用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
樓主: greenapple1093
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166   [複製鏈接]

lm251099 發表於 18-8-11 12:34
今年應好多收少了 JUPAS 生,有啲收得三成到

但都唔會冇學位,A1 LQ, A2 Median, A3 UQ, Band B 全部都係超過 UQ,以佢分數,冇可能冇 offer,除非唔肯屈就。

hkpapa852 發表於 18-8-11 12:37
佢當年無講以後都係有同一比例。
而事實係除佢咗講個一年校網有寫明JUPAS收生比例外,之後既時間,JUPAS比 ...

其實用 JUPAS 公開嘅數字都可以計到?佢哋出有 intake 及 聯招收生數字。

hkpapa852 發表於 18-8-11 12:37
佢當年無講以後都係有同一比例。
而事實係除佢咗講個一年校網有寫明JUPAS收生比例外,之後既時間,JUPAS比 ...

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180809/58541414

梁卓偉於2013年下半年上任港大醫學院院長,同年11月他曾公開強調,醫科是基層學生向上流的階梯,為增加本地生入讀機會,當年起定下收生「底綫」,規定至少七成半醫科學額會預留予本港聯招學生。當時的報道指,根據港大資料,醫學士課程以往有七至八成學生循聯招入讀,2013年聯招學生則佔七成一。

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

是否蘋果仔誤導了?

sukitelfold 發表於 18-8-11 12:55
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180809/58541414

梁卓偉於2013年下半年上任 ...
蘋果無誤導,梁生只係當年有訂收生底線,不過之後幾年再無提過是否還有底線。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-11 13:03
蘋果無誤導,梁生只係當年有訂收生底線,不過之後幾年再無提過是否還有底線。 ...

當年(起)定下收生「底綫」⋯

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

當年vs當年起喎

如果改變了,有理有據,點解唔發聲明?

要藉詞或兜⋯⋯什麼大學生轉科的原因,而令比例影響了!

摸不著頭腦

akys 發表於 18-8-10 23:04
係好係醜都出來回應下,學者最好有啲風骨,唔好閃閃縮縮啦!

所以同意網友所言,大大方方出來回應一下,例如:我們不理黑貓白貓,什麼制度的公開試,也是我們香港人。

咁·就·有·吉·士!

sukitelfold 發表於 18-8-11 13:13
當年(起)定下收生「底綫」⋯

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
當年的底線只適用於當年嘛。
如果唔係當年民情洶湧投訴大學收得太多NJ,又點會迫到人作出當年既承諾呢?

不過近年無人再嘈,自然水過鴨背,好似董特首既8萬5政策咁啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-11 13:21
當年的底線只適用於當年嘛。
如果唔係當年民情洶湧投訴大學收得太多NJ,又點會迫到人作出當年既承諾呢?

所以今天的我打倒昨天的我⋯⋯極討厭!

什麼增加基層學生向上流的機會,講套做套!

lm251099 發表於 18-8-11 12:44
其實用 JUPAS 公開嘅數字都可以計到?佢哋出有 intake 及 聯招收生數字。

早排立法會迫到EDB提供咗D數字
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3658644&extra=page%3D5

呢篇報導講既嘢先係更有意思

http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20180811/692488/

小Monkey    發表於 18-8-15 10:16

hkpapa852 發表於 18-8-11 13:56

http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20180811/692488/ ...

今朝睇咗,無奈!

當門生意做!

sukitelfold 發表於 18-8-11 14:00

今朝睇咗,無奈!

其實大家真係唔好天真,3大收NJ學生比例,一向係最多,呢個亦係另一個令3大難入既原因

Felix223    發表於 18-8-16 13:47

hkpapa852 發表於 18-8-11 13:56

http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20180811/692488/ ...

香港教育制度越來越悲涼。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-8-11 14:07
香港教育制度越來越悲涼。。。。
剩係見到間間大專開埋咁多唔等駛既自資副學位課程同埋讀一兩年就話有個可能全無認受性既碩士課程就已經知。

pattoby 發表於 18-8-11 10:28
其實讀醫唔係個個岩讀. 我朋友30年前係十優生, 入左去1個學期已經頂唔順. 第2個學期轉左讀ENGINE. 到E+都成 ...

retriever 發表於 18-8-11 09:36

我會較關心,醫科收生有幾多比例係本地學生,即揸香港身 ...

香港學生手持DSE成績 -> 透過JUPAS入
香港學生手持國外考試,如GCE , IB -> 透過non-JUPAS入

兩批學生都交表地學費,因是香港人。
我估佢係收多左第二類人

Arabellahk    發表於 18-8-23 00:01

kat0318 發表於 18-8-11 14:31
香港學生手持DSE成績 -> 透過JUPAS入
香港學生手持國外考試,如GCE , IB -> 透過non-JUPAS入

其實好似英國咁;唔理你考咩公開試港生,整個香港醫科入學試俾佢地申請兩大醫科咪較為公平公正兼減少錯配

pattoby 發表於 18-8-11 10:28
其實讀醫唔係個個岩讀. 我朋友30年前係十優生, 入左去1個學期已經頂唔順. 第2個學期轉左讀ENGINE. 到E+都成 ...
你叫你個朋友同老婆講:如果我讀醫就唔係娶你啦⋯⋯我相信佢老婆唔會再出聲

Felix223    發表於 18-8-16 13:49
zzeta    發表於 18-8-13 12:06
happy+    發表於 18-8-13 10:45
pattoby    發表於 18-8-13 10:37
2jkidsfather    發表於 18-8-11 17:24

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-11 15:02
你叫你個朋友同老婆講:如果我讀醫就唔係娶你啦⋯⋯我相信佢老婆唔會再出聲
...

‹ 上一主題|下一主題