實將來都好大可能走音樂呢條路, 學業成績難免受影響, 如果老師咁都唔體諒, 有點 ...
我也只是在“小一选校”,看到有家长讲到这件事,看看这个case是否同一个而已,因为太深刻印象,这位同学简直是天才,暂时考不到班前5名又算得上什么?当然,有可能听的/传的,都有些转折啦,讲的那位未必是这个出发点。

回覆樓主:

如果低音大提琴呢,算唔算少人玩?

sunnymama2 發表於 18-9-1 08:43
如果低音大提琴呢,算唔算少人玩?

聽小提琴老師話中提琴同低音大提琴都好D

kirstyau 發表於 18-9-1 10:23
聽小提琴老師話中提琴同低音大提琴都好D

低音大提琴小朋友喜歡的曲目唔多,中提琴比較好

RunningPig 發表於 18-9-1 13:52
低音大提琴小朋友喜歡的曲目唔多,中提琴比較好

同埋老師話低音大提琴,低音到個點較難聽出分別