用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 擔心!等cac評估,現在可以做什麼去救我女? ...
go

擔心!等cac評估,現在可以做什麼去救我女?

我女三歲3個月。CAC姑娘話我女只需要報社交小組,再等評估。
俾左一堆有關自閉症單張,打去查詢後間間都要有評估報告才可以排位。

1.我想問我應該去做協康評估定等CAC評估呢?

2.我想問有冇機構係唔需要報告都可以排位做治療?

3.我想問問各位前輩新界有冇社交小組可以介紹下俾我,因我住大埔,出去耀能,邁步對我們來說實在太遠了。

謝謝各位幫忙先。

回覆樓主

你講多少少阿女情況呀

回覆 WB1115 的帖子

我女固執,要順應她要求,去到陌生環境或餐廳會大吵大鬧,時常有“我好驚/唔開心/好嬲”做口頭蟬,但問她點解又未答得出。去CAC姑娘玩具部分,我女都做到要求,唯一係唔肯將積木搭高,堅持排直線。
所以姑娘都話佢有固執,要我女等出年11評估前,去做下社交小組看看有冇改善。
我都想知我女情況是否很壞?是否需要立刻做評估和密集治療?

beryillium 發表於 18-8-13 00:03

我女固執,要順應她要求,去到陌生環境或餐廳會大吵大鬧,時常有“我好驚/唔開心/好嬲 ...

要等出年11月先有評估?太耐了!到時佢都4歲幾,基本上等唔到學前康復服務,本身應該讀緊幼稚園?讀緊個間有冇到校支援計劃?快去做評估,再排政府康復服務,排隊後拎到No.交番學校排到校支援計劃,未有前去坊間做下訓練先,至於駛唔駛密集訓練,因為唔清楚你小朋友實際嘅情況係點,建議你做評估時問下

好。今日寄信排協康評估。謝謝你。除了協康,邁步有評估,有冇機構評估係快排到和經濟些呢?因為我是家庭主婦,金錢緊拙。
我女今年9月係救世軍大元幼兒學校讀書k1,等我問下有冇到校服務先。

beryillium 發表於 18-8-13 15:27

好。今日寄信排協康評估。謝謝你。除了協康,邁步有評估,有冇機構評估係快排到和經濟 ...

你可以問下扶康、領思,你上網搵下,留意
1。一定要係臨床心理學家/教育心理學家/兒科醫生做
2。一定要出到信俾你輪候康復服務位
咁先OK

謝謝你提點,感激。