用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
樓主: greenapple1093
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 18-8-17 09:49
GCE-AL

按理咁大學應該拒絕收GCE-AL嘅學生。

LingChiBaBa 發表於 18-8-17 10:07
按理咁大學應該拒絕收GCE-AL嘅學生。
HKU醫學院一直都係收GCE-AL學生既大戶, 只係近年多收咗IBDP學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-17 10:09
HKU醫學院一直都係收GCE-AL學生既大戶, 只係近年多收咗IBDP學生

hkpapa852 發表於 18-8-17 09:29
其實可能係沙皇為咗兌現當年對CUHK承諾而令HKU攪到今時今日咁

沙皇做中學校長係唔同啲,幫到出面   

為名聲 為分都好,出嚟講幾句都好,有位唔收唔係咁好

小鹿揀學校 發表於 18-8-17 09:34
咁你覺得醫管局會請一個唔識phy的醫生 定 請一個唔識中文的醫生???...…如只能請一個….
...

“A good working knowledge of Cantonese is required.”的要求只適用於DSE考生,又夠有趣啦

Smarcoy 發表於 18-8-17 10:10
沙皇做中學校長係唔同啲,幫到出面   

為名聲 為分都好,出嚟講幾句都好,有位唔收唔係咁 ...
你唔記得沙皇當然係CUHK講咗咩承諾嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 18-8-17 08:22
同時定出分數是分佈在那6科.

相信如果同分下,佢哋應會睇重英文多啲,因為佢地入學要求英語比其他的要求高啲?

hkpapa852 發表於 18-8-17 10:31
你唔記得沙皇當然係CUHK講咗咩承諾嗎?

校長係高昆

沙皇承諾係咩呀

JustAParent 發表於 18-8-17 08:55
將來仔女面試時,叫佢哋偷偷望吓教授檯面D紙寫住乜啦。

啊女已在學,但當年從多方面(學校、JUPAS、Information Day)得到嘅資料都係院校吾知次序,但知道 A, B.....E。你係相關人士,有第一手資料

Smarcoy 發表於 18-8-17 10:58
校長係高昆  

沙皇承諾係咩呀

沙皇當年係CUHK校長時, 曾有以下偉論:

XXX時任中文大學校長,明言中大會成為其中一所「精英大學」,還說:「希望只得一間!」

時任中大校長的XXX直言自己長居沙田,是「鄉下佬」一名,對港大聞所未聞,更指「政府唔重點栽培中大,仲可以栽培邊間?」

一直想CUHK超越HKU

今時今日, 佢轉投HKU校董會後, 至少部份承諾兌現了, HKU 最強科目 MBBS, 連繼兩年收生表現不如 CUHK GPS.

CUHK 至少係呢方面超越了HKU.

hkpapa852 發表於 18-8-17 11:07
沙皇當年係CUHK校長時, 曾有以下偉論:

XXX時任中文大學校長,明言中大會成為其中一所「精英大學」,還說: ...

身在曹營心在漢  

ilyrd 發表於 18-8-17 09:18
咁我認為香港讀醫或行醫,phy一定有用個中文.M1/M2都有用過佢.

無論讀醫和行醫,Phy和其他大部分學科一樣,冇咩用的。反而中文有其重要性,香港九成係華人,醫生要與病人溝通,唔識中文,點問診?可能連公立醫院實習都過唔到。可能有人話母語是廣東話怎會有問題?你有沒有發現有些人辭不達意、講野一舊舊、講好耐都唔到point、成日誤解別人說話的意思?部分原因是以中文思考的能力弱,唔係說話能力的問題,是中文素養的問題

WinnieCatCat 發表於 18-8-17 11:53
無論讀醫和行醫,Phy和其他大部分學科一樣,冇咩用的。反而中文有其重要性,香港九成係華人,醫生要與病人 ...

我相信係香港大部份能以流利中文同人溝通既人, 都未必可以係DSE既中文科考到4+, 甚至3都未必得

daisy17772    發表於 18-9-19 23:33

hkpapa852 發表於 18-8-17 12:07
我相信係香港大部份能以流利中文同人溝通既人, 都未必可以係DSE既中文科考到4+, 甚至3都未必得

呢個係現時中文科考核方式的問題,但不能因而否定中文對醫科生的重要性。拉遠一點講,尖子之所以係尖子,是因無論考核方式如何,他們都搵到方法應付。

關於中文問題,我唔知港大點處理非DSE 學生。以我所知,中大會要求 non jupas 學生修中文(如 IB 中文),如果無修,中大自己會比一個中文試呢D 考生,合格佐才收這些non jupas 學生。當然,呢個内部中文試合格應該易過 DSE。

kwunpa 發表於 18-8-17 13:39
關於中文問題,我唔知港大點處理非DSE 學生。以我所知,中大會要求 non jupas 學生修中文(如 IB 中文), ...
考得IBDP既本地學生都一定要考IBDP既中文 (呢個係IBO既要求, 必須考母語), 無得避

只係如果係以GCE-AL/SAT/AP資格既申請人, 係無必要考中文科

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:43
考得IBDP既本地學生都一定要考IBDP既中文 (呢個係IBO既要求, 必須考母語), 無得避

只係如果係以GCE-AL/SAT ...

未必。有些系外國讀中學的香港學生,唔一定考 IB 中文。
朋友阿仔,香港人,系澳洲讀中學,考IB,兩科語文系英文、西班牙文,無中文;中大醫學院話無問題,衹要考翻中大專爲non jupas 考生設的中文試就得。

kwunpa 發表於 18-8-18 01:01
未必。有些系外國讀中學的香港學生,唔一定考 IB 中文。
朋友阿仔,香港人,系澳洲讀中學,考IB,兩科語文 ...
吓? 响澳洲讀中學, 即係中文得小學程度, 即係好似我阿大咁上下, 佢個中文試掂唔掂架?

little_yolky 發表於 18-8-21 11:31
吓? 响澳洲讀中學, 即係中文得小學程度, 即係好似我阿大咁上下, 佢個中文試掂唔掂架?  ...
系,小學程度。應該差過你阿大。

little_yolky    發表於 18-8-22 09:24
‹ 上一主題|下一主題