用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d? ...
樓主: liliankaykay
go

如果想插入神校,音樂要鋼琴叻好d定其他樂器好d?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-8-15 08:35
其實好睇情況,如果咁啱缺個主音揚琴手,你又係揚琴高手,一定得。如果學校無古箏、豎琴、箜篌之類既人,而 ...
D1學界活躍份子, 永遠唔介意多一個半個可以幫佢係D1比賽攞獎既隊員

所以我認為體育才華, 反而無咁海鮮價

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-15 08:45
D1學界活躍份子, 永遠唔介意多一個半個可以幫佢係D1比賽攞獎既隊員

講得啱,從插班既角度睇,體育真係好啲。如果你游水游得勁,去LSC機會一定大啲,原因係LSC年年都跑係DBS後面,學校一定想追上。

王家爸爸 發表於 18-8-15 08:35
其實好睇情況,如果咁啱缺個主音揚琴手,你又係揚琴高手,一定得。如果學校無古箏、豎琴、箜篌之類既人,而 ...

咁今年佢哋好好彩,係你講嘅「多一個唔多,少一個唔少」嘅嗰啲樂器

e2m 發表於 18-8-15 08:50
咁今年佢哋好好彩,係你講嘅「多一個唔多,少一個唔少」嘅嗰啲樂器
咁一定唔係因為音樂,係唔係讀中四文科?文科人今年插中四,只要成績OK,機會都大。

王家爸爸 發表於 18-8-15 08:50
講得啱,從插班既角度睇,體育真係好啲。如果你游水游得勁,去LSC機會一定大啲,原因係LSC年年都跑係DBS後 ...

即係其他條件一樣,運動叻插班容易過音樂叻的?

D1係收運動學生係+1-1既道理...起嗎係+0-1對自己有著數~~~

好多單項體育勁的 (講緊全港第一的精英), 小學已經邀請精英轉去, 早o的比offer.   阿仔間小學呢幾年有兩個游水的, 一個六年級轉左; 另一個不轉. 話心水唔係呢間.....

簽名被屏蔽

sunnymama2 發表於 18-8-15 10:23
即係其他條件一樣,運動叻插班容易過音樂叻的?
基本上係

真衰, 我全家運動細胞都=0

回覆樓主

親戚個仔,敲擊樂好勁,參加一D公開比賽,甚至海外比賽都攞獎,佢成績大概中游,應該都係band 1,但一定唔係top,佢個㪣擊樂導師薦佢入直資名男校,因為導師是教該名校樂團的,佢話親戚個仔一定入硬,結果好早就被取錄!真實個案

回覆 ms.aeroplane 的帖子

其實唔奇的
我知的一個case, 男神同男女神都向佢招手,弦樂
而且係早於小四五已經招定

講得啱,從插班既角度睇,體育真係好啲。如果你游水游得勁,去LSC機會一定大啲,原因係LSC年年都跑係DBS後 ...

咁又唔可以咁講,如果睇得咁重要,收初中及其他級別插班生嘅政策可以跟足友校一樣就得啦

pamelaywy 發表於 18-8-20 19:31
回覆 ms.aeroplane 的帖子

其實唔奇的我知的一個case, 男神同男女神都向佢招手,弦樂

我冇話奇,只係講個認識嘅人,實際情況,回覆樓主!比佢知道,有出色嘅特異功能係有用!
某D名校會一早向小學放風,需要某D特異功能既學生,學校如有果方面嘅人才會推薦比果D名校,而從E途徑而入到,成功率都算高!當然學生成績不能太低!

回覆 pamelaywy 的帖子

請問勁到什麼程度才招手?

ms.aeroplane 發表於 18-8-20 21:34
我冇話奇,只係講個認識嘅人,實際情況,回覆樓主!比佢知道,有出色嘅特異功能係有用!
某D名校會一早向 ...

靠特異功能入名校,如果成績相差太多,小朋友會開心嗎?

回覆樓主

朋友的女兒派入銀禧,叩入黃笏南。成績是B1生。音樂是綱琴8級、中提琴8級和大提琴8級!

今年一月(下學期),LSC F1 插了一位由 SPC 轉會過來的 中提琴好手…
.
BTW 狀元黃子衡畢業,有遠見的應會知道大提琴會缺好手..

王家爸爸    發表於 18-8-23 11:55

MimiCactus 發表於 18-8-21 08:12
朋友的女兒派入銀禧,叩入黃笏南。成績是B1生。音樂是綱琴8級、中提琴8級和大提琴8級!
...
派咗入銀禧, 做乜仲要叩黃笏南? 好鐘意音樂嗎?
‹ 上一主題|下一主題