用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
樓主: greenapple1093
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166   [複製鏈接]

剛剛聽說一個案例,國內一個高二(相當於香港的S5) 學生參加了香港DSE JUPAS考試,7科合計43分。除了英文4之外,其餘科科都有星的。英文和數學系考英文卷,其餘考的系中文卷。報讀了香港二間大學的醫科及牙科均未獲取錄,不知道是否因為英文不夠好呢?請問大學有沒有扣門一說呢?

73662710 發表於 18-8-13 09:57
17-18: CU 學额283?
你可以去UGC查番統計資料

http://cdcf.ugc.edu.hk/cdcf/searchStatSiteReport.do

1. 係頂層Icon選"STUDENT (HEADCOUNT)"
2. 係"Type of Statistical Table" 選 "02 - List of UGC-funded programmes (Single Year)"
3. 之後係"Academic Year"選想查看既年度

不過間中英文版唔work, 要用繁體中文網頁先出到報告

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-13 10:32

http://cdcf.ugc.edu.hk/cdcf/searchStatSiteReport.do
thanks

S1Parents2017 發表於 18-8-13 10:18
剛剛聽說一個案例,國內一個高二(相當於香港的S5) 學生參加了香港DSE JUPAS考試,7科合計43分。除了英文4 ...
按照立法會早幾個月向EDB既質詢, EDB話非本地學生參加JUPAS, 一樣係只能用非本地學生個額外20% quota, 即係其實係要同全世界爭.

咁兩間醫學院非本地學生每年各得20-25個位左右, 人地一大堆以GCE-AL, IBDP資格既叻人, 而且仲要係優先收生 (NJ收生早過JUPAS), 非本地學生想用JUPAS入神科, 其實反而仲蝕底.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-13 08:55
其實, 會唔會今年JUPAS實際上係發生咗一件令HKU醫學院好尷尬既既事, 所以HKU一直唔敢出聲呢?

JUPAS派位,  ...

但是,Non-JUPAS 嘅 Offer 係早過 JUPAS 出,佢地寧願吾收?

S1Parents2017 發表於 18-8-13 10:18
剛剛聽說一個案例,國內一個高二(相當於香港的S5) 學生參加了香港DSE JUPAS考試,7科合計43分。除了英文4 ...
在non jupas cohort 中, 该考生competitiveness 並不算高, 主要是英文水平低。就算是jupas, DSE 英文4也極少會收。

hkpapa852 發表於 18-8-13 10:37
按照立法會早幾個月向EDB既質詢, EDB話非本地學生參加JUPAS, 一樣係只能用非本地學生個額外20% quota, 即係 ...
多謝分析!

73662710 發表於 18-8-13 10:53
在non jupas cohort 中, 该考生competitiveness 並不算高, 主要是英文水平低。就算是jupas, DSE 英文4也 ...
謝謝回覆!我本人不瞭解Jupas,估計可能系受英文的影響。
另外我想問一個較無知的問題,如果考生選擇中文卷考試,大學收生時會否知道?即系果張DSE成績表上有分別嗎?

S1Parents2017 發表於 18-8-13 11:19
謝謝回覆!我本人不瞭解Jupas,估計可能系受英文的影響。
另外我想問一個較無知的問題,如果考生選擇中文卷 ...
不清楚

其實陳女士是否簡接投訴埋中大醫學院不收她的女兒?有無面試呢?

就算best 6 36 分, 又是否已符合醫學士課程最基本科目及分數要求?

jessimm 發表於 18-8-13 11:46
其實陳女士是否簡接投訴埋中大醫學院不收她的女兒?有無面試呢?

就算best 6 36 分, 又是否已符合醫學士課程 ...
唔會連Chem都無修咁攪笑呀?

Felix223    發表於 18-8-16 14:10

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-13 12:03

唔係掛

hkpapa852 發表於 18-8-13 10:32
1. 係頂層Icon選"STUDENT (HEADCOUNT)"
2. 係"Type of Statistical Table" 選 "02 - List of UGC-funded programmes (Single Year)"

果然數據王 原來係好多野睇, 有直入 Year 3 學位各大學各學科嘅仔細學額, 讀 Asso / HD 畢業後銜接各大學各學科好有參考價值.

http://cdcf.ugc.edu.hk/cdcf/searchStatSiteReport.do  >>
1. 係頂層Icon選 "學生人數 (人數)STUDENT (HEADCOUNT) " /

2. 係"Type of Statistical Table" 選 e.g.
      06 - 按大學、修課程度、修課形式及學科類別劃分的教資會資助課程的第一年學生取錄人數(相當於全日制人數), 2017/18
       07 - 按大學,修課程度,主要學科類別及修課形式劃分的非本地學生人數 (e.g. Non-Jupas各大學 Year 1收生人數)  

````` or `````

1. 係頂層Icon選 "學生人數 (相當於全日制人數) Student (Full-Time Equivalent)

2. 係"Type of Statistical Table" 選 e.g.
       01 - 高年級學生核准取錄人數(個別年份)(副學士/高級文憑畢業可以直入各資助大學Year 3各學科仔細學額)

可能祇考6科。

如果通識2 又或者英文3

放在A1, 表示有面试。
即是合乎要求

小時了了 發表於 18-8-13 12:42
果然數據王 原來係好多野睇, 有直入 Year 3 學位各大學各學科嘅仔細學額, 讀 Asso / HD 畢業後銜接 ...
小心, 07 個份報告的人數, 唔係只計 Year 1 既人數, 而且佢分類同其它報告亦不盡相同 (如其它報告Medic同Dental係分開, 佢係合埋一齋計)

要睇 Year 1 人數, 只有report講明係"First Year"或"第一年"

小時了了    發表於 18-8-13 13:43

36分位同學報得醫, 本身中學都會好重視、會睇住佢既, 唔會俾佢連醫學院基本要求都唔符合就俾佢報.

October. 發表於 18-8-13 13:43
36分位同學報得醫, 本身中學都會好重視、會睇住佢既, 唔會俾佢連醫學院基本要求都唔符合就俾佢報.
中學可能就係叫佢唔好報醫科都未定呢?

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:45
中學可能就係叫佢唔好報醫科都未定呢?
唔會褂? 入醫,光宗耀校啵

我知道, 有同學夠分、符合晒醫學院要求,但本身唔想讀醫, 中學校長幾緊張, 一再搵果位同學傾揭.

‹ 上一主題|下一主題