用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
樓主: greenapple1093
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166  

nhi 發表於 18-8-13 13:24
放在A1, 表示有面试。
即是合乎要求

邊個同你講放A1有面試 = 符合入學要求

從來都冇呢回事。

October. 發表於 18-8-13 13:49
唔會褂? 入醫,光宗耀校啵

我知道, 有同學夠分、符合晒醫學院要求,但本身唔想讀醫, 中學校長幾緊張 ...
係咪光宗耀祖, 睇吓咩時勢同自己有幾多籌碼

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JustAParent 發表於 18-8-13 13:51
邊個同你講放A1有面試 = 符合入學要求

從來都冇呢回事。
如果唔夠最低要求,考生唔會報。如果唔夠最低要求,教授唔會見,他們很忙的。

nhi 發表於 18-8-13 13:24
放在A1, 表示有面试。
即是合乎要求

第一輪面試(放榜前),應該都係睇 PG。36 分,對 MBBS 來講真係好少喳,吾收有什麼出奇呢?那佢媽咪承傳人現時港人獨特嘅文化啫!

nhi 發表於 18-8-13 13:58
如果唔夠最低要求,考生唔會報。如果唔夠最低要求,教授唔會見,他們很忙的。
...

考生用乜野準則去報科,我唔知。但唔達"最低要求",教授就唔見,肯定唔係。

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:52
係咪光宗耀祖, 睇吓咩時勢同自己有幾多籌碼

今次時勢佢冇得睇, 係掌握在梁校長手中.

佢應該係計過晒今年DSE 36 分以上有幾多人? 醫學院收幾多學生? JUPAS & NON-JUPAS既比例.

做為申請者只能以這些數据推算, 可惜, 當權者算的永遠不是學生及用家的利益.

lm251099 發表於 18-8-13 10:44
但是,Non-JUPAS 嘅 Offer 係早過 JUPAS 出,佢地寧願吾收?

以下純屬假設/估計:

可能HKU醫學院定咗收NJ人數(人數A), 諗住JUPAS達標分數一定夠收心目中既另一人數(人數B)

於是, NJ收夠A人後, 剩下就係waiting (其實仲有冇呢支歌仔唱?)

留咗B咁多個位俾JUPAS, 點知合資格既JUPAS申請人又遠少於B.......

如果你係HKU醫學院院長, 你點解釋好呢? 話俾人知, 原來我地今年呢科唔係咁受叻人歡迎乎?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-13 14:25
以下純屬假設/估計:

可能HKU醫學院定咗收NJ人數(人數A), 諗住JUPAS達標分數一定夠收心目中既另一人數(人 ...

這個假設要係佢地放榜後有 Call waiting 來填補預留俾 JUPAS 先成立,會不會留咁多 waiting 位呢,無嘅話,即已一早 offer 了俾 NJ 嘅學生而 cut JUPAS 名額,應該後者機會大。
始終無劃死線,見到有好學生當然收了再講,所以收生先後都影響大,除非有劃線。

AL 比JUPAS 放榜更後,吾知 CO 會否更保守呢!

S1Parents2017 發表於 18-8-13 11:19
謝謝回覆!我本人不瞭解Jupas,估計可能系受英文的影響。
另外我想問一個較無知的問題,如果考生選擇中文卷 ...
據我所知, DSE成績表係無列出應考語言的。即係除非對方問, 否則只睇成績係唔會知道用中文定英文的。

little_yolky 發表於 18-8-13 16:02
據我所知, DSE成績表係無列出應考語言的。即係除非對方問, 否則只睇成績係唔會知道用中文定英文的。 ...
正確,DSE成績表係無列出應考語言。女兒是上年DSE考生。

lm251099 發表於 18-8-13 14:02
第一輪面試(放榜前),應該都係睇 PG。36 分,對 MBBS 來講真係好少喳,吾收有什麼出奇呢?那佢媽咪承傳 ...
高分,面試麻麻,好大機會都收。剛剛夠分數,面試表現好,收。表現普通,唔收。其實呢個case本身冇咩古靈精怪。不過大家更加關心比例問題。

以上是我的理解。

天使麵    發表於 18-8-14 10:26

jumphigh 發表於 18-8-13 17:31
想知究竟伛A1~3係乜,点可能会冇offer
其實道理好簡單, 即係好似中一派位, 如果你係灣仔區填乙1 QC, 乙2 SJC, 乙3 KC, 之後乜都唔填, 咁一定入唔到乙1-3 (36分想入Medic,  簡直係等同B2生想抽入QC一樣)

升中派位唔到既地方係升中時一定會俾個學位你, JUPAS就唔同, 派完你填既志願, 入唔到就無囉!

王家爸爸    發表於 18-8-13 18:38

jumphigh 發表於 18-8-13 17:39
吓?!有人会band B乜都唔填?!
其實報jupas都可以搅成咁都真係未必適合讀醫
...
人地心頭高, 非Medic不讀, 有咩出期.

我有個舊同事, 幾年前佢個女話入唔到Medic (當年入到Pharmacy) 寧願repeat再考多年.

不過佢阿女repeat完都係入唔到, 結果最後攪要出國

greenapple1093 發表於 18-8-10 22:22
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180810/s00002/1533839384671

家長控訴港大醫 ...
其實6科36分有香港大學醫學院offer既機會唔高,由未必係搬龍門。

1998Ruby1998 發表於 18-8-11 09:30
但過往資料都係顯示 Lower Quartile 高過 36。。。16 年個 Lowest Score 係 36,自己應該清楚勝算唔高? ...
其實成績低過Lower Quartile,基本上要預咗唔得。

hkpapa852 發表於 18-8-13 17:43
人地心頭高, 非Medic不讀, 有咩出期.

我有個舊同事, 幾年前佢個女話入唔到Medic (當年入到Pharmacy) 寧願r ...
個家長都幾堅離地下,佢個女考得6科36分,報港大醫學院,點會「認為女兒有機會獲取錄」。反而有興趣知道佢其他揀咗嘜,點解會No Offer。

王家爸爸 發表於 18-8-13 18:09
個家長都幾堅離地下,佢個女考得6科36分,報港大醫學院,點會「認為女兒有機會獲取錄」。反而有興趣知道佢 ...
新聞就梗係要嘩眾取寵試問睇完報導後,有幾多個家長會馬上知36分入唔到Medic係合唔合理?