用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 霸氣神童入大學︰唔介意被叫神童
go

霸氣神童入大學︰唔介意被叫神童 [複製鏈接]

■徐文鴻一直發力奔跑,他笑言上大學後終可放慢腳步,做自己想做的事。

「神童」徐文鴻在文憑試考獲20分,新學年將以13歲之齡入讀科大工程系。他曾公開自稱「半部考試機器」,引來猛烈抨擊,網民諷神童根本無童年。文鴻接受《蘋果》訪問時,口說不介意,臉上卻難掩失落。他的確無法像尋常小孩般玩樂,縱有遺憾,但強調這不僅是父親的選擇,也是他的選擇。學海無涯,何謂達者?文鴻說,能夠升讀心儀學科,一切艱辛都值得。他期待在大學結識新朋友,深信可在18歲前追回失落的童年。

本周初大學聯招放榜,文鴻如願入讀科大工程,成為繼9歲沈詩鈞和14歲何凱琳後,又一提早入大學的神童。文鴻生於2005年5月,談到今年初應考文憑試時年僅12歲,狀甚得意,也不抗拒「神童」之名,「除咗神童都冇咩特別詞語(可以)形容,自己唔太介意」。聯招放榜翌日,一切塵埃落定,文鴻回校受訪,一邊翻閱最新一期《科學實驗王》,一邊盯着手機玩遊戲,等待攝影記者擺位。記者問這是甚麼遊戲,文鴻笑了一笑,「都係嗰啲啦」,臉上正是13歲少年的笑容。

「我唔太在意別人對我有咩誤解,既然自己想讀大學,就朝住目標做落去。」

文鴻在惠州長大,小學階段多次跳級,兒時興趣就是數理,「細個爸爸做土木工程工作,我會好奇(原理)點解係咁?」他常常在數學科取滿分,「未至於覺得計數簡單,但會好入迷,就算不停畀練習都好願意去做」。內地採用統一教材,他完成所屬年級的練習後,往往尚餘很多時間,於是在父親編排下做高年級練習自學。除此之外,文鴻會游泳、也學點跆拳道。

10歲那年,文鴻來港入讀佛教黃允畋中學,跟眾多跨境學生一樣,逢周一獨自過關到港,苦讀5天後周末返惠州。縱使父親大部份時間來港陪伴,文鴻並非一般溫室小孩。他個性獨立,懂得自理和下廚,笑言「呢啲唔使學啦,自己會識做」,故此他對大學宿舍生活頗有信心。文鴻完成中一後直接跳級讀中三,同年參加校內模擬文憑試,結果中、英、通識科取2級,數學取5級,又在智商測試(IQ Test)獲評141分,屬資優兒童,學校容許他即時再跳級讀中四。當時文鴻11歲。到升上中五,父親認為文鴻的能力足以應付文憑試,跟學校商討後再次跳級,即來港後三度跳級,用三年時間完成整個中學課程。

文鴻承認,當時擔憂對父親的要求不勝負荷,「因為我只喺中五讀咗兩個月,就跳上中六,只得大約一個學期就考DSE」,幸而中六同學一致以文憑試為目標,溫習、操練終於成為同班同學的常態,「當我習慣咗,以應付DSE為目標嚟操卷,雖然好辛苦,但發現係捱得過。」

文鴻受父親影響極深,但深信父親是知道他有此能力,才為他訂立盡快升大學的目標。當其他人大學畢業後馬上煩惱搵工,他讀完第一個學士後,尚有時間慢慢鑽研學術,父親也希望他成為學者。但當記者問文鴻自己的志願是甚麼,談吐得體成熟的他又似突然變回13歲,對將來難言肯定。他也想過當工程師,「學者可能都未必係唯一出路」。目前可以肯定的是,他不抗拒踏上父親鋪下的升學路。

如果人生有起跑線,文鴻一直卯足全力奔跑,遠遠拋離同齡對手,超前了數年光陰。文鴻坦言,同齡人大多無法完全理解他,「課外活動、團隊合作嘅校內活動,呢啲我都冇參加過」,但他欣然接受,「我年紀比同年級同學細,為應付考試冇咗玩、娛樂時間,已經係好特殊嘅例子,但我唔太在意別人對我有咩誤解,既然自己想讀大學,就朝住目標做落去。」

「童年嘅事,成年前都可以做返,有得補嘅。」

即將成為大學生,文鴻既期待又緊張,「始終我年紀比佢哋(一般大學生)細好多,溝通問題無論如何要面對,都要靠自己主動嘗試,勇敢面對。」他又笑言,上大學後終可放慢腳步,毋須再不停考試,多出的時間會做自己想做的事,例如參加課外活動,也會享受宿舍生活,「大人係所有事要自己做主、為自己負責,童年嘅事,直至成年前都可以做返,童年可以補返嚟,有得補嘅。」

0    0    0    0

懂得自理和下廚,笑言「呢啲唔使學啦,自己會識做」

童年嘅事,直至成年前都可以做返,童年可以補返嚟,有得補嘅。」

帝非天 發表於 18-8-11 14:19
哈哈!單看如此言論如此觀點,此子將來難成大器吧。
咁我就唔敢講,只覺佢成熟得來帶些些天真無邪,若我係佢啊爸,就0願遲兩年入神科...

MrBeast 發表於 18-8-11 13:41
懂得自理和下廚,笑言「呢啲唔使學啦,自己會識做」

童年嘅事,直至成年前都可以做返,童年可以補返嚟,有 ...
ps 文鴻回校受訪,一邊翻閱最新一期《科學實驗王》,一邊盯着手機玩遊戲

MrBeast 發表於 18-8-11 14:32
咁我就唔敢講,只覺佢成熟得來帶些些天真無邪,若我係佢啊爸,就0願遲兩年入神科... ...

梗係15歲入牛劍哈耶拿獎學金好得多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-11 20:25
梗係15歲入牛劍哈耶拿獎學金好得多。

他還可以考慮trans U去HKU。HKU的Engineering有HKU-Cambridge Undergraduate Recruitment Scheme (Engineering and Computer Science)。到時一樣可取得劍橋學位。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-11 21:48
他還可以考慮trans U去HKU。HKU的Engineering有HKU-Cambridge Undergraduate Recruitment Scheme (Enginee ...

做乜咁曲折?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-11 22:44
做乜咁曲折?

因Cambridge應該唔會直接收DSE20分的神童。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-11 22:58
因Cambridge應該唔會直接收DSE20分的神童。

咁边興香?

你可能唔明我意思,神童就應該15歲考35分,牛劍哈耶比獎學金入,不應該13歲考20分入UST,或用D曲折方法。

回覆樓主

乜科大工程收得咁低?DSE 20分也可以

咁跳法,佢邊交到好朋友呀! 遲啲可以追返? 一個不善交際的人,將來成就有限。

量子糾纏    發表於 18-8-12 13:48

shadeslayer 發表於 18-8-12 01:09
咁边興香?

你可能唔明我意思,神童就應該15歲考35分,牛劍哈耶比獎學金入,不應該13歲考20分入UST,或用 ...

兩年,由20分變35分?你指計5科,定6科。可能嗎?天才都未必可應付DSE的中文卷。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-12 06:43
兩年,由20分變35分?你指計5科,定6科。可能嗎?天才都未必可應付DSE的中文卷。
...

天才呀嗎,係你同我估到咩?

我就識一個女孩,好聰明,中二退學自修,14歲可以入英國二流大學,不入。最後16歲入牛津。

16歲入牛津,比14歲入二三流大學好。

twhkleung    發表於 18-8-14 09:00

shadeslayer 發表於 18-8-12 08:49
天才呀嗎,係你同我估到咩?

我就識一個女孩,好聰明,中二退學自修,14歲可以入英國二流大學,不入。最 ...

DSE的考試不利工程天才,不可能由20分,升至35分,就這樣簡單。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-12 09:31
DSE的考試不利工程天才,不可能由20分,升至35分,就這樣簡單。

Why are you so sure genius can’t do this or that?Are you a genius yourself, or you know a lot of genius?Do genius easily understood by mortals?

35 is only an ideas indicator, it does not have to be exactly 35. 32 UCL is still a lot better then 20 in UST.Or even 30 in whatever U is a lot better if it means one or more years studying.

“20 points is not any indication of excellence by any stretch of imagination.  There is a lot of room for improvements and there is no rush for a genius.”

You certainly don’t seem to know what I am trying to say.

量子糾纏    發表於 18-8-12 14:06

964000 發表於 18-8-12 04:46
乜科大工程收得咁低?DSE 20分也可以

應該係破格。
‹ 上一主題|下一主題