用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
樓主: greenapple1093
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-8-12 22:43
往年CU会出conditional offer 俾non jupas,唔会唔今年多了dse生,变成收突了?
CU 已經減收graduate students!IB 可能收到43, 42 應該冇機或者極少機會。
因為IB CO 比43, 所以唔會收突。

回覆樓主

可能意思係冇 Medic offer

又或者只填A1。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

sukitelfold 發表於 18-8-11 13:23

所以今天的我打倒昨天的我⋯⋯極討厭!

13,14年時,我已經話有基層學生是做 show,不幸言中!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-8-13 02:15
13,14年時,我已經話有基層學生是做 show,不幸言中!

前嗰排未出offer 前,同朋友都講起NJ 同DSE 入U 問題…無論係神科定其他科,大多數基層dse 學生的確係處於次選的劣勢位置…我好明白non jupas學生比較dse 學生多優點,但好多無經濟能力的學生,又的確好難考入直資/有IB/GCE等的學校(不論獎學金定助學金,都要考得入先有吧?),更枉論出國浸一浸咸水洗一洗牌再返黎non jupas?
陳sir , 今年見到咁樣…真係不得不心寒…對淨係識死讀爛讀黎力爭上游的窮學生而言,佢地有咩錯呢?之前仲周圍去不同中學宣傳畀假希望學生…真係偽善!

其實, 會唔會今年JUPAS實際上係發生咗一件令HKU醫學院好尷尬既既事, 所以HKU一直唔敢出聲呢?

JUPAS派位, 表面上好似係按分數同志願次序去分配, 但會否係申請人既DSE分數如果達不到該院校科目指定既要求時, 即使有位都唔會派俾佢呢?

如果係有咁既安排, 可能實際上係今年達到HKU醫學院要求既申請人太少........ 又可能代表有太多人轉投CUHK環球醫療

又睇吓8月底JUPAS 2nd round結果出埋, 仲有冇咩變化
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-13 08:55
其實, 會唔會今年JUPAS實際上係發生咗一件令HKU醫學院好尷尬既既事, 所以HKU一直唔敢出聲呢?

JUPAS派位,  ...
DSE 梢為見得人的分數應已有offer! 2nd round 那批人應該冇機會。

Rattie 發表於 18-8-11 19:02
但都唔會冇學位,A1 LQ, A2 Median, A3 UQ, Band B 全部都係超過 UQ,以佢分數,冇可能冇 offer,除非唔肯 ...
各位師兄師姐, 可否提供有乜途徑介紹下大學聯招玩法? 點解又A又B? 當年我哋只有揀一間大學, 再揀1, 2, 3三個志願, 點解依家咁多嘢? 我阿女就嚟升中, 我諗我要開始咪升大遊戲規則了。

73662710 發表於 18-8-12 22:53
Hku 上年也是以best 6 收生, 只是今年多勁人轉軚又要keep 住37, 所以收唔夠數 ...
點解咁多勁人轉軚? HKU medic唔係一直好過CU嗎? 其實只係八掛一問, 阿女志願係入歷史, 我想佢入中文, 所以無乜關係, 純粹好奇。

little_yolky 發表於 18-8-13 09:21
各位師兄師姐, 可否提供有乜途徑介紹下大學聯招玩法? 點解又A又B? 當年我哋只有揀一間大學, 再揀1, 2, 3三 ...
似乎妳早過我...... 我當年已有30個志願可以排

不過依家JUPAS又再分組..... 不如問吓版主JUPAS點玩法, 佢大女今年升大一, 一定比我地更清楚

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 18-8-13 09:12
DSE 梢為見得人的分數應已有offer! 2nd round 那批人應該冇機會。
如果HKU medic定咗只收37分或以上先收, 而JUPAS派位按呢個條件去派.

咁有可能, 不少35/36分既申請人係入唔到HKU medic但HKU medic係仲有位剩.

佢地有否入到其它願, 就要睇佢地點填表了.

不過唔知如果佢地放棄咗1st round offer, 又無得再等2nd round offer既呢?

hkpapa852 發表於 18-8-13 09:35
似乎妳早過我...... 我當年已有30個志願可以排

不過依家JUPAS又再分組..... 不如問吓版主JUPAS點玩法, 佢 ...
30個志願? 咪即係好似升中咁玩法? 咁搞笑? 我當年得兩間大學咋。

按照UGC網站提供既資料, 加埋早排EDB提供俾立法會既資料, 可以睇吓近幾年其實入醫學院既NJ學生比例:

大學一年級年度2013-20142014-20152015-20162016-20172017-2018
大學HKUCUHKHKUCUHKHKUCUHKHKUCUHKHKUCUHK
大學一年級學額200223208226207227239281235283
Non-JUPAS本地學生人數489049904781729460102
本地學生大一學額(估計)167186174189173190200235196236
本地Non-JUPAS學生佔比28.74%48.39%28.16%47.62%27.17%42.63%36.00%40.00%30.61%43.22%

有D魔鬼細節, 大家可能唔理解

Remarks:

- 總大一學額: JUPAS + local Non-JUPAS + Non-local Non-JUPAS (20% of total seat)
- 本地學生大一學額: 總大一學額 / 120%

- 本地Non-JUPAS比例: Non-JUPAS本地學生 / 本地學生大一學額

梁院長所謂既NJ上限...... 到底出現過幾耐呢?

little_yolky 發表於 18-8-13 09:39
30個志願? 咪即係好似升中咁玩法? 咁搞笑? 我當年得兩間大學咋。
我唔記得自己係第一定第二屆JUPAS, 有7間大專院校參加JUPAS (3大, 兩間Poly, 浸會同嶺南)

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-8-13 09:21
各位師兄師姐, 可否提供有乜途徑介紹下大學聯招玩法? 點解又A又B? 當年我哋只有揀一間大學, 再揀1, 2, 3三 ...
分左先後次序, A1-3, B4-6 咁排落去

主頁申請程序及資料選報/更改課程選擇課程選擇實際排列次序
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-13 09:38
如果HKU medic定咗只收37分或以上先收, 而JUPAS派位按呢個條件去派.

咁有可能, 不少35/36分既申請人係入唔 ...
我囡 S.1 時我好無聊地返學校聽選科講座, 有提及大學選科既野

主頁申請程序及資料選報/更改課程選擇課程選擇實際排列次序
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-8-13 09:40
按照UGC網站提供既資料, 加埋早排EDB提供俾立法會既資料, 可以睇吓近幾年其實入醫學院既NJ學生比例:

17-18: CU 學额283?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

了解下聯招派位制度
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/
如果零offer,即同學選嘅A123都meet唔到入學資格(aim太高)
亦有機會,家長太熟悉制度,兵行險著,向高難度挑戰令自己main round無offer,再在候補round睇住最低分數黎揀(因候補round只要meet到當年收生最低分數,院校都一定要收)

Charlotte_mom 發表於 18-8-13 10:05
了解下聯招派位制度
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/
如果零offer,即同 ...
醫學院有interview mark!

little_yolky 發表於 18-8-13 09:39
"學友社"每年12月到會出版<升學指南>, 都幾詳細, 免費既可以攞來睇下, 上網也有得睇.

October. 發表於 18-8-13 10:09
"學友社"每年12月到會出版, 都幾詳細, 免費既可以攞來睇下, 上網也有得睇.
唔該晒。
‹ 上一主題|下一主題