用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金&港大同學會比較
go

中華基金&港大同學會比較

如題

小雞組 發表於 18-8-13 00:01
如題
DSE: 港大同學會 better
Happy school life: Both are good!

2jkidsfather 發表於 18-8-13 09:32
Happy school life: Both are good!
中基其實唔會係Happy School Life

王家爸爸    發表於 18-8-25 14:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-13 09:51
中基其實唔會係Happy School Life
點解呢

2jkidsfather 發表於 18-8-13 09:32

Location 應該中基好啲

小雞組 發表於 18-8-13 00:01
如題
港大同學會 better

回覆 dreamdream081 的帖子

港大同學會 better x 2

回覆樓主

Different level n different styles

王家爸爸    發表於 18-8-25 14:24

回覆 ms.aeroplane 的帖子

若果你去過兩間學校嘅open day, 你就會明白我講乜。不是說中基不好,但是學生無咁主動同開朗,去到感覺是,港同學生對學校好有歸屬感,好proud of being 港同學生,中基學生要老師叫幾次才同啲家長講話workload 唔多。小朋友的身體好誠實的😅

醒目開學勳章 王國長老

EPB 發表於 18-8-20 18:50

若果你去過兩間學校嘅open day, 你就會明白我講乜。不是說中基不好,但是學生無 ...

咁公道講句,港同生一齊玩左6年,一齊升中,情誼點係中基可比?中基全部都係校外生呀
況且港小讀得開心幾乎係肯定,本身學生性格都開朗d,中基好多學術型學校出生,好難expect好短時間就培育到對新環境歸屬感呀

若果你去過兩間學校嘅open day, 你就會明白我講乜。不是說中基不好,但是學生無 ...

所以我咪話兩間晤同styles law!
兩間都識得人讀!
我都知佢地其實好唔同,除左同樣係直資之外。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

都不是港小生才容易對學校有歸屬感。我自己細路不是港小生,在港同讀,返咗唔夠一個月已經喜歡港同多過小學,佢小學已經係一間開心學校。

兩間我都去過三次。

回覆 19841984 的帖子

Very true!

回覆 EPB 的帖子

都唔系啊,我去中基發覺d學生都幾主動。港童你如果系小學上就唔會問。所以應該系外校生,有一定程度需要融合。

EPB 發表於 18-8-20 22:37
回覆 Charlotte_mom 的帖子

都不是港小生才容易對學校有歸屬感。我自己細路不是港小生,在港同讀,返咗唔 ...

請問面試難嗎?見幾多輪?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 gigi0528 的帖子

我小朋友當年見3 rounds. 第一 round 全見,group interview,討論型式. 用廣東話,普通話和英語,大概半個小時,之後楝一半,2nd round 考team work, 20 分鐘度,再揀一半,3rd round 小朋友先見校長或副校(英文),之後再見家長。如果小朋友唔怕羞,肯講嘢表達自己同識得點同其他人合作, 就唔太難。一啲academic 同時事都無考。這是兩年前,現在係咪咁就唔知了。不過肯定的是,除了成績外,佢哋係要揀一啲自己好清楚要乜嘢,肯表達自己,溝通能力強,同要識team work 嘅小朋友。因為佢地上課嘅模式就係有好多discussions, 好多group projects 做。希望以上可以幫到你和你的小朋友。Good luck!

回覆 EPB 的帖子

謝謝分享 ,

醒目開學勳章 王國長老

EPB 發表於 18-9-3 21:37
回覆 gigi0528 的帖子

我小朋友當年見3 rounds. 第一 round 全見,group interview,討論型式. 用廣東話, ...

都係架
因港同學習風氣唔係高壓,如果習慣spoon feed嘅學生其實不太適合,有機會在無人迫情況下就pair左