用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
樓主: greenapple1093
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166   [複製鏈接]

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-11 15:02
你叫你個朋友同老婆講:如果我讀醫就唔係娶你啦⋯⋯我相信佢老婆唔會再出聲
...

Eat_Sleep_Play    發表於 18-8-11 15:34

回覆樓主:

其實喺外國,大多數尖子都會選讀數學、化學、物理等,係香港d家長同學生先一窩蜂選醫科,有幾多學生願意唔看重出路,跟自己興趣能力去選科呢?

greenapple1093 發表於 18-8-10 22:22
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180810/s00002/1533839384671

家長控訴港大醫 ...
一定要讀醫先有前途咩, 36分應該在邊緣吧,  吾讀醫甘高分都入到其他神科吧

回覆 angiehouse 的帖子

這個mama心情是明白的,

但best 6 有36是bottom, 若hku medic要計多是計7科起碼42先有機,
今年我女同學是7科5*但入了cu medic

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-11 15:02
你叫你個朋友同老婆講:如果我讀醫就唔係娶你啦⋯⋯我相信佢老婆唔會再出聲
...

講得好

angiehouse 發表於 18-8-11 16:31
一定要讀醫先有前途咩, 36分應該在邊緣吧,  吾讀醫甘高分都入到其他神科吧
...

GBUS 應該都無可能,LLB 可以

elbar 發表於 18-8-11 15:00

其實好似英國咁;唔理你考咩公開試港生,整個香港醫科入學試 ...

其實做醫生,除了成績,心理質素好重要。
見過有人中途退出。佢地應付壓力能力要超強 ,同對病人溝通能力,同理心要好好。
最好呢d都考埋

kat0318 發表於 18-8-11 18:21
其實做醫生,除了成績,心理質素好重要。
見過有人中途退出。佢地應付壓力能力要超強 ,同對病人溝通能力 ...

成績超好都未必合讀醫

回覆 pattoby 的帖子

見過有讀港大醫科時考第一的實習醫生,完成實習後放棄行醫,選擇在大學做研究工作,因為頂唔順捱更抵夜的辛苦。

回覆樓主:

但都唔會冇學位,A1 LQ, A2 Median, A3 UQ, Band B 全部都係超過 UQ,以佢分數,冇可能冇 offer,除非唔肯屈就。

xxxxxxxxccc

當然有可能,我識人只填咗A1 A2 兩個選擇,非 medic 唔入
不過佢係有外國 offer backup 嘅

Brianmommy 發表於 18-8-11 18:56
回覆 pattoby 的帖子

見過有讀港大醫科時考第一的實習醫生,完成實習後放棄行醫,選擇在大學做研究工作, ...

有時發下夢,自己個件如果成績好,系未同讀醫掛上等号?要讀甘多年又甘辛苦?不如讀下環球商業,物理治療甘,最小正常上班時間又吾厭惡性丫

sukitelfold 發表於 18-8-11 13:17
所以同意網友所言,大大方方出來回應一下,例如:我們不理黑貓白貓,什麼制度的公開試,也是我們香港人。
...
其實我想他直接講DSE教出來的學生比HKAL 或者IB差,等大家不用去估,等高材生用腳投票(大前提係每年10萬起跳)。

EDB一直唔為8大JUPAS訂底線,根本係倒自己米叫人唔好支持自己攪出嚟既NSS同DSE。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-11 13:03
蘋果無誤導,梁生只係當年有訂收生底線,不過之後幾年再無提過是否還有底線。 ...

但TVB 新聞話過去幾年港大醫學院都有7X%收DSE考生,只是今年得5X%。

hkpapa852 發表於 18-8-11 12:33
明顯係一心只想入神科,填完幾個志願就算。
坦白講,得36分想入醫科其實係有風險。

2017 MBBS收生資料。 Jupas : 169/235 (71.9%)
睇data好過睇吹水的報。

LingChiBaBa 發表於 18-8-12 21:01
2017 MBBS收生資料。 Jupas : 169/235 (71.9%)

2017 中大MBChB同GPS都係5X%Jupas。

LingChiBaBa 發表於 18-8-12 21:01
主要是今年HKU 意料不到咁多top students 轉軚。上年讀醫的top 60 應該大約有25% 選CU, 今年竟然超過一半,我估HKU甚至CU 想也沒有想過!

73662710 發表於 18-8-12 22:34
主要是今年HKU 意料不到咁多top students 轉軚。上年讀醫的top 60 應該大約有25% 選CU, 今年竟然超過一半, ...

往年CU会出conditional offer 俾non jupas,唔会唔今年多了dse生,变成收突了?

73662710 發表於 18-8-12 22:34
主要是今年HKU 意料不到咁多top students 轉軚。上年讀醫的top 60 應該大約有25% 選CU, 今年竟然超過一半, ...
我諗HKU高估咗轉Best6的效應,舊年以4C+2X收生,Best6 37分都收到169個(71.9%),點估到keep住37分底線今年會跌2X%。
今年嘅Jupas/Non-Jupas比例,期望info day有交待。

LingChiBaBa 發表於 18-8-12 22:43
我諗HKU高估咗轉Best6的效應,舊年以4C+2X收生,Best6 37分都收到169個(71.9%),點估到keep住37分底線今年 ...
Hku 上年也是以best 6 收生, 只是今年多勁人轉軚又要keep 住37, 所以收唔夠數
‹ 上一主題|下一主題