用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d? ...
go

如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d?  

代友問:如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

朋友中一叩門入LS
註冊日,一個list睇到晒全部人叩門試分數
所以,一定係成績行先

Ktfk    發表於 18-8-20 22:09

liliankaykay 發表於 18-8-13 08:47

一定睇成績先
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

liliankaykay 發表於 18-8-13 08:47

成績強必需,再加樂器去考插班一定唔係鋼琴,而係那學校管弦樂隊或中樂當時欠缺的高階樂手。

HY某年講到明唔睇鋼琴

wonglily    發表於 18-8-21 07:59

醒目開學勳章

NeoMom 發表於 18-8-13 13:38
HY某年講到明唔睇鋼琴
大部分學校都唔睇鋼琴嫁。

成績要好D。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我仔有考LS叩門試,但係冇取錄!你有冇個分數list 可以私訊給我看嗎?

回覆樓主

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-8-14 07:14
不會,女兒連續三年校際有獎都冇用。

噢....
但我識幾個係因為中樂校際有獎而入喇叭(肯定唔關成績事,因為佢哋唔係上面嗰批)。

e2m 發表於 18-8-14 19:43
噢....
但我識幾個係因為中樂校際有獎而入喇叭(肯定唔關成績事,因為佢哋唔係上面嗰批)。
...
喇沙中樂團都好強!可惜我的是女,中樂有獎都冇用

b3410 發表於 18-8-14 19:48
喇沙中樂團都好強!可惜我的是女,中樂有獎都冇用

而家玩中樂、辯論、劍擊,神校都鍾意。

jli008 發表於 18-8-15 00:05

因中樂比鋼琴冷門些,我女兒連續三年都有,祗是鋼琴而已,但 ...

入左MCS?

其實好睇你既叻同學校認為既叻係唔係一樣。有啲家長認為鋼琴八級或者演奏級係叻,但係學校可能認為文馮級先叫叻,演奏級叫做有得audition。點都好,一般而言鋼琴真係無太大用,銅管會好啲,有八級或者演奏級已經叫叻。

NeoMom 發表於 18-8-13 13:38
HY某年講到明唔睇鋼琴
如果係講緊插名校,點都係成績最重要。

小一版講咗咁耐還未明白嗎?
永遠成績優先,甚至運動才能,比音樂才能更容易得人賞識。
不過如果只靠才藝,最後可能只係淪為學校既比賽/攞獎機器。

Felix223    發表於 18-8-15 15:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

感謝各位咁多資訊,令我都眼界大開,我會轉告友人!

e2m 發表於 18-8-14 19:43
噢....
...
其實好睇情況,如果咁啱缺個主音揚琴手,你又係揚琴高手,一定得。如果學校無古箏、豎琴、箜篌之類既人,而你又係高手,機會都高,因為有咗你,音樂既選擇會多好多。如果係二胡、琵琶呢啲比較多人識,學校中樂團有十個八個玩既,多一個唔多,少一個唔少,咁就無運行啦。