用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金&港大同學會比較
樓主: 小雞組
go

中華基金&港大同學會比較

回覆 Charlotte_mom 的帖子

對。尤其以前响小學被人勁spoon feed、勁谷嗰啲,會反彈得好勁,已見到有些同學仔係咁樣。

Charlotte_mom 發表於 18-9-4 20:43
都係架
因港同學習風氣唔係高壓,如果習慣spoon feed嘅學生其實不太適合,有機會在無人迫情況下就pair左
...
都唔一定,如果小朋友本身已經有其他野分心(e.g.沈迷打機)去到邊都救唔到。
我個friend 個仔由傳統spoon feed 學校 去咗港同,個friend 話 仔仔學習態度好咗好多。(本身係肯讀,但無乜求知欲)

回覆 artroboy 的帖子

咁就好,揾啱學校。我小朋友個同學仔應該係唔想讀,但小學時响啲狂谷嘅小學讀,最後全部肥哂...所以揀學校要睇下學校教學模式啱唔啱小朋友的性格,不要人地話自己小朋友讀得好,讀得開心就覺得啱自己小朋友。

EPB 發表於 18-9-5 23:06

咁就好,揾啱學校。我小朋友個同學仔應該係唔想讀,但小學時响啲狂谷嘅小學讀,最後 ...

係。只有最合適的學校,沒有最好的學校。因應小朋友性格、習性去揀才可以發揮到淋漓盡致。相信一個文靜少言又喜聽指令型的,去到港同亦會變得壓力大、沮喪。呢類比較啱傳統.中基係属於傳統型,但又唔係咁高壓、老師支援都唔少。

EPB 發表於 18-9-5 23:06

咁就好,揾啱學校。我小朋友個同學仔應該係唔想讀,但小學時响啲狂谷嘅小學讀,最後 ...
全部肥哂,好明顯已經係自我放棄,呢d要去揀個校風純樸,老師有愛心d既由底再打起個基礎。

有機會係之前被學校迫得太緊,去到港同呢類教學方法比較free 的學校,一係無人迫唔之點算,一係就太過開心,掛住玩。我有朋友響國際學校教書,見到好多由傳統小學上國際學校中學部的小朋友,仲放縱過由細到大響嗰度啲鬼仔,佢話可能之前迫得太緊,一放鬆啲就變咗咁😅

醒目開學勳章 王國長老

EPB 發表於 18-9-6 09:37

有機會係之前被學校迫得太緊,去到港同呢類教學方法比較free 的學校,一係無人迫唔 ...

都係架,港同好多野校本,連notes都要上share drive download
功課同港小一樣,hea填交又得,做到成份論文咁又得
如果細路本pair,一句無野溫、無野做,父母又無辦法跟,(都唔知學校做緊咩又唔跟書教)去到學期尾至醒覺就太遲

中基我本來也有唸過,但就係見到嗰幕老師係咁叫個學生同家長講話功課唔多,有好多時間玩課外活動,但個學生死都唔講之後,就打消了念頭...(因為我是個比較hea的家長,怕多功課...)我自己覺得,間學校係好好嘅,老師好有心,如果男仔會響嗰度會讀得好開心。學校science 方面攞好多獎,又有機會去歐洲啲車廠參觀(聽聞),如果要考,記得手冊要整潔靚仔,操行要好,因為聽之前去考啲同學仔家長話,好似要睇操行同埋有無成日比老師寫手冊。

對,我完全唔知佢教緊乜,初中又得一次考試。成績又只係靠年中成績表同家長日才知。成績表又無排名又無分數,淨係好似DSE咁rate。成件事就係要小朋友自己對自己付責。所以如果家長本身係比較緊張小朋友成績嘅呢,可能都要考慮一下先,否則就要調整一下自己,如果唔係自己會好不安。

EPB 發表於 18-9-6 10:01

對,我完全唔知佢教緊乜,初中又得一次考試。成績又只係靠年中成績表同家長日 ...
其實一到中學間間都要靠自己自學,老師係唔會揸住手去跟。去到中學最重要係老師有冇循循善誘,引導學習心態(至少不要打沉個學生),加上周邊同學都好大影響。一到反叛期,幾好既學生喪失學習動機都死得。
揀學校真係要啱程度及校風要好。

2jkidsfather    發表於 18-9-6 11:30

EPB 發表於 18-9-6 09:52

中基我本來也有唸過,但就係見到嗰幕老師係咁叫個學生同家長講話功課唔多,有好多時 ...

一上中學的確功課量不多,包括讀緊coed , sjc , KC ..呢班家長對一升上中一既仔仔無乜功課帶回家都有同一個疑問。之後中三、四開始先黎料。

到時先知味道

artroboy    發表於 18-9-6 10:30

artroboy 發表於 18-9-6 10:18
一上中學的確功課量不多,包括讀緊coed , sjc , KC ..呢班家長對一升上中一既仔仔無乜功課帶回家都有同一 ...

功課量可以唔多,但學習壓力可以好大~~~

視乎中學教學模式~~~

mcl203 發表於 18-9-6 10:26

功課量可以唔多,但學習壓力可以好大~~~
係架,特別女校

IloveJJ 發表於 18-9-6 11:14
我見KC雖然話功課少,但寫住成績表,功課係佔比重,即係唔多功課,但要做得好?
...
中一、二真係唔多

Charlotte_mom 發表於 18-9-6 09:48
都係架,港同好多野校本,連notes都要上share drive download
功課同港小一樣,hea填交又得,做到成份論文 ...
我囡做到成份論文咁

仔而家就係hea填交,小學中文已經深到令我吐血,老師一堂一課書,要家長spoon feed/外補,上到去C得

EPB 發表於 18-9-6 10:01

對,我完全唔知佢教緊乜,初中又得一次考試。成績又只係靠年中成績表同家長日 ...

成績表美化咗,覺得似拉咗curve,名次可以試下問下range,只係睇下班主任肯唔肯答。